vrijdag, februari 23, 2024
HomeBlogNieuwsWEERBERICHT OP 28 NOVEMBER 2023
spot_img

WEERBERICHT OP 28 NOVEMBER 2023

Als de wind uit een westelijke hoek komt is het koekenbak. Ook als de vliegtuigen niet meer landen en opstijgen in de meest gebruikelijke richting. Dan is er een depressie op wandel die voorlangs de Canarische archipel scheert. Waar normaal het hogedrukgebied der Azoren ligt is er een meteorologische storing – een lagedrukgebied – die ervoor zorgt dat Tenerife en de overige eilanden instabiliteit over zich heen krijgen. Dit is het weerbericht op 28 november 2023.

Het weer op Tenerife wordt in hoofdzaak bepaald door de plaats waarvan een bepaalde luchtmassa vandaan komt; deze locatie noemen wij het brongebied. De depressie die ten noordwesten van de archipel voorbijtrekt is van polaire oorsprong en veel kouder dan de luchtmassa waarnaar deze wordt gedreven. Let op: polaire lucht is een luchtsoort waarvan het brongebied in gematigde breedtes ligt. De benaming is verwarrend omdat het brongebied niet in de poolstreken ligt, zoals dat bij arctische lucht het geval is. 

Onweersdag?

De temperaturen van deze luchtmassa’s verschillen gevoelig van elkaar en door de botsing ontstaat er onstabiel weer. Door de ijskoude bovenlucht kan de warme onderliggende lucht vrij stijgen tot ongekende hoogtes en dat is de oorzaak dat torende onweerswolken of Cumulonimbussen (Cb) regelmatig de revue passeren.

De herfst loopt ten einde op de Canarische Eilanden en het begin van de winter gaat gepaard met een radicale verandering in het weer. Een Atlantische depressie nadert de eilanden. We leggen van nu af aan een jasje en een paraplu klaar wanneer we naar buiten moeten, ook al schijnt de zon. Een Atlantische bui nadert de Canarische Eilanden en daarom heeft het officieel meteo-orgaan Aemet een pre-alert ingesteld voor zware regenval en onweer vanaf de middag op donderdag 30 november. De langjarige gemiddelden geven voor het zuiden van Tenerife één onweersdag per jaar. Misschien is dit vandaag en voldoet het weerbericht op 28 november 2023 eraan!

24 tot 30 uur

In elk geval komen er buien aan vanuit het westen en krijgen La Palma, La Gomera en El Hierro hun deel. Naast de westelijke eilanden wordt ook op Gran Canaria het gele alarmniveau ingesteld. In de nacht van donderdag op vrijdag zal de regenzone Lanzarote en Fuerteventura bereiken.

De regen zal alle eilanden in meer of mindere mate treffen. Voor de westelijke eilanden wordt verwacht dat er in 12 uur meer dan 60 liter per vierkante meter regen zal vallen. Op de overige eilanden kan er gedurende de zwaarste buien 15 tot 20 liter neerslag per vierkante meter vallen. De wind waait ondertussen stevig (zuiden) tot krachtig (noorden) tot stormachtig over de westkust. Dit weerbeeld kan 24 tot 30 uur duren. Tot zover het weerbericht op 28 november 2023 dat ook op vrijdag persisteert en daarna afnemend is.

Uw weerbericht

Niets is moeilijker op Tenerife om een weerbericht samen te stellen, dat kan gelezen worden in ons artikel MOEILIJK WEERBERICHT. Een goede raad: veralgemeen nooit het weer op de locatie waar je verblijft met de rest van Tenerife. Terwijl de zon schijnt kan de regen enkele kilometers verder met bakken uit de hemel vallen. Geniet van het weer zoals het voorbijkomt. Straks is het weer zomer, alsof er niets is gebeurd. Wil je toch het weerbericht nalezen op jouw locatie, klik dan HIER.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

HET VOORJAAR CARNAVAL

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img