vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsWATERSTOF WORDT BELANGRIJKE BRANDSTOF
spot_img

WATERSTOF WORDT BELANGRIJKE BRANDSTOF

Tegen 2030 zullen de Canarische Eilanden een investering van 6,248 miljard euro nodig hebben om bestaande energiesystemen om te vormen en het gebruik van fossiele brandstoffen af te schaffen. Daarbij is waterstof de belangrijkste energiebron. Waterstof als brandstof vertegenwoordigt het grootste deel van de investeringen die nodig zijn voor het koolstofvrij maken van de Canarische Eilanden tussen 2030 en 2024.

De berekeningen om de Canarische Eilanden tegen 2040 honderd procent koolstofvrij te krijgen zijn al gemaakt. Tegen 2030 zullen de eilanden een investering van 6,248 miljard euro nodig hebben om het huidig energiesysteem om te vormen en het gebruik van fossiele brandstoffen helemaal te verbannen. Dat bedrag zal tegen 2040 oplopen tot 41 miljard euro. 

Koolstofvrij

Het energetisch transitieplan van de Canarische Eilanden (PTCan) werd gepubliceerd. De initiële tekst werd reeds in de zomer van 2022 reeds opgemaakt, maar nu helemaal aangepast aan de normen en waarden van de energietransitie. Het omvat de actielijnen die nodig zijn om de eilanden koolstofvrij te maken tegen 2040, een ambitieuze uitdaging die 10 jaar voor de streefdatum van de Europese Unie moet worden gerealiseerd. 

Om dit te bereiken zijn nog ambitieuzere investeringen nodig, vooral omdat 80% van de elektriciteitsproductie alleen al afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Desondanks heeft de elektriciteitssector de hoogste penetratie van hernieuwbare energiebronnen. Volgens het document is de energiesector zelf verantwoordelijk voor 85% van de op de eilanden geproduceerde broeikasgassen. Er moet zo snel mogelijk vooruitgang worden geboekt bij het koolstofvrij maken van deze sector, staat in het document te lezen. 

Inzetten op waterstof

Tot 2030 zal de waterstofproductie de grootste investering vergen. De tekst benadrukt herhaaldelijk de noodzaak om deze, door elektrolyse verkregen, vector te gebruiken voor de opslag van energie. Niettegenstaande de grote investeringen, betekent dit niet dat waterstof de belangrijkste vorm van energieproduct zal zijn. De investeringen zijn groot omdat de technologie nog in een onderzoeksfase zit, maar naarmate de ontwikkeling ervan stijgt zullen de kosten dalen en worden de toepassingen ruimer. Brandstofleverancier Disa zal op Canarias het eerste waterstoftankstation realiseren.

De toepassingen zullen vooral op Lanzarote en Fuerteventura worden toegepast omdat deze eilanden niet levensvatbaar zijn voor waterkrachtcentrales. Waterstof zal een duidelijk voordeel hebben in vergelijking met elektrische voertuigen, aangezien het tanken van waterstof even snel gaat als het huidige tanken. 

Andere energiebronnen

Windenergie op zee is de andere belangrijke energiefactor. Deze technologie vergt een investering van 869 miljoen euro tegen 2030. Tot op heden wordt alleen de bouw van een windmolenpark in het zuidoosten van Gran Canaria overwogen en zijn er plannen voor een ander in het zuidoosten van Tenerife. Het is evenwel nog wachten op de regelgeving en de aanbestedingen die zullen beslissen hoe en wie het eerste drijvende windpark van Spanje mag bouwen.

Windenergie op land is de belangrijkste energieleverancier, die tegen 2030 ruim 850 miljoen euro zal opslokken. Dit wordt gevolgd door opslagsystemen (817 miljoen), oplaadpunten (463 miljoen), grootschalige tankopslag (384 miljoen), power to X-systemen (375 miljoen), het slimme netwerk (346 miljoen) en energie-efficiëntie (180 miljoen). Daarnaast blijft fotovoltaïsche energie zorgen voor een belangrijke bijdrage en is golfslagenergie en mogelijke nieuwe speler op de markt. 

Foto: installatie voor de productie van waterstof die bij ITER is geïnstalleerd maar nooit in bedrijf werd genomen. Foto©atlanticohoy.com

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZANDTAPIJT IN LA OROTAVA

AUTO HUREN OP TENERIFE

DE LAATSTE EXEMPLAREN

spot_img