donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsWEERDIPJE NA DRIEKONINGEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

WEERDIPJE NA DRIEKONINGEN

Het mooi en zonnig weer met hoge temperaturen van de afgelopen week is niet meer. Het weer zit in een dipje, zozeer dat de Canarische inwoners spreken van ‘een kater van de Driekoningen’. Niet erg hoopgevend, maar we moeten erdoor. Het officiële weerorgaan Aemet activeert de gele vlag als waarschuwing voor ongunstige kustverschijnselen en een harde wind.

Het Agencia Estatal de Meteorología waarschuwt voor golven tot vier meter hoog en een noordoostenwind met een kracht 7 over het zuidoosten van Tenerife op de vrijdag zeven en zaterdag acht januari 2022. Ook over het noordwesten en het zuidoosten van La Palma, ten noorden van El Hierro en ten noordwesten van La Gomera, zal het krachtig waaien.

Als er wind staat over de oceaan ontstaat het fenomeen mar de fondo, een natuurfenomeen dat zich enkel voordoet in kustgebieden. Om te begrijpen hoe golven ontstaan, wat de oorzaken zijn en welke soorten golven er zijn moeten we ons verdiepen in meteorologische verschijnselen en fysicawetten.

Hoe dieper het water is, hoe meer ruimte er is voor het water om rond te stromen. Vlak bij de kust is de zee minder diep. Het water dat steeds in beweging is, moet zich dus opeens verplaatsen in een kleinere ruimte, het stapelt zich op en er ontstaat een golfbeweging die naar de kust toestroomt. De bovenste waterlaag heeft vrij spel, de onderste wordt afgeremd door een stijgende bodem.
Dit kun je vergelijken met een struikelend persoon; de benen blijven ergens haperen terwijl het lichaam de voorwaartse beweging verderzet en tenslotte, volledig uit balans, het hele lichaam doet omvallen. Ik verwijs naar de beschrijving van de eerste wet van Newton of de ‘wet der traagheid’.

Bij een mar de fondo of zeedeining wordt een golfpatroon gegenereerd aan het wateroppervlak door een heersende wind. Hoe verder op de oceaan dit ontstaat, hoe langer de periode en de golflengte, en hoe langer en rechter de golfkammen worden, terwijl de golfhoogte langzaam afneemt.
Uit het niets verschijnen aan het strand grotere golven. Een gevaarlijke situatie voor spelende kinderen aan de vloedlijn op een strand. Menig strandbezoeker heeft zich reeds in allerijl teruggetrokken; droog bij een snelle reactie, druipnat na een afwachtende houding.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP