woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatWEERDIPJE IN DE MAAK

WEERDIPJE IN DE MAAK

Het weer voor het komende dagen op de Canarische Eilanden voorspelt geen goed nieuws. Wij verwachten een cocktail van bewolking, regen en harde wind. De temperaturen blijven aangenaam en ondervinden geen noemenswaardige schommelingen. Gelukkig blijft het zuiden van Tenerife het meest gespaard en komt de zon regelmatig tussen de wolken piepen.

Dat komt doordat er ten noorden van de Canarische archipel een depressie nadert die botst met een anticycloon met een kern ten westen van de Canarische Eilanden. De twee verschillende luchtsoorten botsen waardoor de lucht enkel maar kan stijgen. Stijgende lucht koelt af, vormt wolken en worden zwanger bij voldoende vochtigheid.

Daarbij speelt de cyclonale circulatie (draairichting) rond drukgebieden een rol in de aanvoer van lucht uit een brongebied. In dit geval is dit polaire lucht die op grote hoogte wordt aangevoerd en een bijkomende rol speelt in de onstabiliteit van het weer dat eraan komt.  
De lijnen op een weerkaart noemt men isobaren en zijn lijnen die punten van gelijke druk met elkaar verbinden. Als je weet dat de wind rond een hogedrukgebied (anticycloon) in wijzerzin draait en rond een lagedrukgebied (depressie) in tegenwijzerzin, dan zie je op de kaart een denkbeeldige snelweg ontstaan waarlangs koude polaire lucht wordt aangevoerd.

In het weer dat vandaag over de westelijke eilanden trekt ontstaat er partiële bewolking waaruit in noordelijke gebieden wat neerslag kan vallen. De wind zal aantrekken vanaf het noordwesten en kan over de westkust bijzonder pittig worden.
Later op de dag zal er plaatselijk matige lichte regen vallen in het noorden en oosten.
Naarmate men hoger de bergen ingaat, zal het harder waaien.
Voor het zuiden is er een kleine kans op matige neerslag, voor het westen is de wind de belangrijkste speler. Instabiliteit in de onderste luchtlagen wordt overal verwacht zodat de bewolking een prominente rol gaat spelen.
Gedurende het weekend en volgende week persisteert dit weerbeeld.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ONBEWOOND EILAND

MIJN KERSTNACHT OP TENERIFE

MEER DAN 29.000 LEDEN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES