ONSTABIEL –
Het frissere weer en de onstabiliteit, die vandaag en de volgende dagen op en rond de Canarische Eilanden zal aanhouden, wordt veroorzaakt door een DANA.
In het Spaans staat DANA voor een ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’.
Vrij vertaald kunnen we zeggen dat …
Een ‘koudeval’ wordt veroorzaakt door een geïsoleerde depressie op grote hoogte, meestal tussen de 5 en de 9 kilometer hoogte. 
Doordat deze koude luchtmassa in botsing komt met de warmere lucht uit het subtropisch gebied ontstaat er onstabiliteit in het weerpatroon met lagere temperaturen, wind en regen tot gevolg.
Waar het gaat regenen is afhankelijk van wolken die moeten bestaan uit al dan niet onderkoelde druppeltjes of ijskristallen die ontstaan zijn door condensatie of rijp.
Moeilijk te zeggen, ook omdat de topografie van het eiland mee bepalend is voor de neerslag. Met dit weertype komt de wind flink opzetten uit een west- tot zuidwesthoek met dikke wolkenslierten in haar zog. Het zuiden en het westen van Tenerife zal dan ook de volle laag ontvangen.
Wat gebeurt er in de komende dagen? Op dinsdag hopen we dat de instabiliteit in de loop van de dag zal afnemen en in de late namiddag komt er een lichte calima op gang. Dinsdag en deels woensdag wordt een overgangsdag  en volgens de laatste modellen zal de instabiliteit opnieuw sterk gevoed worden. Tot zaterdag kan het plaatselijk flink gaan waaien en lokaal kan er veel regen vallen. De temperaturen zijn een paar graden gedaald, maar het blijft heerlijk vertoeven.

Noot
: veralgemeen nooit het weer op de locatie waar je verblijft naar de rest van Tenerife. De kans is groot dat het weer een paar kilometer verderop anders is. Vermijd dus om het weer dat jij beleeft te veralgemenen.Hoe kun je snel en gemakkelijk instabiliteit opmerken?
De aanwezigheid van bloemkoolwolken (Cumulussen en Cumulonimbussen) en vliegtuigen die landen en opstijgen van west naar oost wijzen op onstabiliteit. Ook nimbostratussen komen dan voort, dit zijn uitgestrekte donkere wolken die meestal vanaf het noorden over de bergen komen overgewaaid.
 
Deze afbeelding geldt enkel als voorbeeld.