20.3 C
Adeje
woensdag, september 23, 2020
Home Weerbericht WEERBERICHT 2018-02-20

WEERBERICHT 2018-02-20

Om dit eerste weerbericht in deze nieuwe vorm in te leiden moet ik vooral de nadruk leggen op de klimatologische complexiteit van het gebied waarin Tenerife ligt en de landschapsvariëteit van het eiland zelf. Niets is moeilijker dan een weerbericht samen te vatten voor een gebied met vijf (micro)klimaatzones die op hun beurt nog eens afhankelijk zijn van tientallen externe factoren.
Niet alleen een eiland midden in een warme oceaan, ook de topografie van dit eiland, nauwelijks 2.000 vierkante kilometer groot, vormt een extra dimensie waarmee meteorologen moeten rekening houden. Daardoor wordt het soms heel moeilijk om het aankomende weer te projecteren op de plaats waar jij je bevindt. Vandaar de aanbeveling om nooit het weerbericht te linken aan die ene vierkante meter waar jij je bevindt.
Om dit beter te begrijpen lees je beter eerst het artikel Mijn weerbericht, moeilijke opdracht.

Daarenboven komt nog dat meteorologie geen exacte wetenschap is en dat het aankomende weer onderwijl ook nog kan veranderen. Daarom spreken wij van een weerbericht en niet van een weersvoorspelling.
Om het weer te begrijpen moet je dus veel dieper graven dan die ene weerkaart maar moet je transparant alle weermodellen doorkijken die vanaf een brongebied worden aangevoerd.

In dit weerbericht wil ik aan de hand van een aantal kaarten de evolutie voor de komende vijf dagen weergeven. Verder kijken durf ik niet, het weer is onderweg te veranderlijk en daardoor nog weinig betrouwbaar.
Op de kaart (20-02-2017) hierboven zien we wolkenmassa’s, regenwolken, isobaren (lijnen van gelijke druk) en drukgebieden. Daar is goed te zien hoe een vore (uitstulping van een lagedrukgebied) ons vanaf het noorden benadert. In deze maritieme luchtmassa kunnen de convergentielijnen zorgen voor hevig onweer met gevaar voor zware windstoten, veel neerslag en hagel. Daarenboven is er een hevig contrast tussen de koude bovenlucht door de aanvoer van een polaire luchtmassa en het warmere oceaanwater wat op zijn beurt resulteert in onstabiel weer.

Vrijdag 23-02-2018 is een beetje het scharnierpunt. De vore wordt ingehaald en opgeslorpt in een tweede gigantische depressie die ons weer vanaf dat moment zal bepalen. Vanaf het weekend kunnen er lokaal hevige regenbuien vallen, mogelijks gepaard gaande met een aantal onweders. Eerst krijgt het noorden de volle laag. Naarmate het lagedrukgebied dichterbij komt zal de wind krimpen naar het noordwesten, later naar het westen en verder naar het zuidwesten. Er zal over deze kusten een krachtige tot stormachtige wind ontstaan.
De temperaturen bereiken overdag net geen 20 graden en ’s nachts zakken ze weg tot 16 °C. in het zuiden. Voor het noorden wordt het ietwat frisser met 18 °C als maximum en 10 °C. als minimum. Als je de bergen in gaat koelt de lucht iedere 1.000 meter met zo’n 6 graden, als er geen thermiek staat.
Op de hoogste delen van Tenerife is er ijzelvorming en sneeuwval mogelijk. De sneeuwgrens daalt tot 2.100 meter. Vanaf deze hoogte vriest het constant en spreken we over onvervalste ijsdagen.

Waar en hoeveel neerslag er zal vallen is op een subtropisch eiland als Tenerife steeds koffiedik kijken, vooral in het zuiden. Daar kan er een bui vallen terwijl amper een kilometer verder de zon blijft schijnen. Moeilijk te zeggen, er spelen teveel factoren mee en daarom is mijn weerbericht niet te projecteren op de plaats waar je precies bent.
Hierbij de prognoses per dag.

Woensdag 21 februari 2018

Donderdag 22 februari 2018

Vrijdag 23 februari 2018

Zaterdag 24 februari 2018

Zondag 25 februari 2018


UPDATE 22 februari 2018.

De Canarische regering voorziet nu ook in een alarmfase voor uitzonderlijke meteorologische fenomenen.
Dit is niet ongebruikelijk op de eilanden maar toch is dit een waarschuwing voor iedereen die zich op de archipel bevindt.
Deze alerta beschrijft hevige en intense neerslag voor de volgende gemeenten op Tenerife.
Santa Cruz, El Rosario, Candelaria, Arafo, Güímar, Fasnia, Arico, Granadilla, San Miguel, Vilaflor, Arona, Adeje, Guía de Isora en Santiago del Teide.
Daarbij horen een aantal waarschuwingen.
Ga niet wandelen in barranco’s, in deze glooiingen kan heel veel water naar beneden stromen.
Maak doorgangen vrij waar de natuurlijk afvloei naar de oceaan plaatsvind en ga niet naar buiten als het bliksemt. Ga niet zwemmen en vermijd strandzones.
Er kan lokaal 15 tot 25 liter water vallen uit één bui. Geaccumuleerd kan er op 24 uur 60 tot 70 liter water per vierkante meter vallen en daarmee zijn overstromingen niet uit te sluiten.


UPDATE 24-02-2018
Waarschuwing 13/2018 van het Nationaal Meteorologisch Instituut omwille van uitzonderlijke weersomstandigheden, uitgevaardigd op 24-02-2018 om 13.00 uur.
1. Fenomeen: regen en wind
2. Regio: Canarische Eilanden
3. Begin: zondag 25 februari 2018
4. Duurtijd: tot maandag
5. Kans: meer dan 80%
6. Beschrijving: zondag komt er een actieve Atlantische storing aan op de Canarische archipel die het weer negatief zal beïnvloeden.

Vanaf de vroege uren van zondagochtend zullen er wijdverbreide buien vallen, sommige kunnen zeer intens zijn, vooral in het westen en in het zuiden.
De hoeveelheid regen kan tot 30 liter per uur bedragen of geaccumuleerd tot 100 liter per 12 uur.
Het onheil zal in de vroege ochtend aanvatten over de westelijke provincie Santa Cruz de Tenerife en dan doorstoten naar de oostelijke provincie.
De wind uit het zuiden tot het zuidwesten kan vrij hard tot stormachtig uithalen met windsnelheden tot 95 km/h. Windstoten kunnen een snelheid bereiken van 120 km/h.
Wat de toestand op zee betreft, wordt wind verwacht uit het zuidwesten met een windkracht 7 en golven tot 4 of 5 meter hoog.
Maandag neemt de intensiteit af. Het is niet onbedenkelijk dat er woensdag opnieuw een depressie over de eilanden trekt.


UPDATE 26 februari 2018
Hupsakee… Atlantische depressie nummer drie maakt zich klaar om over Tenerife te trekken. Een beetje verzwakt en niet te vergelijken met zijn voorganger maar toch stevig genoeg om ons 20 liter hemelwater per uur en per vierkante meter te bezorgen.  Dinsdag 27 februari komt het onding ons plagen met windstoten tot 75 km/h. De late namiddag, avond en nacht zullen aldus stormachtig verlopen en de golven op zee zullen opnieuw opgezweept worden tot watermuren van 4 tot 5 meter hoog.
Door het feit de depressie ons vanaf het noordwesten aanvalt zullen de hevigste winden het westen en het zuiden van Tenerife met een onvervalste zuidwestenwind het eiland teisteren. Opnieuw alles vastmaken wat kan gaan vliegen en op woensdag 28 februari kunnen we met zijn allen opnieuw gaan poetsen.

Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Actief binnen een redactioneel en journalistiek netwerk heb ik Tenerife kunnen binden in mijn geschrijf. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het bindmiddel is. Wat daar uit vloeit wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

5 REACTIES

  1. Graag nieuws uit Tenerife. Ik zou er graag een studio huren voor 1 persoon voor 1 maand vanaf april misschien. s Las Galletas? Tenbel?
    Waar veel Belgen zitten. Graag tips aub.

    Groetjes Daniel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -

POPULAIR

NIEUWS UIT TENERIFE 283

Een wekelijks nieuwsoverzicht in het Nederlands die een band heeft met Tenerife en daardoor interessant is voor onze Nederlandstalige lezers. De berichtgeving...

CORONACIJFERS OP TENERIFE – DAG 190

Coronacijfers van 19 september 2020 die werden gepubliceerd door Cartográfica de Canarias - Grafcan en door S.A. Estudio COSMO-Spain

CORONACIJFERS OP TENERIFE

☞ Lees elke dag de update van de COVID-19-cijfers op de Canarische Eilanden en op Tenerife in het bijzonder. Dit artikel informeert de leden van...

TRAMLIJN IN HET ZUIDEN

Het openbaar vervoer scoort hoge cijfers in Tenerife. Wie daaraan denkt heeft het over Titsa. TITSA is het acroniem van ‘Transportes Interurbanos de Tenerife...
- Reclame -

COLUMN GUY

WAT EEN VERLEDEN  

Tenerife heeft een verleden, en wat voor een! Een verleden doordrenkt met wat voorspoed maar ook een verleden met vele oorlogen en zeeslagen. De...

WAT MIS JIJ OP TENERIFE

Om een zinnig antwoord te kunnen geven op deze uiterst korte en eenvoudige vraag moesten we eerst eens nagaan wat het werkwoord 'missen' betekent....

NEP OF NAMAAK

Hoeveel keer hebben wij ons reeds laten meeslepen door een drijvende massa op grotere en kleinere marktjes op Tenerife? Hoeveel keer hebben we daar...

COLUMN KIM

KALK EN STEEN METSELT WEL

Het spreekwoord 'kalk en steen metselt wel' had ik voordien nog nooit gehoord. Volgens mijn trouwe vriend Google wil dit zeggen dat eten en...

FRANSE COMPLIMENTJES

Complimentjes krijgen is altijd leuk. Sommige gaan over je gevoel voor mode, andere over je kookkunsten en soms gaan ze gewoon over je uiterlijk....

FAMILIE VAN DE KOUDE KANT

Iedereen kent minstens één mopje over schoonouders of beter gezegd, over schoonmoeders. Voor velen onder ons zijn de schoonouders de familie van de koude...
- Reclame -

WEETJES

STEENMANNETJES

Steenmannetjes. Je weet niet wat je overkomt als je ze voor de eerste keer ziet staan. Meestal staan ze in groep, want ze zijn...

TENERIFE EN DE TOEKOMST

Om de welvaart te verzekeren moet men zich houden aan een stappenplan, een marketingplan en een businessplan. Voor de industriële economie is dat niet anders;...

WAT GEBEURT ER MET DE BRITTEN …??

Dat er een en ander zal veranderen als het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk uit Europa stapt weet iedereen. Wat het effect zal zijn van deze uitstap...