dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsWERKEN IN EL PUERTITO OPGESCHORT (2) 

WERKEN IN EL PUERTITO OPGESCHORT (2) 

Tegen het imposant bouwproject Cuna del Alma dat een toeristisch resort uit de hoed moet toveren werd niet alleen geprotesteerd, het bouwproject werd stilgelegd nadat het met een vergrootglas was uitgelicht om na te gaan of alle vergunningen reglementair in orde waren. En wat bleek? Er werd geen Gemeentelijk Archeologisch Handvest opgemaakt. Nochtans moet dit document, dat beschreven wordt in de wet op het historisch erfgoed van de Canarische Eilanden uit 1999, bij het gemeentelijk dossier gevoegd zijn.

Het document heeft tot doel om archeologische elementen te beschermen en is afhankelijk van de analyse van de technische studie die de projectontwikkelaar bij het eilandbedrijf heeft ingediend. Het departement Ruimtelijke Ordening en Historisch Erfgoed schortte de werkzaamheden in Puertito de Adeje op, uit voorzorg. 

Resolutie

Binnen de maand na het stilleggen van de werken vaardigt het departement Ruimtelijke Ordening en Historisch Erfgoed van de eilandregering een resolutie uit waarin de opschorting uit voorzorg wordt gehandhaafd van een deel van de werkzaamheden van het bouwproject Cuna del Alma, dat wordt opgetrokken in El Puertito (Adeje). Bij de voorbereidende grondwerken in dit gebied zijn archeologische overblijfselen gedeeltelijk vernietigd, wat een ernstige administratieve overtreding is. 

De eilandoverheid zal de resolutie doorsturen naar het Directoraat-generaal Cultureel Erfgoed van de Canarische regering, met het oog op het inleiden van een procedure, die zal moeten beslissen of de conservatoire maatregel van opschorting in het gebied al dan niet gehandhaafd moet worden.

Feiten

Naar aanleiding van de klacht die Tegüico Heritage Association bij de overheid heeft ingediend, werd op 24 mei 2022 een inspectie verricht op de locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd. Na deze inspectie, en als onderdeel van het proces van herziening van de projectdocumentatie dat de Cabildo al aan het uitvoeren was, werd geconstateerd dat er geen sprake was van een erfgoedstudie.

Op 1 juni werd een nieuw inspectiebezoek afgelegd, deze keer vergezeld van een gemeenteambtenaar, van een archeoloog die door de projectontwikkelaar was ingeschakeld en de projectontwikkelaar zelf. Na dit bezoek en de analyse van de technische documentatie werd geconcludeerd dat het van essentieel belang is een archeologische follow-up uit te voeren en dat er toezicht moet worden gehouden op de uitvoering van alle geplande beschermende maatregelen.

De uitgevaardigde resolutie wordt ter kennis gebracht aan de projectontwikkelaar, het gemeentebestuur van Adeje, het Canarische Ministerie van Ecologische Overgang en aan het Directoraat-generaal Cultureel Erfgoed van de regering van de Canarische Eilanden.

Word vervolgd.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

FEESTDAGEN 2021

VERSCHILLENDE TENERIFE’S

TAJINASTES