dinsdag, september 26, 2023
spot_img
HomeWeerberichtWEERBERICHT 2018-10-21

WEERBERICHT 2018-10-21

ONSTABIEL –
Het frissere weer en de onstabiliteit, die vandaag en de volgende dagen op en rond de Canarische Eilanden zal aanhouden, wordt veroorzaakt door een DANA.
In het Spaans staat DANA voor een ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’.
Vrij vertaald kunnen we zeggen dat …
Een ‘koudeval’ wordt veroorzaakt door een geïsoleerde depressie op grote hoogte, meestal tussen de 5 en de 9 kilometer hoogte. 
Doordat deze koude luchtmassa in botsing komt met de warmere lucht uit het subtropisch gebied ontstaat er onstabiliteit in het weerpatroon met lagere temperaturen, wind en regen tot gevolg.
Waar het gaat regenen is afhankelijk van wolken die moeten bestaan uit al dan niet onderkoelde druppeltjes of ijskristallen die ontstaan zijn door condensatie of rijp.
Moeilijk te zeggen, ook omdat de topografie van het eiland mee bepalend is voor de neerslag. Met dit weertype komt de wind flink opzetten uit een west- tot zuidwesthoek met dikke wolkenslierten in haar zog. Het zuiden en het westen van Tenerife zal dan ook de volle laag ontvangen.
Wat gebeurt er in de komende dagen? Op dinsdag hopen we dat de instabiliteit in de loop van de dag zal afnemen en in de late namiddag komt er een lichte calima op gang. Dinsdag en deels woensdag wordt een overgangsdag  en volgens de laatste modellen zal de instabiliteit opnieuw sterk gevoed worden. Tot zaterdag kan het plaatselijk flink gaan waaien en lokaal kan er veel regen vallen. De temperaturen zijn een paar graden gedaald, maar het blijft heerlijk vertoeven.

Noot
: veralgemeen nooit het weer op de locatie waar je verblijft naar de rest van Tenerife. De kans is groot dat het weer een paar kilometer verderop anders is. Vermijd dus om het weer dat jij beleeft te veralgemenen.Hoe kun je snel en gemakkelijk instabiliteit opmerken?
De aanwezigheid van bloemkoolwolken (Cumulussen en Cumulonimbussen) en vliegtuigen die landen en opstijgen van west naar oost wijzen op onstabiliteit. Ook nimbostratussen komen dan voort, dit zijn uitgestrekte donkere wolken die meestal vanaf het noorden over de bergen komen overgewaaid.
 
Deze afbeelding geldt enkel als voorbeeld.
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

BONT OM DE ARM…

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

ADEJE TOP