Het zonnige hoogzomerweer van de afgelopen week met temperaturen tot 30°C. hadden wij te danken aan een krachtig hogedrukgebied boven Noord-Afrika. En doordat de wind rond de isobaren van een anticycloon bewegen in wijzerzin, werd er hete lucht van over de Westelijke Sahara met een zuidwestenwind naar de Canarische Eilanden getransporteerd en dat resulteerde in temperaturen tot rond de 30°C. overdag en bijna 20°C. gedurende de nacht
Een beetje van het goede teveel. Voor deze periode van het jaar zijn de normale gemiddelden overdag 22°C. overdag en 15°C. ‘s nachts.
Maar mooie liedjes duren niet lang. Het mooie zonnige weer moet wijken voor een uitloper van een depressie die ons wolken bezorgt. Deze is ook gekoppeld aan een langgerekt gebied met lage luchtdruk en een uitloper van een lagedrukgebied. die wij een trog noemen.
Koude bovenlucht van polaire oorsprong brengt een gigantische botsing tot stand met de warmere subtropische lucht en er ontstaat onstabiliteit.
De overgangszone tussen deze twee luchtsoorten is tamelijk smal; de frontale zone is slechts enkele tientallen kilometers breed. De luchtmassa’s zijn voortdurend in beweging; daarbij is het onvermijdelijk dat de ene luchtmassa de andere verdringt. De koudere luchtmassa, die zwaardere lucht bevat, dringt onder de warme lucht en dringt de warme luchtmassa naar boven. Daarmee wordt het gevoelig kouder in de onderste luchtlagen en daardoor ook zakt de sneeuwgrens tot +/- 2.000 meter.

Vanaf morgen, vrijdag 15 februari, wordt het afwisselend bewolkt en staan er buien op het programma in het noorden en op hoger gelegen delen op Tenerife die ook zaterdag zullen aanhouden. Zondag klaart het wat op en maandag kruipt er opnieuw een uitloper van een nieuwe depressie over ons heen. Het onstabiele weer blijft aanhouden, minstens tot dinsdag 19 februari 2019.
Het verhaal wordt zeker vervolgd, want over de Noordelijke Oceaan ontstaat er ondertussen een joekel van een (storm)depressie. Wordt vervolgd.


Donderdag 14 februari 2019


Vrijdag 15 februari 2019


Zaterdag 16 februari 2019


Zondag 17 februari 2019


Maandag 18 februari 2019