Na een periode met eerder frisse temperaturen en neerslag over het noorden van Tenerife komt er zomerweer aandraven. Tegen het weekend is de zomerse opmars een feit en worden we geconfronteerd met ongewoon hoge temperatuurwaarden. De verwachting is dat de thermometer waarden zal afficheren die tot 10 graden hoger liggen dan de normale waarden voor deze tijd van het jaar.
De eerste warmtegolf van het jaar 2019 komt er aan. Een gigantische luchtmassa vanaf het Afrikaanse continent zet zich in beweging door een lagedruk gebied met kern boven het zuiden van Algerije. Daardoor wordt er warme lucht gestuurd uit het zuidwestelijke richting vanaf het brongebied Guinee, Senegal en de Westelijke Sahara. En dat is de reden waardoor de temperaturen de lucht inschieten en ruim boven de 30 graden zullen uitschieten.
Het Spaanse meteorologisch instituut Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) en de Canarische overheid roepen alvast een alarmfase geel uit, later misschien oranje, om resident en toerist te verwittigen om zich te beschermen tegen de hoge temperaturen.
Zaterdag liggen we nog veilig onder een noordoostpassaat maar zondag ruimt de wind naar het zuidwesten en later naar het zuiden. Dan zullen we het voelen.
We spreken echter niet over een hittegolf. Ook op de Canarische Eilanden wordt deze term gebruikt, net zoals het KNMI (Nederland) en het KMI (België) wanneer de maximumtemperatuur 25°C of meer bedraagt gedurende ten minste vijf dagen, waarvan er minimum drie dagen een maximumtemperatuur van 30°C of meer moet hebben.
Of er een calima opsteekt is nu nog koffiedik kijken.
Toch moeten we letten over een aantal zaken. De uv-straling bereikt een gevaarlijke 11 en mede door een hoge zonnestand verbrandt de menselijke huid veel sneller dan normaal.
Door de warmte droogt ook de natuur verder uit en is het gevaar op bos- en heidebranden bijzonder groot.
Het menselijk lichaam dehydrateert sneller en er moeten dus maatregelen genomen worden om uitdroging tegen te gaan.
Voor zover onze meteorologische waarnemingen reiken kunnen we de aanwezigheid van warme lucht garanderen tot maandag, misschien tot dinsdag. Daarna ebt de warmte weg en keren we terug in lentemodus, gekruid met een snuifje zomer.