maandag, juli 15, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatWEERFENOMENEN OP TENERIFE (1)
SEB LEESON LEGAL GROUP

WEERFENOMENEN OP TENERIFE (1)

Eiland van de eeuwige lente. Waar hebben wij dat nog gehoord? Lang geleden was dat een uitspraak die Christoffel Columbus over de lippen haalde toen hij in de contreien verbleef. Hij verbleef hier niet lang genoeg om te ondervinden dat dit subtropisch gebied ook soms een meteorologisch dipje vergaat. Weerfenomenen op Tenerife (1) is het eerste artikel in een reeks van zes die handelen over specifieke weerkundige verschijnselen op Tenerife en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden.

Ruim driehonderd dagen zon en temperaturen om je vingers af te likken. Vele Europeanen zijn jaloers op dit klimaat en dat is de reden waarom zoveel noorderlingen afzakken naar de subtropische archipel waarvan Tenerife het grootste eiland is. Alleen kan het weer hier ook grillig zijn, en niet alleen in april. De buien vallen ook niet allemaal in maart. 

Het stelt allemaal niet zo veel voor als je hier niet bent. En toch spelen de weergoden nu en dan eens met fenomenen die enkel in de omgeving van de achtentwintigste graad noorderbreedte kunnen voorkomen.
Om alle exceptionele weerfenomenen op te sommen en te beschrijven zal dit artikel wellicht een dubbele trilogie worden, want over het weer kan hier heel veel geschreven worden.

Voorspellingen bestaan niet

Er bestaan nogal wat onduidelijkheden als wij het over het weer, en dan vooral als wij het over het weer hebben voor de volgende dagen.
Eén misvatting is alvast dat weerberichten geen voorspellingen zijn, maar wel verwachtingen. Het weer kan immers anders uitpakken dan tevoren was aangegeven. De woorden weersverwachting en weersvoorspelling worden vaak door elkaar gebruikt en velen denken dat wat ‘verwacht’ wordt ook uitkomt.
Naast vooruit kijkt een meteorologisch instituut ook achteruit: achteraf wordt bekeken in hoeverre de verwachting uitgekomen is.
We publiceren nog een aantal artikels die een vervolg moeten zijn van deze Weerfenomenen op Tenerife (1).

Betrouwbaarheid

Voor de temperatuur blijkt zeker 85 procent van de verwachtingen te kloppen, dat wil zeggen dat de waargenomen temperatuur minder dan twee graden verschilt van de verwachte temperatuur.
Bewolking en neerslag zijn het moeilijkst te ‘voorspellen’. Naarmate de verwachting verder in de toekomst kijkt neemt de betrouwbaarheid af. De weersverwachtingen voor vijf of zes dagen ver zijn in het algemeen minder betrouwbaar dan die voor de eerste drie dagen. 
En daarom zie je op Aemet de eerste dagen in ruime kaders staan, dus sterk geloofwaardig, de drie volgende dagen staan in een kleiner hokje omdat deze gegevens minder betrouwbaar zijn…
Maar dat is geen weerfenomeen. Dat is een misvatting.

De echte fenomenen luisteren naar ronkende namen als mar de fondo, calima, cumulus lenticularis, alisios en nog veel meer. Om dwalingen en legendes weg te nemen, om toch maar de juistheid der dingen te verhalen wordt deze verklarende column gepubliceerd. Dan moet ik de uitspraak ‘er waait zand over bij een calima’ misschien niet meer aanhoren.

Mar de fondo

Wat hier regelmatig de revue passeert en wat vooral op de noordkusten spectaculair uitpakt is … zeedeining of in het Spaans mar de fondo. In het Engels spreekt men over Grounswell. In het Nederlands wordt ook nog het woord ‘windgolven’ gebruikt. Golfhoogten tot 5 meter en hoger is geen uitzondering als deze verwoestende muren van water op de Canarische kusten inbeuken.
Als er wind over water waait, ontstaan er korte golfjes door de instabiliteit van de stroming. Deze korte golfjes wekken langere golven op die verder groeien onder invloed van de wind. Dit proces ontwikkelt zich op volle zee en groeit met de afstand, waarbij uiteindelijk lange en hoge golven ontstaan.

Wind genereert golven

Als de golven te steil worden, breken ze. Bij een gegeven windsnelheid ontstaat hierdoor ook een maximale golfhoogte. Dat wordt pas bereikt bij een windsnelheid van 10 m/s en nadat de golven over een afstand van honderden kilometers de invloed van de wind hebben ondergaan.
Deze zeedeining is een door wind gegenereerd golfpatroon aan het wateroppervlak van de oceaan. Dit is een gevaarlijke situatie. Ga dan vooral niet zwemmen. Deze golven zijn dodelijk! Ze komen uit het niets; iedere 10 à 15 minuten, een paar zware inslagen en dan is het terug over voor een wijl.
Het zal je maar overkomen. Tenerife ligt midden een gigantische oceaan, wat wil je…

Dit artikel Weerfenomenen op Tenerife (1) wordt vervolgd. 
Alle weerfenomenen op Tenerife, en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden worden afzonderlijk beschreven in zes verschillende artikelen.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

CANARISCH DUEL

EL MÉDANO OMGETOVERD

GEVAARLIJKE VIS

SEB LEESON LEGAL GROUP