dinsdag, oktober 3, 2023
spot_img
HomeBlogVERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 64 - WATERZUIVERING VERBETERT

VERRASSEND NIEUWS OP TENERIFE 64 – WATERZUIVERING VERBETERT

? Il fut un tempser was ooit een tijd dat de oceaan werd gebruikt als afvalbak voor alles wat door de riolering moest. Elke kustgemeente had zijn eigen afvoerbuis die ergens naartoe liep. Spoelwater, afwaswater, bad- en douchewater, hemelwater en dies meer, vloeiden op het eind van de rit in één buis, de oceaan in. Iedereen besefte dat dit niet de manier was om onze oceaan proper te houden en daardoor werden er de voorbij decennia inspanningen geleverd om een aantal waterzuiveringsstations te bouwen op Tenerife.

We tellen drie soorten afvalwater en wij noemen ze gemakshalve zwart, grijs en wit water.
Toiletwater hoort bij de zwarte categorie. De grijze categorie is het huishoudelijk afvalwater dat vervuild is met detergenten en chemicaliën, zoals lavabo-, bad-, douche- en afwaswater. En wat we hier het witte water noemen is het hemelwater, dat het minst is vervuild.
En omdat Tenerife het gescheiden rioolstelsel niet kent wordt alles door elkaar getransporteerd naar de bestaande waterzuiveringsstations. Veelal wordt het water naar de stations gepompt omdat deze vaak in een hoger gelegen gebied liggen. Daar wordt het afvalwater behandeld tot het opnieuw kan gebruikt worden.

In de zuiveringsinstallaties gaat het water een aantal stadia door.
Fysieke behandeling: is de primaire behandeling die over het algemeen wordt toegepast in alle installaties, en bestaat uit het mechanisch verwijderen van brokken en elementen.
Decanteringsbehandeling: is een behandeling die wordt toegepast voor de scheiding van vaste en vloeibare stoffen en/of voor vloeistoffen onderling.
Biologische behandeling: is het scheiden van de deeltjes opgelost in het water door middel van bacteriën die zuurstof geven aan het water
en het organisch materiaal ontbindt in mineralen.
Secundaire decanteringsbehandeling: is het proces waarin de door de bacteriën geproduceerde mineralen gescheiden worden van het behandelde water.
Chemische behandelingen: is de behandeling dat tot doel heeft de karakteristieken van het water verder te verbeteren en de aanwezige virussen en ziektekiemen te elimineren.

Het probleem dat aan de basis ligt van de oceaanbezoedeling is het niet of onvoldoende filteren en zuiveren van het afvalwater vooraleer het teruggegeven wordt aan de natuur. Gefilterd komt het bij de land- en tuinbouwer of de veeteler. Chemisch gefilterd komt het uit de kraan en is het drinkbaar. Let op, drinkbaar water wordt meer en meer geproduceerd in ontziltingsstations.

Het probleem van de ontoereikende afvalwaterzuivering op Tenerife is de afgelopen jaren aan het licht gekomen als gevolg van de toegenomen maatschappelijke bezorgdheid over lozingen in zee en door de aandacht die de Europese Commissie heeft besteed aan de niet-naleving van de richtlijnen op dit gebied. Slechte punten voor de bestuurlijke overheid die hard aankwamen. Zo hard dat er op vrij korte termijn werd beslist om over te gaan tot het bouwen van een aantal waterzuiveringsstations.

De laatste realisaties of aan de gang zijnde bouwwerken zijn de waterzuiveringsstations van los Roques de Fasnia, de uitbreiding van het station dat gelegen is op de grens van Arona en Adeje, de bouw van nieuwe waterzuiveringsstations op de industriezonde in Valle de Güímar en in Valle de Guerra, de optimalisatie en uitbreiding van het zuiveringsstation in Santa Cruz, en zo zijn er nog een aantal meer.

Volgens de verantwoordelijken van het Consejo Insular de Aguas de Tenerife (CIAT) kan 75% waterzuivering op het eiland behaald worden als de geplande zuiveringsinstallaties worden afgewerkt en/of de uitbreiding ervan in 2019 worden opgevolgd.
Om het beoogde doel te bereiken om in de komende jaren 100% van het
sanitair afvalwater op Tenerife te recycleren, moeten in de nabije toekomst nog drie projecten worden afgerond die nu in volle voorbereiding zijn. Het betreft de nieuwe zuiveringsstations voor Arona-San Miguel, San Juan de la Rambla-La Guancha en de regio Acentejo.

Komt allemaal in orde. Wel jammer dat men zolang bij de pakken is blijven zitten.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

SPECTACULAIR SPEKTAKEL

UV-STRALING OP TENERIFE

WAT DOEN WE MORGEN…?