dinsdag, september 26, 2023
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatWEERBERICHT 2020-11-05

WEERBERICHT 2020-11-05

We voelen al een paar dagen en nachten dat de temperaturen geen zomerse waarden meer aanhouden. Normaal is deze maand het verlegstuk van een eeuwigdurende indian summer en het begin van een zonnig winterseizoen, maar er liggen kapers op de kust.

De oorzaak moeten we zoeken bij de bron en die komt andermaal uit het noorden. Er wordt aan alle voorwaarden voldaan om de Canarische Eilanden onder te dompelen in onstabiele weersomstandigheden.

GFS-model voor vrijdag 6 november 2020

Er wordt op grote hoogte een koude lucht aangevoerd. Deze luchtmassa is van polaire oorsprong – dit is het brongebied en niet te verwarren met arctische lucht – waarin de temperatuur op 5 kilometer hoogte (500 hPa) -26 °C. bedraagt, en zich beweegt in zuidelijke richting. In en rond deze depressie zit er heel veel vocht.

De noordelijke luchtmassa botst niet alleen met de warmere subtropische lucht uit het zuiden, maar ook met de luchtmassa die zich boven de Westelijke Sahara bevindt. Daarom ontstaat er onstabiliteit waarin regen, en misschien hagel en sneeuw op de hoogstgelegen delen, een rol op zich nemen. Rukwinden tot 60 kilometer per uur, voorafgaand aan de buien, behoren tot de mogelijkheden, vooral over de westkust.

De luchtmassa verplaatst zich uiterst langzaam en alle eilanden van de westelijke provincie Santa Cruz de Tenerife zullen een deel van de instabiliteit moeten verwerken. Meestal is dit regen voor het noorden van de eilanden en wind met rukwinden over de westkust.
Onze weerspreuk ‘Oost Bloost, West niet Best’ wordt duidelijk in de verf gezet.

Weerspreuk: Oost Bloost, West niet Best

Het weer typeert zich vooral door een lagere temperatuur als gevolg van de koude airbag die ons overvalt. Mede door de bewolking en het ontbreken van de thermische zonnestraling blijven de temperaturen steken op mindere waarden voor de tijd van het jaar.

Gelukkig is dit weerdipje slechts anderhalf etmaal geldig en wordt het zaterdag opnieuw zonniger.
In de loop van donderdagnamiddag scharniert het weerbeeld naar onstabiel. Zaterdag is het ergste voorbij en kunnen we opnieuw genieten van het zonnige winterseizoen.
Toch blijft de luchttemperatuur (in de schaduw gemeten) laag, vooral na zonsondergang wordt het gevoelig frisser en dat vraagt om een extra laagje kledij.

De nachttemperatuur bedraagt ongeveer 18-19 °C en de dagtemperatuur kan rekenen op waarden van 23-24 °C.

Neerslagkaart voor vrijdag 6 november 2020
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

AFVALWATER

ORDE OP ZAKEN VOOR STEPS