OPNIEUW ONSTABIEL WEER
We besteden alle aandacht om het weer voor de komende dagen exact waar te nemen en precies te beschrijven. Dat is een moeilijke opdracht, maar dat wist je reeds langer…!!

Vanaf morgen, woensdag 21 november 2018, wordt aan alle voorwaarden voldaan om de Canarische Eilanden andermaal onder te dompelen in onstabiele weersomstandigheden tot vrijdag 23 november.
mapa isobaras hora 042Er nadert opnieuw een front vanuit het noorden, dat via het noordwesten de eilanden zal aandoen. Daarom zal  La Palma als eerste de weersverandering voelen. Een luchtmassa van koude polaire oorsprong (= brongebied)  waarin  de temperatuur op 5 kilometer hoogte (500 hPa) -26 °C. bedraagt, beweegt zich in zuidelijke richting. Daar zit heel veel vocht in. Als de botsing met de warmere subtropische lucht zich voordoet in de omgeving van de Canarische archipel kunnen we spreken van veel regen, hagel op hoger geleden delen en rukwinden voorafgaand aan de buien.

De luchtmassa verplaatst zich van west naar oost en als zodanig zullen alle eilanden een deel van de instabiliteit moeten verwerken.Omwille van plaatselijk veel regen werd de alarmcode ‘oranje’ geactiveerd. Over de vier westelijke eilanden kan 20 mm regen vallen per uur. Gecumuleerd rekenen wij 80 mm in 12 uur tijd in hoger gelegen gebieden, in het hoofdstedelijk gewest en in het noorden van Tenerife. Voor het zuiden houden we het bij 20 liter per vierkante meter op 12 uur tijd.

UPDATE – donderdag 22 november
zet dezelfde Afbeelding kan het volgende bevatten: tekstsituatie zich verder. Buien en lokale onweders trekken over van

west naar oost. Hagel en korrelsneeuw vallen op hoger gelegen delen en de sneeuwgrens zakt van 2.700 meter naar 2.000 meter.

Over de oceaan rond de Canarische Eilanden wordt wind verwacht uit noord- tot noordwestelijke richting met een kracht van 4 tot 5. De zeedeining is zuidoostelijk en brengt golfhoogtes aan land van 2 tot 3 meter.
De temperatuur in Santa Cruz bedraagt minimum 17 °C. en maximum 22 °C. In het zuiden is de dagtemperatuur iets hoger, vooral als de zon gaat schijnen.

Wij volgen het verloop van deze onstabiele oversteek en houden iedereen op de hoogte van het verloop ervan.