maandag, juli 22, 2024
HomeWeerberichtWEERBERICHT 20190115
SEB LEESON LEGAL GROUP

WEERBERICHT 20190115

Laat ons beginnen met het goede nieuws. De zuidoostelijke windrichting waarmee de calima tot aan de Canarische archipel wordt gebracht krimpt naar een vertrouwelijke noordoostelijke richting. Daarmee verdwijnt de calima in een snel tempo en krijgen de passaatwinden terug greep op het weer. Je zou dus denken dat het weer stabiliseert in een normale situatie. Neen, dit is buiten de waard gerekend.
Vanuit het noorden stoomt er koude polaire lucht naar het zuiden en de weersverandering die daar op volgt zal gekenmerkt worden door lage bewolking die in het noorden van Tenerife aankomt en door een temperatuurdaling op grotere hoogten.
Het voorbije zomermoment neemt voor een tijdje ontslag en wordt vervangen door onstabiliteit.
Dat kunnen we best zien op de GSF-kaarten (Global Forecast System) die de temperaturen weergeven op een hoogte van 850 hPa. Dat is ongeveer op 1.500 meter boven het zeeniveau.

Als we naar de temperaturen kijken, zien we op de eerste kaart een temperatuurbereik van 22ºC in West-Afrika tot -10ºC in de poolstreken. Maar op de volgende kaarten bemerken we de invasie van een luchtmassa van maritiem polaire oorsprong en we zien aan het einde van de waarnemingsperiode temperaturen tussen 18ºC over de Canarische Eilanden tot ongeveer 0ºC over de Pyreneeën. Let op, dit zijn de verwachte temperaturen op het niveau van 850 hPa, en niet over het grondoppervlak.

Door het feit dat de lucht over water vanaf de gematigde streken naar het zuiden voer wordt er veel vocht opgenomen uit de warmer wordende oceaan en daardoor wordt de instabiliteit gevoed. Er zullen zwangere wolken aanspoelen op de noordzijde van de meeste noordelijk gelegen Canarische Eilanden.
Vanaf woensdag komen er wolken aan land vanaf het noorden. Wij zien echter geen overdadige neerslag en weinig tot geen neerslag over het westen en het zuiden. Wij merken wel een  temperatuurdaling van enkele graden, vooral ’s nachts.
Wij zullen u verder op de hoogte houden van het weerverloop en vooral van hetgeen op ons af komt.

De GFS-kaarten geven ons de mogelijkheid om de evolutie te zien en vooral om de verplaatsing te lokaliseren. De kaarten tonen een 24 uur-situatie die start vanaf dinsdag 15 januari 2019 en loopt tot zondag 20 januari 2019.

[envira-gallery id=”28011″]

  

 

 

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

KLEINE POTJES

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP