maandag, juli 4, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsWATERZUIVERING TEGEN 2024

WATERZUIVERING TEGEN 2024

Tegen 2024 zal Tenerife over 12 waterzuiveringsstations beschikken, is het goede nieuws dat wij van de overheid vernemen ter gelegenheid van Wereldwaterdag. In 2019 – niet zo heel lang geleden – bestonden er slechts vier zuiveringsstations. Momenteel zijn er vijf installaties operationeel en vijf in aanbouw, twee andere zijn nu reeds gepland. Een mooi resultaat en handig in verband met duurzame ontwikkeling en de bestrijding van klimaatverandering.

Met een dergelijke realisatie beschikt het Consejo Insular de Aguas over een capaciteit om 100% van het afvalwater op het eiland te behandelen. Tenerife zal tegen 2024 over 12 installaties beschikken die afvalwater zuiveren, maar om dat doel te bereiken moet er hard in de geldbeugel worden getast. Ruim 250 miljoen euro moet worden voorzien om het geheel aan installaties te realiseren en om de eindmeet te behalen. Daardoor kan de watermaatschappij zich dan buigen over een zuiveringscapaciteit van 150 procent vanaf 2024. 

Milieu en gezondheid

De overheid heeft van meet af aan ingezien dat afvalwater lozen in de oceaan ongunstig is voor het milieu in maritiem gebied en nefast voor de gezondheid van mens en dier. Om dit probleem op te lossen heeft de bestuurlijke overheid een lange weg afgelegd en diverse investeringen gedaan. Afvalwater moet, na een primaire zuivering, herbruikbaar zijn voor de sectoren veeteelt, land- en tuinbouw of de zogenaamde primaire sector. 

Deze economische inspanning moet een oplossing bieden aan de povere zuiveringscapaciteit in 2019, toen deze slechts 25 kubieke hectometer per jaar bedroeg, wat neerkomt op 40% van het afvalwater. In 2024 wordt dit 63 kubieke hectometer per jaar. Meer dan een verdubbeling.

De directeur van de Consejo Insular de Aguas, Javier Davara, bevestigde dat de zuiveringscapaciteit op Tenerife in vijf jaar zal toenemen met 150% en dat een grotere hoeveelheid water geregenereerd moet worden om het tekort van water de komende jaren te dekken. Door een verandering van het klimaat is er een daling van bergwater die in de galerijen in het hooggebergte wordt opgevangen.

Zuiveringsinstallaties

De Estaciones Depuradoras y Regeneradoras de Aguas Residuales Urbanas (EDRARU) – zuiveringsstations voor gebruikt stedelijk water – voor Valle de Güímar, voor de regio Adeje/Arona en de industriële installaties van La Campana en Valle de Güímar zijn reeds voltooid. Daarvoor was een investering van ruim 66 miljoen euro nodig.

De zuiveringsstations voor Santa Cruz, voor Arona-Oost/San Miguel, en voor de westelijke regio, alsmede deze op het industrieterrein van Granadilla zijn in aanbouw. Gezamenlijk zullen deze depuradoras meer dan 110.000 kubieke meter afvalwater per dag behandelen. Daarnaast staan de projecten in de Valle de La Orotava en Acentejo in de startblokken. Voor deze realisaties wordt ruim 60 miljoen euro uitgetrokken.

TERUG NAAR HOMEPAGE

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CRITICASTERS

WIJ ZIJN DE PINEUT

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES