WEERSVERWACHTING
Op zondag 12 augustus voelen we een stijging van de temperatuur. De thermometer haalt 29 graden Celsius en zal de komende dagen flirten met temperaturen die de dertig graden vlotjes zal overschrijden.
Dat komt omdat de hogedrukgebied met het centrum boven de Azoren krimpt en aldus ruimte heeft aan het lagedrukgebied boven het westen van Afrika om zich westwaarts uit te breiden.
Dit brongebied staat er in de zomer om bekend om zeer warme lucht van boven de Westelijke Sahara naar de Canarische contreien te sturen. Omdat sterke windvelden boven de Westelijke Sahara stofdeeltjes doet opzwiepen en transporteert naar hogere luchtlagen verwachten wij vandaag een lichte calima, die een paar dagen zal aanhouden. Het aantal stofdeeltjes per kubieke meter zal de 500 microgram (µgr) echter niet overschrijden. We verwachten dus een lichte calima die helemaal verdwijnt op 17 augustus.
Door het feit twee luchtmassa’s met verschillende temperaturen vlakbij de Canarische Eilanden botsen zal er vuurwerk ontstaan. Warme lucht van Afrikaanse origine en koudere lucht uit het noorden botsen met elkaar. Doordat de koude lucht onder de warme wordt gedwongen zal deze warme lucht stijgen waardoor er instabiliteit ontstaat die voor hemelwater zorgt.
Regen, soms heel intens en buien zullen over Tenerife trekken op maandag 13 augustus. Hoe hoger je de bergen intrekt hoe meer neerslag er zal vallen. Hoe meer je naar het noorden trekt, hoe intenser de regenval.
Gek weertje op Tenerife. Let op als er onweders voorbij komen want deze worden veelal voorafgegaan door een windveld dat stormachtig kan zijn.
Advies: ga bij regenachtig NOOIT wandelen in barrancos en bergachtige locaties waar bij regenweer waterstroming op gang kan komen.

Hieronder de pre-alarmen voor overvloedige regenval en voor onweders