maandag, juli 4, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsWELK WEER VERWACHTEN WIJ? 09/03/2022

WELK WEER VERWACHTEN WIJ? 09/03/2022

In het artikel van vandaag gaan wij op zoek naar het weer dat binnenkort over de Canarische Eilanden zal trekken. Deze keer gaat het over een analyse waarin een lagedruksysteem geïsoleerd ligt van de algemene circulatie van de westenwinden. Spaanse meteorologen stellen zich de vraag of deze meteorologische opstelling zich zal gedragen als een Depresión Aislada en Niveles Altos, beter gekend als DANA of als een koudegolf of toch maar als een normale Atlantische depressie?

Door de draaiing van de aarde (corioliseffect) en de invloed van water (oceanen) en warmte (zon) op het weer, ontstaan er de klassieke concepten van windstromingen op middelmatige hoogte. Dit zijn typische lagedruksystemen die door een polaire straalstroom worden aangedreven in een westelijke stroming vanaf het landoppervlak tot aan de tropopauze (de bovengrens van de troposfeer waaronder het weerverloop zich ontwikkelt).

 
Het acroniem DANA staat voor een geïsoleerde trog op grote hoogte dat in het Engels ook cut-off low wordt genoemd. DANA is volgens de MeteoGlossary van AEMET een lagedruksysteem in de hogere luchtlagen dat zich volledig heeft losgemaakt van de zonale stroming op grote hoogte. Deze geïsoleerde depressie, met een typische eigen circulatie in de hoogste luchtlagen, wordt steeds aangetroffen boven het noordelijk halfrond.

Een onderwerp van discussie is de geïsoleerde koude luchtmassa die borrasca fría aislada (BFA) wordt genoemd en medeverantwoordelijk is voor het verloop van het weer. Het kan drie kanten op. Blijft het droog of gaat het hard waaien? Tweede mogelijkheid: Blijft het droog en gaat het hard waaien of drie, gaat het hard regenen en krijgen we er een stormachtige wind bovenop.
Om daarop te antwoorden kunnen ons enkel beroepen op de meest actuele weerformatie die ons ter beschikking staat.

Het weer dat op ons afkomt verandert regelmatig, daarom plaatsen wij een weerbericht onder de noemer ‘verwachting’ en niet onder ‘voorspelling’. De simpele reden is dat wat voorspeld wordt moet uitkomen, en in de weerkunde is dat onmogelijk. Doordat meteorologie geen exacte wetenschap is – één plus één is meestal geen twee – moeten data, modellen en kaarten steeds weer op elkaar worden gelegd om het verloop van het weer te kennen. Pas drie dagen op voorhand kennen wij het resultaat met een zekerheid van om en bij de 90 procent.

Wat we vandaag zien is een lagedruksysteem ten noordwesten van de Azoren op grote hoogte en geïsoleerd van de algemene circulatie. Dat betekent weinig tot geen neerslag. Als de depressie zich uitbreidt in de hoogte en het aardoppervlak zou raken, kunnen we spreken over een geïsoleerde koude luchtmassa (BFA). Als de depressie de Canarische Eilanden nadert, kan het hard tot stormachtig waaien de in westelijke kustgebieden van de eilanden die tot de provincie Santa Cruz de Tenerife horen.

We volgen het verder op.

Bron: Meteored Tiempo.com

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ANDERE GEWOONTES

OUD EN VOL VERLANGEN

HET VOLMAAKTE LEVEN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TABAK, DRANK EN DOUANE

DRIE KEER SPEKTAKEL