vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesWEG MET FRANCO
spot_img

WEG MET FRANCO

Het is niet de eerste keer dat er gedebatteerd en gediscussieerd wordt over plaatsnamen en monumenten die verwijzen naar dictator Francisco Franco. In het verleden werden er al inspanningen geleverd om verwijzingen, die het geheugen herinneren aan het terreurgedrag van de dictator, weg te nemen. Ook het monument dat door de Madrileense beeldhouwer Juan de Ávalos werd gemaakt en in 1966 werd ingehuldigd.

Het monumentaal werk, inclusief een defecte fontein, staat prominent in het zicht waar de Avenida de Anaga en de Rambla Islas Canarias samenkomen. Het werk heet ‘Engel van de Vrede’ en voldoet aan de wet op het wegwerken van alles wat doet denken aan het misdadig gedrag van ‘el generalísimo’. Het is ook te groot om het zomaar op te bergen, maar er worden geen acties ondernomen zolang er geen overeenkomst is bereikt met alle fracties. 
Santa Cruz vraagt de financiële steun aan de Canarische regering voor de verwijdering van de franquistische elementen die in de Franco-catalogus zijn opgenomen.

Verwijzingen

In afwachting van een algemeen akkoord laat de bestuurlijke overheid van de hoofdstad een rapport opstellen door het College van Architecten om een technisch advies te verkrijgen over de 78 locaties die negatieve herinneringen oproepen aan de dictatuur. Zo zijn er drie monumenten, waaronder ook dat van Franco aan de Avenida Francisco La Roche en dat op de Nuestra Señora de África Markt, zes beelden en tal van wapenschilden, inscripties en grafzerken. Daarenboven zijn er nog ruim dertig locaties die een naam hebben die gerelateerd is met, of verwijzen naar het Franco-verleden.

Van 1936 tot 1978

De wet 5/2018 van 14 december op de ‘historische herinnering van de Canarische Eilanden en de erkenning van de morele genoegdoening van de Canarische slachtoffers van de burgeroorlog en de dictatuur van Franco’ staat beschreven in het Canarische wetboek B.O.C. en bepaalt de maatregelen die moeten worden genomen om alle nefaste gevolgen voor de slachtoffers te verzachten en om de historische herinnering aan deze periode te verlichten. Voor de toepassing van de wet wordt de periode in acht genomen vanaf het begin van de burgeroorlog in 1936 tot de goedkeuring van de grondwettelijke tekst in 1978.

Slachtoffers

Het doel van deze wet is het opsporen, lokaliseren en identificeren van personen die in deze periode zijn verdwenen en de rechtmatige belangen te behartigen van de familieleden van de vermiste personen. In het bijzonder de identificatie, de opsporing en opgraving van hun stoffelijke overschotten en het opstellen van een register, om de hereniging met familieleden te vergemakkelijken.

Dit zijn alle personen die geboren of woonachtig zijn op de Canarische Eilanden die morele schade, lichamelijk of psychisch letsel of emotioneel hebben geleden, ook diegenen die financieel verlies leden of de fundamentele rechten en openbare vrijheden werden afgenomen als gevolg van handelingen of nalatigheden die door het dictatorsregime werden aangericht.

Wie het decreet wil raadplegen kan dat HIER doen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img