dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatWEERFENOMENEN (3) WIND EN WOLKEN

WEERFENOMENEN (3) WIND EN WOLKEN

Het eiland met een eeuwige lente! Hoe romantisch, hoe exotisch, hoe verleidend. En dit is vooral geen verkooppraatje, dit is de realiteit, … er schuilt waarheid in dit gezegde. De aangename temperatuur van 19°C gemiddeld in de winter en van 24°C gemiddeld in de zomer maken van het Canarisch gebied het vertoeven aangenaam, gezellig en gezond. Ook op Tenerife grotendeels maar er zijn enkele uitzonderingen, denk maar aan Las Cañadas of nog hoger, op de Teide. Er zijn ook nogal wat verschillen tussen noord en zuid of kijk eens naar de winddiversiteit tussen de west- en de oostkust. En zo zijn er nog een aantal fundamentele verschillen.

Het mooie weer is vooral te wijten aan de geografische ligging. Tenerife ligt in een zuidelijk subtropisch gebied op 28 graden noorderbreedte en 16,5 graden westerlengte. Het klimaat is in deze zone vooral afhankelijk van de Azorenstroom (koude golfstroom) en van de Passaatwinden.

Passaten

De passaatwinden ontstaan door een groot temperatuurverschil tussen de tropen en subtropen dat onder invloed van de draaiing van de aarde (het corioliseffect) aanleiding geeft tot een noordoostelijke luchtbeweging: de noordoostpassaat (op het noordelijk halfrond). De passaatwinden (afgeleid van het Spaanse woord Passar) waaien op vijfhonderd tot tweeduizend meter hoogte met een gemiddelde snelheid van twintig tot veertig kilometer per uur.

De passaatwind ontstaat door een aanhoudende luchtdrukcompensatie tussen subtropische hogedrukgebieden in de noordelijke keerkring (20-25 graden noorderbreedte) en de equatoriale lagedrukgebieden. Door het contact van luchtmassa’s ontstaat een door de natuur geïnstalleerde airconditioning voor Tenerife. De passaatwinden verhinderen ook dat uitlopers van Atlantische lagedrukgebieden met slecht weer het eiland kunnen bereiken. Daarom persisteert op en rond de Canarische archipel meestal een hoge luchtdruk.
Als er een lagedrukgebied ontstaat op de plaats waar normaal het hogedrukgebied van de Azoren ligt dan hebben we prijs: dat betekent mogelijks regen en wind. Dan krijgen wij meestal een weeralarm van het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET).

Eeuwige lente

De bestendige passaatwinden en onovertrefbare klimatologische omstandigheden maken dat er het hele jaar door van een ‘eeuwige lente’ kan gesproken worden en het ganse jaar door van watersport kan genoten worden. Daarom is het zeilen zo populair in en rond de Canarische archipel.

Hieronder kun je de meteorologische verschillen zien tussen winter en zomer. Kijk vooral naar de drukgebieden op de Atlantische Oceaan.

Condenswolk

Maar het is niet allemaal goud wat blinkt en soms gebeurt het, helaas… de wolken die vooral bestendig zijn in het noorden van het eiland komen ook wel eens voor in het zuiden van Tenerife! In de zomer gebeurt het vaker dat er, later op de dag, wolken komen aandrijven. Het zit vooral in de stroming, in de dagelijkse gang en vooral in het verschil van de wind per hoogte. Wanneer door de zonnewarmte een zeebries ontstaat wordt vochtige oceaanlucht aangevoerd die boven land door de thermiek opstijgt. De lucht koelt af en er ontstaan condensatiewolken.

Zeebries

Deze stratocumulus is normaal in het noorden dankzij de noordoostpassaat. Deze laatste zorgt ervoor dat de wolkenluchten zich richting zee kunnen uitspreiden. Daardoor zien we vaak in de loop van de dag dat de bewolking verder richting de kust drijft en zelfs tot even boven zee blijft hangen. In deze situaties heb je vaak in de ochtend en begin middag nog de meeste kans op zon. Zodra de stroming ook aan de grond naar oostnoordoost draait herstelt het weer boven de zuidkust vaak. De zuidelijke wind ontstaat vaak juist door zeebries. Het land is warmer dan het zeewater waardoor boven land een lagere druk heerst dan boven zee en er een luchtstroming van zee naar land op gang komt. Ook in Nederland en België kennen we zeewind of zeebries heel goed.

Wanneer ’s avonds de temperaturen boven het land dalen (iets sneller dan boven zee) dan stopt de zeebries en ontstaat er zelfs een aflandige, amper voelende luchtstroom. De wolkenvorming stopt, alleen de aanwezige bewolking handhaaft zich nog even en lost vaak grotendeels op.

Lees ook de eerder verschenen artikelen omtrent weer en klimaat op Tenerife
Deel 1: Fenomenen
Deel 2: Calima


TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VEEL PARKEERBOETES