Het zonnige hoogzomerweer van de afgelopen weken hadden wij te danken aan een lagedrukgebied boven Noord-Afrika en de Westelijke Sahara en aan een krachtig hogedruk-beleid boven de Azoren. En doordat de wind met de isobaren van een anticycloon bewegen in wijzerzin, en rond een depressie in tegenwijzerzin werd het subtropisch weer op Tenerife bestendigd en kregen we temperaturen tot rond de 30 °C overdag en over de 20 °C gedurende de nacht.
Het mooie zonnige weer moet nu wijken voor een uitloper van een depressie (trog) met centrum boven het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk die ons wolken en harde wind bezorgt. Deze is ook gekoppeld aan een langgerekt gebied met lage luchtdruk en een uitloper, die wij een trog noemen. Ten westen van de Canarische Eilanden liggen een paar onruststokers (uitdeinende stormdepressies) die hun duit in het zakje stoppen.
Koude bovenlucht van polaire oorsprong brengt een botsing tot stand met de warmere subtropische lucht en daarbij ontstaat er onstabiliteit.
De overgangszone tussen deze twee luchtsoorten is tamelijk smal; de frontale zone is slechts enkele tientallen kilometers breed. De luchtmassa’s zijn voortdurend in beweging; daarbij is het onvermijdelijk dat de ene luchtmassa de andere verdringt. De koudere luchtmassa, die zwaardere lucht bevat, dringt onder de warme lucht en dringt de warme luchtmassa naar boven. Daarmee is er voldaan voor een onstabiel weerbeeld.
Op grote hoogte staat er een stevige straalstroom uit westelijke richting die boven onze hoofden voorbijtrekt aan een snelheid van 100 tot 120 km/h.
Het wordt de komende week afwisselend bewolkt en er staan op het einde van de week en vooral in het weekend, buien op het programma.
Afbeelding 3 toont ons het vooruitzicht voor zondagavond 27 oktober 2019. Tegen zondag kunnen er ook kleine verschuivingen plaatsvinden.
Niet alleen in het noorden en op hoger gelegen delen, maar ook over het zuiden van Tenerife kan het plaatselijke hard regenen, wat dan weer goed is voor de natuur. Onweders naderen vanaf het westen en over de westkust kan het bij momenten hard waaien, de zuidoostkust geniet dan van een rustig ‘wind’moment. En daarenboven komt er een lichte calima overwaaien met een waarde tot maximum 100 µgr stofdeeltjes per m³.
Nadien nadert ons vanuit het noordwesten een joekel van een depressie die ons weer verder zal bepalen. Uiteraard gaan er zich botsingen voordoen tussen de subtropische luchtmassa boven West-Afrika en de aanstormende polaire depressie, wat resulteert in fronten en onstabiel weer.
Het onstabiele weer blijft verder aanhouden. De zomer is voorbij, de temperaturen zijn gevoelig gedaald en halen amper een maximum van 25 °C en zakken op het koudste moment van de dag naar 18 °C en dat voelen wij.
Je kunt dit weerbericht niet veralgemenen voor alle locaties op Tenerife. Uiteraard is het zuiden, in dit specifiek geval, de beste plaats om te vertoeven.
Hoe complex het is om voor dit mooie eiland een weerbericht te schrijven kun je HIER lezen.
Afbeelding 3