Laat ons beginnen met het goede nieuws. De zuidoostelijke windrichting waarmee de calima tot aan de Canarische archipel wordt gebracht krimpt naar een vertrouwelijke noordoostelijke richting. Daarmee verdwijnt de calima in een snel tempo en krijgen de passaatwinden terug greep op het weer. Je zou dus denken dat het weer stabiliseert in een normale situatie. Neen, dit is buiten de waard gerekend.
Vanuit het noorden stoomt er koude polaire lucht naar het zuiden en de weersverandering die daar op volgt zal gekenmerkt worden door lage bewolking die in het noorden van Tenerife aankomt en door een temperatuurdaling op grotere hoogten.
Het voorbije zomermoment neemt voor een tijdje ontslag en wordt vervangen door onstabiliteit.
Dat kunnen we best zien op de GSF-kaarten (Global Forecast System) die de temperaturen weergeven op een hoogte van 850 hPa. Dat is ongeveer op 1.500 meter boven het zeeniveau.
Als we naar de temperaturen kijken, zien we op de eerste kaart een temperatuurbereik van 22ºC in West-Afrika tot -10ºC in de poolstreken. Maar op de volgende kaarten bemerken we de invasie van een luchtmassa van maritiem polaire oorsprong en we zien aan het einde van de waarnemingsperiode temperaturen tussen 18ºC over de Canarische Eilanden tot ongeveer 0ºC over de Pyreneeën. Let op, dit zijn de verwachte temperaturen op het niveau van 850 hPa, en niet over het grondoppervlak.
Door het feit dat de lucht over water vanaf de gematigde streken naar het zuiden voer wordt er veel vocht opgenomen uit de warmer wordende oceaan en daardoor wordt de instabiliteit gevoed. Er zullen zwangere wolken aanspoelen op de noordzijde van de meeste noordelijk gelegen Canarische Eilanden.
Vanaf woensdag komen er wolken aan land vanaf het noorden. Wij zien echter geen overdadige neerslag en weinig tot geen neerslag over het westen en het zuiden. Wij merken wel een temperatuurdaling van enkele graden, vooral ’s nachts.
Wij zullen u verder op de hoogte houden van het weerverloop en vooral van hetgeen op ons af komt.
De GFS-kaarten geven ons de mogelijkheid om de evolutie te zien en vooral om de verplaatsing te lokaliseren. De kaarten tonen een 24 uur-situatie die start vanaf dinsdag 15 januari 2019 en loopt tot zondag 20 januari 2019.
[envira-gallery id=”28011″]