You are here:---WEERALARMEN

WEERALARMEN

Met het huidige weer op en rond de Canarische Eilanden en met de diverse afgekondigde alertas, handelen heel wat berichten in pers en sociale media over het weer. 

Zo ook dit artikel, daar kunnen wij niet onder uit. En vooral omdat de overheid bijzonder bezorgd is over de veiligheid van burger en toerist zet zij op tijd de nodige alarmfases online.
Er bestaan er een paar en deze onderscheiden zich vooral in het type weer dat eraan komt. Er kunnen door de overheid meerdere weeralarmen afgekondigd worden en daarvoor schakelt zij het officiële weerinstituut Aemet in.
Kustalarm, wind- & stormalarm en een regenalarm zijn de alarmsoorten die we op dit moment van het jaar mogen verwachten. Dit zijn algemene alarmmeldingen voor het volledige eiland waarvan specifieke locaties het doel kunnen zijn.

Het weer verschilt van locatie tot locatie; dat merken wij het hele jaar door op. We weten dat er zich een vijftal weerzones op het eiland onderscheiden. Een ervan ken je alvast; het verschil tussen noord en zuid dat zich vooral kenmerkt in temperatuur en vochtigheid. West en oost onderscheiden zich ook. Niet zozeer in de uren zonneschijn maar wel in wind en vooral in de hevigheid ervan. Met een constante noordoostpassaat waait het bestendig over de oostkust terwijl er amper wind is over de westkust. Een vijfde microklimaat strekt zich uit boven het hooggebergte en genereert er een bergklimaat, maar dat wist je al!

Alhoewel het niet in mijn bedoeling ligt om een weerbericht te presenteren moet ik de situatie wel gebruiken om dit artikel meer vorm te geven. Als de wind even van richting verandert is dit het sein om meteorologen aan het werk te zetten, want dan komt er een weersverandering. Herinner onze weerspreuk ‘Oost bloost, west niet best’.

Het weeralarm waar men vooral in het noorden schrik van heeft is de alarmfase Fenómenos Costeros. Deze kustverschijnselen duiden op een ruwe zeegang. Door stormachtige winden boven de oceaan worden er golven opgebouwd die 5 meter en hoger zijn. Deze golven komen dan woest en alles verslindend aan land. Spectaculair, maar zeer gevaarlijk. Als je te dicht bij de waterlijn komt wordt je letterlijk en figuurlijk door het water verzwolgen.
Naast dit kustalarm verschijnen er ook nog de regenalarmen. Men trekt nogal snel aan de alarmbel als het gaat regenen. Reden daarvoor is de topografie van het eiland met honderden bergflanken en duizenden barrancos want wanneer het gaat regenen verzamelt het hemelwater zich via de glooiingen en stroomt het in alle hevigheid naar beneden. Je komt dit niet graag tegen op een of andere wandeling.

En zo zijn er nog meer weeralarmen: sneeuw, stormen en orkanen, extreme temperaturen, stof in de lucht, lawines, nevels, dooi en hitte- en koudegolven worden door het meteorologisch instituut met een vergrootglas bekeken. Alle weeralarmen of ‘alertas’ worden uitgevaardigd door het nationale weerinstituut Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) en ieder weeralarm heeft vier niveaus.
Groen: er bestaat geen enkele risico.
Geel: geen specifiek risico voor de bevolking, maar dit is wel een waarschuwing van gemeenschappelijk belang. Een buitenactiviteit kan wel, letterlijk en figuurlijk, in het water vallen.
Oranje: er is een significant risico en daarbij kunnen bepaalde activiteiten niet doorgaan op gevaar voor lichamelijke schade. Zwemmen in zee is hier een voorbeeldige toepassing.
Rood: het weer genereert ongewone meteorologische verschijnselen met uitzonderlijke intensiteit waarbij de bevolking ernstig gevaar kan lopen. Bijkomend wordt het gebied, de intensiteit en de duurtijd gedetermineerd. Alle weeralarmen en hun fases worden ook in duidelijke pictogrammen weergegeven en gepubliceerd via diverse mediakanalen.

Weeralarmen worden door Aemet redelijk snel geactiveerd, tot veiligheid van iedereen. Alle weervormen die even afwijken van een normaal zonnig en zomers patroon komen onmiddellijk in een of andere alarmfase terecht. Veiligheid voor alles, zo denkt de overheid daarover!

By | 2018-01-14T16:54:03+00:00 oktober 26th, 2016|Categories: Weer & Klimaat|Tags: , , , , , |0 Comments

About the Author:

Actief binnen een redactioneel en journalistiek netwerk heb ik Tenerife kunnen binden in mijn geschrijf. Het eiland waarop ik reeds decennia lang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels die door Marc Engels worden geredigeerd. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het bindmiddel is. Wat daar uit vloeit wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet, ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

Leave A Comment