Om dit weerbericht in te leiden moet ik vooral de nadruk leggen op de klimatologische complexiteit van het gebied waarin Tenerife ligt en de landschapsvariëteit van het eiland zelf. Niets is moeilijker dan een weerbericht samen te vatten voor een gebied met vijf (micro)klimaatzones die op hun beurt nog eens afhankelijk zijn van tientallen externe factoren.
Niet alleen een eiland midden in een warme oceaan, ook de topografie van dit eiland, nauwelijks 2.000 vierkante kilometer groot, vormt een extra dimensie waarmee meteorologen moeten rekening houden. Daardoor wordt het soms heel moeilijk om het aankomende weer te projecteren op de plaats waar jij je bevindt. Vandaar de aanbeveling om nooit het weerbericht te linken aan die ene vierkante meter waar jij je bevindt.
Om dit beter te begrijpen lees je beter eerst het artikel Mijn weerbericht, moeilijke opdracht.

Daarenboven komt nog dat meteorologie geen exacte wetenschap is en dat het aankomende weer onderwijl ook nog kan veranderen. Daarom spreken wij van een weerbericht en niet van een weersvoorspelling.
Om het weer te begrijpen moet je dus veel dieper graven dan die ene weerkaart maar moet je transparant alle weermodellen doorkijken die vanaf een brongebied worden aangevoerd.

Op de kaart zien wij een hoog drukgebied boven de Azoren en een laag drukgebied ten westen van Gibraltar. De isogonen sturen ons daartussen koude polaire lucht die zuidelijke botst met de subtropische luchtmassa boven Canarias. Daardoor ontstaat er onstabiliteit en dit is de reden waarom de wind in een relatief koude periode uit verschillende richtingen zal blazen. Ook uit de zeer ongaangename noordwestelijke richting.
Wij verwachten regen en wolken in het noorden van Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro. In het zuiden van de eilanden zijn er zonnige intermezzo’s met een klein risico op wat gedruppel, dat in de avonduren zal toenemen.
Wij beginnen morgen, zaterdag 21 april met een zonnige start met bewolkte tussenpozen in het zuidoosten van Tenerife, met overdag toenemende bewolking en kans op enkele regenbuien. De wind zal aanwakkeren uit noordwestelijk richting en zal te voelen zijn van Los Gigantes tot Pam-Mar.
De temperatuur bereikt amper 22 °C. overdag en gedurende de nacht zakt de thermometer 17 °C. in het zuiden van Tenerife.

Waar en hoeveel neerslag er zal vallen op een subtropisch eiland als Tenerife is steeds koffiedik kijken, vooral in het zuiden. Daar kan er een bui vallen terwijl amper een kilometer verder de zon blijft schijnen. Moeilijk te zeggen, er spelen teveel factoren mee en daarom is mijn weerbericht niet te projecteren op de plaats waar je precies bent.