dinsdag, februari 27, 2024
HomeBlogWEERBERICHT 2019-05-09
spot_img

WEERBERICHT 2019-05-09

Na een periode met eerder frisse temperaturen en neerslag over het noorden van Tenerife komt er zomerweer aandraven. Tegen het weekend is de zomerse opmars een feit en worden we geconfronteerd met ongewoon hoge temperatuurwaarden. De verwachting is dat de thermometer waarden zal afficheren die tot 10 graden hoger liggen dan de normale waarden voor deze tijd van het jaar.

De eerste warmtegolf van het jaar 2019 komt er aan. Een gigantische luchtmassa vanaf het Afrikaanse continent zet zich in beweging door een lagedruk gebied met kern boven het zuiden van Algerije. Daardoor wordt er warme lucht gestuurd uit het zuidwestelijke richting vanaf het brongebied Guinee, Senegal en de Westelijke Sahara. En dat is de reden waardoor de temperaturen de lucht inschieten en ruim boven de 30 graden zullen uitschieten.
Het Spaanse meteorologisch instituut Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) en de Canarische overheid roepen alvast een alarmfase geel uit, later misschien oranje, om resident en toerist te verwittigen om zich te beschermen tegen de hoge temperaturen.

Zaterdag liggen we nog veilig onder een noordoostpassaat maar zondag ruimt de wind naar het zuidwesten en later naar het zuiden. Dan zullen we het voelen.

We spreken echter niet over een hittegolf. Ook op de Canarische Eilanden wordt deze term gebruikt, net zoals het KNMI (Nederland) en het KMI (België) wanneer de maximumtemperatuur 25°C of meer bedraagt gedurende ten minste vijf dagen, waarvan er minimum drie dagen een maximumtemperatuur van 30°C of meer moet hebben.
Of er een calima opsteekt is nu nog koffiedik kijken.

Toch moeten we letten over een aantal zaken. De uv-straling bereikt een gevaarlijke 11 en mede door een hoge zonnestand verbrandt de menselijke huid veel sneller dan normaal.
Door de warmte droogt ook de natuur verder uit en is het gevaar op bos- en heidebranden bijzonder groot.
Het menselijk lichaam dehydrateert sneller en er moeten dus maatregelen genomen worden om uitdroging tegen te gaan.

Voor zover onze meteorologische waarnemingen reiken kunnen we de aanwezigheid van warme lucht garanderen tot maandag, misschien tot dinsdag. Daarna ebt de warmte weg en keren we terug in lentemodus, gekruid met een snuifje zomer.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

KOELTE ONDER DE ZON

TENERIFE IN DE TOEKOMST

spot_img