zondag, juli 21, 2024
HomeBlogWEERALARMEN OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

WEERALARMEN OP TENERIFE

Het weer op en rond de Canarische Eilanden kan alle kanten op en soms loopt het de spuigaten uit. Teveel weer van eenzelfde soort accumuleert en wordt gevaarlijk voor mens en dier. Daarom verwittigt de overheid, samen met het nationaal meteorologisch instituut Aemet met de toepasselijke alertas, Dan pas verschijnen er waarschuwingen en berichten pers en sociale media over het komende weer. 

Zo ook dit artikel, daar kunnen wij niet onder uit. En vooral omdat de overheid bijzonder bezorgd is over de veiligheid van burger en toerist zet zij op tijd de nodige alarmfases online.
Er bestaan er een paar en deze onderscheiden zich vooral in het type weer dat eraan komt. Er kunnen door de overheid meerdere weeralarmen afgekondigd worden en daarvoor schakelt zij het officiële weerinstituut Aemet in.
Kustalarm, wind- & stormalarm, hitte-alarm en een regenalarm zijn de alarmsoorten die we op dit eiland steeds mogen verwachten. Dit zijn algemene alarmmeldingen voor het volledige eiland waarvan specifieke locaties het doel kunnen zijn.

Het weer verschilt van locatie tot locatie; dat merken wij het hele jaar door op. We weten dat er zich een vijftal weerzones op het eiland onderscheiden. Een ervan ken je alvast; het verschil tussen noord en zuid dat zich vooral kenmerkt in temperatuur en vochtigheid. West en oost onderscheiden zich ook. Niet zozeer in de uren zonneschijn maar wel in wind en vooral in de hevigheid ervan. Met een constante noordoostpassaat waait het bestendig over de oostkust terwijl er amper wind is over de westkust. Een vijfde microklimaat strekt zich uit boven het hooggebergte en genereert er een bergklimaat, maar dat wist je al!

Alhoewel het niet in mijn bedoeling ligt om een weerbericht te presenteren moet ik de situatie wel gebruiken om dit artikel meer vorm te geven. Als de wind even van richting verandert is dit het sein om meteorologen aan het werk te zetten, want dan komt er een weersverandering. Herinner onze weerspreuk ‘Oost bloost, west niet best’.

Het weeralarm waar men vooral in het noorden schrik van heeft is de alarmfase Fenómenos Costeros. Deze kustverschijnselen duiden op een ruwe zeegang. Door stormachtige winden boven de oceaan worden er golven opgebouwd die 5 meter en hoger zijn. Deze golven komen dan woest en alles verslindend aan land. Spectaculair, maar zeer gevaarlijk. Als je te dicht bij de waterlijn komt wordt je letterlijk en figuurlijk door het water verzwolgen.
Naast dit kustalarm verschijnen er ook nog de regenalarmen. Men trekt nogal snel aan de alarmbel als het gaat regenen. Reden daarvoor is de topografie van het eiland met honderden bergflanken en duizenden barrancos want wanneer het gaat regenen verzamelt het hemelwater zich via de glooiingen en stroomt het in alle hevigheid naar beneden. Je komt dit niet graag tegen op een of andere wandeling.

Hitte-alarm verwacht je enkel in de zomer. Juist, en als de zomer op Tenerife zes maanden duurt dan is dit de periode waarop het meteorolgisch instituut en de regering alarm slaat als de temperaturen de grens van 30 °C. overschrijden. Dan moet je maatregelen treffen die HIER staan beschreven.

En zo zijn er nog meer weeralarmen: sneeuw, stormen en orkanen, extreme temperaturen, stof in de lucht, lawines, nevels, dooi en koudegolven worden door het meteorologisch instituut met een vergrootglas bekeken. Alle weeralarmen of ‘alertas’ worden uitgevaardigd door het nationale weerinstituut Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) en ieder weeralarm heeft vier niveaus.
Groen: er bestaat geen enkele risico.
Geel: geen specifiek risico voor de bevolking, maar dit is wel een waarschuwing van gemeenschappelijk belang. Een buitenactiviteit kan wel, letterlijk en figuurlijk, in het water vallen.
Oranje: er is een significant risico en daarbij kunnen bepaalde activiteiten niet doorgaan op gevaar voor lichamelijke schade. Zwemmen in zee is hier een voorbeeldige toepassing.
Rood: het weer genereert ongewone meteorologische verschijnselen met uitzonderlijke intensiteit waarbij de bevolking ernstig gevaar kan lopen. Bijkomend wordt het gebied, de intensiteit en de duurtijd gedetermineerd. Alle weeralarmen en hun fases worden ook in duidelijke pictogrammen weergegeven en gepubliceerd via diverse mediakanalen.

Weeralarmen worden door Aemet redelijk snel geactiveerd, tot veiligheid van iedereen. Alle weervormen die even afwijken van een normaal zonnig en zomers patroon komen onmiddellijk in een of andere alarmfase terecht. Veiligheid voor alles, zo denkt de overheid daarover!

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

DE TIJD VAN TOEN

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP