zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogWEERBERICHT 2020-02-22
spot_img

WEERBERICHT 2020-02-22

Het weer op en rond de Canarische Eilanden kan alle kanten op en soms loopt het de spuigaten uit. Teveel weer van eenzelfde soort accumuleert en wordt gevaarlijk voor mens en dier. Daarom verwittigt de overheid, samen met het nationaal meteorologisch instituut Aemet met de toepasselijke alertas, dan pas verschijnen er waarschuwingen en berichten in de pers en op sociale media over het aankomende weer.

Op zondag 23 februari 2020 nemen we een stijging van de temperatuur waar. De thermometer rijkt de hand naar dertig graden Celsius overdag en zal ’s nachts niet zakken onder de twintig graden. Zeker tot woensdag blijven wij flirten met deze temperaturen die hoger zijn dan de normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Dat komt omdat niet één, maar twee lagedrukgebieden boven westelijk Afrika (afbeelding 1) parkeren en de luchtmassa uit de brongebieden (Westelijk Sahara, Mali, Mauritanië en Algerije) naar de Canarische archipel sturen. Deze brongebieden staan erom bekend om warme lucht naar de Canarische contreien te sturen.

Omdat een sterk windveld boven West-Afrika stofdeeltjes met zich meeneemt en transport regelt naar hogere luchtlagen verwachten wij vandaag het begin van een calima, die een paar dagen zal aanhouden. Eerst komen de oostelijke eilanden La Graciosa, Lanzarote, Fuerteventure en Gran Canaria aan de beurt, daarna volgt de westelijke provincie Santa Cruz de Tenerife. Het aantal stofdeeltjes per kubieke meter zal deze avond een waarde van 100 tot 500 microgram (µgr) bereiken. Morgen, zondag 23 februari 2020 (afbeelding 2) en de volgende dagen wordt het erger en zal het stof toenemen en waarden bereiken van 1000 tot 2000 µgr/m³. Dit zal zich voordoen vooral beneden 1.500 meter hoogte

Een hevige calima die de adem zal doen stokken en zeker tot midden volgende week zal duren.
Mensen met ademhalingsproblemen of met longaandoeningen, zoals astma en COPD, blijven beter binnenskamer en doen vooral geen zware inspanningen. Voor de sportievelingen is het advies om geen fysieke inspanningen te leveren die de ademhaling de hoogte injagen. Joggers en fietsers blijven beter thuis.

Maar het mes snijdt aan twee kanten. Vanaf het noordwesten nadert er een lagedrukgebied (afbeelding 1) die gaat zorgen voor instabiliteit in de luchtlagen en mogelijks wat regen zal brengen. Ook de wind zal aantrekken en dat zullen ze zeker voelen op de westkust. De wind trekt aan tot 80 km/h, sommige locaties krijgen windstoten tot 100 km/h en in de bergen zal het stormen met windsnelheden tot 120 km/h.

Een gevarieerd weermenu, voor elk wat wils. Vandaag kun je nog genieten van een zonnig weertje. Profiteer ervan.
Wat een calima precies is kun je HIER lezen.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TAXI

GLIJDEN OP PLANKEN

KINDEREN ACHTERIN

spot_img