woensdag, april 17, 2024
HomeBlogNieuwsWERKEN AAN ‘CUNA DEL ALMA’ STILGELEGD
spot_img

WERKEN AAN ‘CUNA DEL ALMA’ STILGELEGD

Het Ministerie van Ecologische Transitie, Bestrijding van Klimaatverandering en Territoriale Planning van de Canarische regering heeft aan de projectontwikkelaar Segunda Casa Adeje S.L. het bevel gegeven om de werken aan het bouwproject Cuna del Alma op te schorten uit voorzorg, wegens dreigende milieuschade. Deze beslissing werd genomen door de verantwoordelijke overheid, na verificatie van de verschillende klachten van de milieuorganisatie ‘Asociación Salvar la Tejita’.

Dit besluit werd genomen nadat er op het terrein de endemische Echium triste is teruggevonden. Dit is een eenjarige plant, die behoort tot de kruidengroep en onderscheidt zich door zijn lijnvormige, stekelige bladeren en bloemen, die een witte of lichtroze bloemkroon hebben met een smalle buis. Deze soort is opgenomen in de Canarische catalogus van beschermde plantensoorten.
De ontwikkelaar erkent de aanwezigheid van deze Echium triste en er is een onbetwiste interferentie tussen de bouwwerken en deze plant.

Negatief rapport

Wet 4/2010, betreffende de catalogus van beschermde soorten van de Canarische Eilanden, neemt Echium triste in bijlage IV op in de categorie ‘speciale bescherming’, die voorbehouden is aan wilde soorten die op de Canarische Eilanden bijzondere aandacht verdienen op grond van hun wetenschappelijke, ecologische of culturele waarde en/of hun zeldzaamheid.

Het verantwoordelijke departement heeft ook een negatief rapport uitgebracht over het verzoek van de initiatiefnemer om deze plant te verplaatsen omdat deze soort is opgenomen in een lijst van planten die niet kunnen verplaatst/verplant worden. 
Om de huidige verspreiding en het potentieel van deze plantenpopulatie te kennen, wordt het noodzakelijk geacht het gehele gebied, met inbegrip van de gebieden waar de werkzaamheden worden uitgevoerd, gedetailleerd in kaart te brengen.

Nieuwe studie

Daarom, en rekening houdend met het feit dat het gaat om een gebied van 500.000 vierkante meter en met het feit dat het onmogelijk is om met routinebezoeken een volledige analyse van alle door het project getroffen gebieden uit te voeren, is het bevel tot stopzetting van de werkzaamheden uitgeroepen, tot er een gedetailleerder actieprotocol kan worden uitgevoerd. 
Zodra de resultaten van deze studies bekend zijn, kan een nieuwe preventieve maatregel worden vastgesteld die bestaat uit de verplichting van de projectontwikkelaar om zoveel wijzigingen in het project aan te brengen als het directoraat-generaal voor de bestrijding van klimaatverandering nodig acht om aldus de exemplaren die zich in het ontwikkelingsgebied bevinden te behouden.

Zodra dit opschortingsbevel is betekend, hebben de ontwikkelaar Segunda Casa Adeje S.L. en de andere belanghebbenden 15 dagen de tijd om te reageren. Momenteel analyseert de betrokken overheid alle verstrekte documentatie om na te gaan of er voor dit project, van meet af aan, een milieueffectrapportage nodig was.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

KERST OP TENERIFE

VACCINATIE TEGEN RODDELS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img