maandag, juli 15, 2024
HomeWeerberichtWEERBERICHT 2018-10-04
SEB LEESON LEGAL GROUP

WEERBERICHT 2018-10-04

Update(s) staan onderaan


We krijgen de volgende dagen chaotisch weer. Niets past in het plaatje van het zomerse, zonnige en zuiders weer. Enkel de temperaturen zijn de spelers die het eerlijk houden.

De wind ruimt van het noordoosten naar het zuidoosten ten gevolge van een naderende depressie die zich zowat parkeert ten noordwesten van de Canarische Eilanden. Later draait de wind naar het zuidwesten. Op dat ogenblik spreken de Canarische vissers over ‘viento del mar’ en onder invloed van het lagedrukgebied zakt de barometrische druk tot een diepe 1007 hPa. We zijn wel wat anders gewoon op Tenerife.

Ten noordwesten van de Canarische Archipel komen de restanten van orkaan Leslie voorbij en ten oosten van de eilanden komen we onder de invloed van een stevig lagedrukgebied boven West-Afrika die ons moet beschermen tegen depressie-aanvallen uit het noordwesten. Vraag is enkel, in welke mate en hoelang dit gaat duren?
Dit hangt af van verschillende factoren en deze zijn nogal wispelturig.
In ieder geval krijgen wij vandaag en morgen een mengelmoes van hoge sluierbewolking en altocumulussen die de zon in mindere of meerdere mate afschermen. Er treedt instabiliteit, er staat een  zwakke wind en er kan een druppel regen vallen.

Zaterdag en zondag zijn zowat de overgangsdagen. Alsof er niets gebeurd is. Windstil, zonnig en warm. Wolken zijn niet in onze onmiddellijke omgeving.

Vanaf zondag 7 oktober 2018, en vooral de dagen daarna komen we in een dipje te zitten als de uitgestorven stormdepressie ons tot kort is genaderd. Wordt het een schampschot of niet? Dat zal bepalen of we ‘nattigheid’ krijgen. Hoe dichter de storing komt hoe meer regen er zal vallen en hoe harder het gaat waaien.
Wij houden het voor jou in de gaten en rapporten als er uitschieters worden gerapporteerd.

Wij benadrukken dat dit een weersverwachting is en geen voorspelling. Verwachtingen kunnen onderweg steeds veranderen, vooral in de Oost-Atlantische Oceaan.
Hoe moeilijk het is om op Tenerife een weerbericht te schrijven kun je HIER lezen.

    
donderdag 4 oktober 2018                                     vrijdag 5 oktober 2018

         
zaterdag 6 oktober 2018                                          zondag 7 oktober 2018

     
maandag 8 oktober 2018                                         dinsdag 9 oktober 2018


UPDATE 2018-10-07 – Ligt LESLIE op de loer?

Uit verschillende factoren weten we dat de restanten van tropische storm Leslie op de loer ligt. Uit analyse van zijn soortgenoot Delta in 2005 weten we zeer goed dat de richtingen die stormdepressies uitgaan niet steeds volgens hetzelfde patroon verloopt en dat deze ook wel eens, uitzonderlijk weliswaar, in de omgeving van de Canarische archipel kunnen voorbijkomen. De belangrijkste modellen en het NHC (National Hurricane Center) hebben vooralsnog geen duidelijke consensus over het uiteindelijke traject.

In ieder geval worden wij geconfronteerd met een grillig lagedrukgebied die hoofdzakelijk afhankelijk is van de algemene atmosferische dynamiek die dagelijks verandert.

Door deze onstabiele situatie krijgen wij eind volgende week mogelijks stormachtige aanvallen vanuit het westen met neerslag, krachtige wind en rukwinden waarbij windsnelheden van 100 km/h kunnen bereikt worden in hoger gelegen gebieden.
Let op: indien de stormdepressie het traject richting Canarias volgt krijgen wij vanaf vrijdag 12 oktober slecht weer over ons heen.
Het GFS-model laat de kern van de depressie ten noorden van de Canarische Eilanden voorbij trekken van west naar oost, zijn Europese tegenhanger ziet de uitrazende storm tussen Madeira en de Azoren wegtrekken.
We houden het verder nauwlettend in de gaten.


UPDATE 2018-10-09 – GOED NIEUWS!

De meeste modellen en zelfs het National Hurricane Center komen tot eenzelfde conclusie en melden dat de tropische depressie Leslie meer noordelijk dan gepland, naar het westen doorschuift.
Daardoor zullen de gevolgen op de Canarische Eilanden beperkt blijven.
De Portugese kust en de westkust van Spanje krijgen binnenkort het slechte weer over zich heen.
Op Tenerife zal de invloed van Leslie hoogstens waarneembaar zijn door restanten van bewolking, wind en mogelijks wat neerslag.
Alsof er niets is gebeurd. Ook dit is Tenerife …!!

Lees HIER meer over de relatie tussen tropische stormen en de Canarische Eilanden


UPDATE 2018-10-12

Een vore in het lagedrukgebied die ter hoogte van Madeira lift bevat de restanten van de tropische storm Leslie. Deze beweegt in noordoostelijke richting en zal het Iberisch schiereiland frontaal raken.
De Canarische archipel blijft als dusdanig gespaard van het meteorologische geweld. Het was een dubbeltje op zijn kant…!
Let op: het hurricane-seizoen is nog niet voorbij?

cone graphic   [Image of probabilities of 34-kt winds]

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP