zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsWATERZUIVERING OP TENERIFE
spot_img

WATERZUIVERING OP TENERIFE

Een duurzame ontwikkeling en een deel van de strijd tegen klimaatverandering krijgt in 2024 een boost door de investering van meer dan 250 miljoen euro in afvalwaterzuivering op Tenerife. In 2024 moeten er 12 zuiveringsinstallaties zijn voltooid en in werking zijn. Vijf daarvan zijn er op dit moment in werking, nog eens vijf staan in de steigers en twee zuiveringsstations zijn gepland. De waterzuivering op Tenerife is erop vooruitgegaan. In 2019 waren er slechts vier depuradoras die het afvalwater op een gezuiverd niveau brachten dat kon gebruikt worden door de landbouw en veeteelt.

Door dit totaal te realiseren zou het Consejo Insular de Aguas – Insulaire Waterraad – over de capaciteit beschikken om 100% van het afvalwater dat op het eiland wordt geproduceerd te zuiveren, afhankelijk van de implementatie van de stedelijke en industriële zuiverings- en regeneratiesystemen.

Meer water voor de primaire sector

De eilandregering, het Cabildo de Tenerife, heeft reeds langer begrepen dat afvalwater in de oceaan lozen nefast is voor mens en milieu en hebben ze ingezet op regeneratie van het afvalwater. Op deze manier kan het gezuiverde afvalwater worden gebruikt in de primaire sector. Er zij op gewezen dat waterzuivering op Tenerife niet onder de politieke beloften valt maar onder een consensus die verantwoordelijkheid inhoudt. Dat hebben we eerder gepubliceerd in ons artikel BINNENKORT GEEN LOZINGEN MEER VAN AFVALWATER.

De investering van 250 miljoen euro is meer dan een peulschil en moet een oplossing bieden aan een totaalplaatje. De zuiveringscapaciteit van het afvalwater op Tenerife bedroeg in 2019 amper 25 kubieke hectometer per jaar, wat neerkomt op 40%. In 2024 moet dat ruim 63 kubieke hectometer per jaar worden. 

De waterzuivering op Tenerife geniet reeds geruime tijd de aandacht van de overheid en deze aandacht verslapt niet. Zoals als is dit gegeven ook afhankelijk van een budgettair gegeven. De manager van de Consejo Insular de Aguas, Javier Davara, wees erop dat de zuiveringscapaciteit van het eiland in vijf jaar met 150% zal toenemen en er een grote hoeveelheid geregenereerd water zal worden geproduceerd om het tekort van de komende jaren als gevolg van de daling van de productie van de galerijen te dekken.

Realisaties

Van deze systemen zijn de uitbreidingen van de Estaciones Depuradoras y Regeneradoras de Aguas Residuales Urbanas (EDRARU), vrij vertaald de Stedelijke Afvalwaterbehandelings- en Regeneratie-installaties, in het noordoosten, Valle de Güímar en Adeje-Arona en de industriële installaties van La Campana en Valle de Güímar al voltooid. Met deze werkzaamheden was een investering van meer dan 66 miljoen euro gemoeid.

De afvalzuiveringsstations van Santa Cruz, Arona-Oost, San Miguel, Granadilla en in het industriegebied Granadilla zijn in aanbouw en zullen samen meer dan 110.000 kubieke meter afvalwater per dag kunnen verwerken zodra ze in bedrijf zijn. De zuiveringsstations, riolen en collectors in de Orotavavallei en Acentejo zitten in de pijplijn, beide projecten kosten meer dan 60 miljoen euro.
Om transparant te zijn en om zoveel mogelijk informatie te delen over de geschiedenis van het waterbeheer op het eiland, zowel vanuit historisch als vanuit technisch oogpunt, heeft het agentschap AguasTenerife een twintigtal video’s op zijn website geplaatst. Dit is de rechtstreekse link naar de diverse wateronderwerpen 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

EEN FANTOOMPROJECT

GLIJDEN OP PLANKEN

spot_img