zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatWEERRADAR KLAAR IN 2023?
spot_img

WEERRADAR KLAAR IN 2023?

Door de snel wisselende weersomstandigheden, door het subtropisch klimaat en door de topografische indeling van het eiland kan het op Tenerife snoeihard regenen. Daar sta je nooit bij stil als je je verblijf in het zuiden van het eiland aan het regelen bent, en toch zitten onze buren in het noorden heel regelmatig tot aan de enkels in het water. Er kan veel tot heel veel regen vallen in een korte tijdspanne en daardoor is de overheid ervan overtuigd dat Tenerife uit noodzaak in een regenradar moet worden voorzien.

Temeer omdat de enige regenradar van de Canarische Eilanden op Gran Canaria staat en de dekking net niet ver genoeg gaat om La Palma en El Hierro volledig in beeld te brengen. Ook het overzees gebied ten noorden en ten westen van onze kleine zustereilanden wordt met de bestaande regenradar niet bestreken. En precies uit deze richting komen de regenwolken en het onstabiele weer.

Bolicos is de naam

Om het helemaal te begrijpen moet je eerst het artikel NIEUWE REGENRADAR van 8 december 2018 lezen. Daarin staat dat AEMET of het Agencia Estatal de Meteorología een nieuwe regenradar op het eiland gaat bouwen waarin de eilandregering participeert. Het project werd in december 2016 op poten gezet. Bolicosradar, zoals de regenradar werd gedoopt, staat er nog niet, maar komt er wel.

Aannemer failliet

Het project werd in 2017 werd aanbesteed en het bedrijf waaraan de werken werden gegund, ging in 2019 failliet. Een situatie die de Raad van State ertoe bracht een rapport op te stellen waarvan de resolutie de overeenkomstige financiële sanctie bevestigde en de mogelijkheid voor het Ministerie van Ecologische Transitie om de werkzaamheden opnieuw openbaar aan te besteden. Dat gebeurde in het coronajaar 2020.

Geraamde kostprijs in 2016

Toevallig kondigde de voorzitter van de Aemet, Miguel Ángel López, in 2016 geleden al aan dat de investering in de bouw van de weerradar van Teno ongeveer 2,8 miljoen euro zou bedragen, samen met de ontwikkeling van een centrum voor subtropische meteorologie, gevestigd op Gran Canaria, dat de steun zou krijgen van de Wereld Meteorologische Organisatie, zodat het Noord-Afrikaanse gebied, het Middellandse-Zeebekken en de Stille Oceaan niet verstoken zouden blijven van een nieuw centrum om te analyseren wat er met de klimaatverandering gebeurt.

Twee weerradars

In april 2022 werden de werkzaamheden in Cruz de Gala, in het Teno Rural Park hervat, nadat de opdracht aan de aannemer om diverse redenen werd geschrapt in februari 2020. De weerradar komt in het Tenogebergte in Cruz de Gala ten noordwesten van Santiago del Teide en kijkt uit naar La Gomera en La Palma. Op deze manier worden de Canarische Eilanden in één beeld gevangen door twee weerradars. De eerste weerradar is reeds in werking op Gran Canaria.

2023 of 2024?

De bouw van de infrastructuur voor de installatie van de weerradar, ten einde een maximale dekking van de archipel te garanderen in geval van hevige hydro-meteorologische omstandigheden, is volop bezig. De vraag is enkel of de weerradar in 2023 in werking zal treden. Als de planning strak wordt gevolgd en als er zich geen onvoorziene en onverwachte voorzieningen voordoen is de kans reëel, zoniet wordt het 2024. We horen het wel.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img