zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsWATERSCHAARSTE OP TENERIFE
spot_img

WATERSCHAARSTE OP TENERIFE

Waterschaarste op Tenerife is het vervolg van ons eerder gepubliceerd  artikel DROOGTEAMLARM OP TENERIFE. Er werden door de overheid maatregelen getroffen om de noodsituatie inzake de nakende watertekorten op het eiland te verlichten. Het gaat om acties die zich richten op een middellange en lange termijn in verband met de aanleg van infrastructuur om water te zuiveren, de recuperatie van gebruikt water, de voorzieningen en ontziltingsinstallaties.

Tenerife bevindt zich in een duidelijke situatie van waterstress.  Er is een constante daling van de waterreserves en daarom geeft de bestuurlijke overheid elke gemeente de bevoegdheid om het droogtealarm af te kondigen. Dit gebeurde reeds in de gemeenten Fasnia en Arico, en er volgen er geheid nog meer.

Te weinig neerslag

Op vrijdag 1 maart 2024 werd in een plenaire vergadering een motie goedgekeurd waarin het Consejo Insular de Aguas de Tenerife en Balsas de Tenerife (Balten) wordt gevraagd om maatregelen te nemen die de watervoorziening voor de bevolking en de landbouwsector moeten waarborgen. Verschillende regio’s lijden onder extreme en langdurige droogte, met ernstige watertekorten die, volgens technische rapporten, maanden of zelfs jaren kunnen aanhouden.

De waterschaarste op Tenerife is het directe gevolg van de klimaatverandering die minder neerslag en hogere temperaturen genereert. In bepaalde delen in het noorden van Tenerife valt er jaarlijks gemiddeld 1.000 liter neerslag. Het voorbije jaar viel er jaar amper 200 liter regen en daarmee kan de land- en tuinbouw zich onvoldoende ontplooien. Daar bovenop viel er amper sneeuw in het hooggebergte en is er daardoor geen dooiwater in de balsas terechtgekomen.
Waterschaarste op Tenerife is het directe gevolg van de klimaatverandering die minder neerslag en hogere temperaturen genereert.

De afgelopen jaren is de neerslag met 15 tot 40% afgenomen. Door de stijgende temperaturen is de verdamping van water in agrarische regio’s met 10 tot 25% toegenomen. Afgelopen maand januari werd een gemiddelde temperatuur van 20,9 ºC opgetekend, waardoor het de heetste januarimaand werd van de afgelopen 60 jaar.

Noodtoestand

Door de extreme omstandigheden hebben diverse overheden maatregelen genomen om de watervoorziening tijdens de droge zomermaanden te garanderen. Volgens lokale rapporten waren de reservoirs op 1 februari voor 34,6% gevuld, vergeleken met 52% voor dezelfde periode vorig jaar. Er wordt meteen gewaarschuwd dat de droogte ernstige gevolgen voor de landbouwsector kan hebben. Naast de noodtoestand voor water die vrijdag wordt afgekondigd, worden er voorlichtingscampagnes op touw gezet door het departement Consejo Insular de Aguas de Tenerife en het ministerie van Toerisme.

Daarnaast verwijst de overeenkomst ook naar het rapport van Balten met conclusies over de huidige situatie – Balten is het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de irrigatiewatervoorziening, het beheer van regulerende reservoirs en het hergebruik van water – en daaruit blijkt dat er sprake is van extreme en langdurige droogte in de medianen van Tenerife, terwijl er in de overige regio’s sprake is van een extreme en langdurige droogte.

Gevecht tegen watertekorten

Het akkoord verwijst niet alleen naar de situatie in 2023 waarin de balsas minder dan 10 procent waren gevuld, het duidt ook op het belang van verantwoord watergebruik door residenten en toeristen. Droogte en extreme hitte veroorzaakten in augustus 2023 natuurbranden die grote delen van de bossen op het eiland verwoestten en waarbij massa’s bluswater door de helikopters uit de balsas werden gebruikt om de gigantische brand te blussen.

Tenerife onderzoekt manieren om watertekorten te bestrijden, zoals het vergroten van de capaciteit van waterbehandelings- en ontziltingsinstallaties om de levering aan de landbouw en huishoudens te vergroten. Het eiland heeft geen rivieren en weinig dammen, dus is het voor 80% van de watervoorziening afhankelijk van ondergrondse bronnen.

Restricties

De gemeenten Fasnia en Arico zijn reeds overgegaan tot het nemen van drastische maatregelen om de droogtestress aan te pakken. De restricties liggen op het verbruik van leidingwater en zijn bedoeld om de watervoorraden voor de komende zomer veilig te stellen. Zo mag er geen leidingwater meer worden gebruikt voor besproeien van tuinen en landerijen, het vullen van zwembaden en grote waterrecipiënten, het wassen van het voertuig (uitgezonderd in de carwash) en het reinigen van façades. De gemeentelijke overheden moeten ook het water afsluiten van de stranddouches op de stranden die in hun gemeente liggen.

 

Actieplan

Naast een lijvig actieplan dat de overheid wenst te nemen om de watervoorziening in de toekomst te garanderen worden er ook nog andere maatregelen voorgesteld. Dit zijn: het aanmoedigen van de installatie van irrigatiesystemen, het opzetten van interne auditcampagnes om waterlekken op te sporen, het aanmoedigen van een beter beheer van irrigatie-installaties en het controleren van het proportionele gebruik van irrigatiewater dat door openbare netwerken wordt geleverd.

Er zijn tot op vandaag reeds twee gemeente is die gedwongen zijn om maatregelen te nemen als gevolg van watertekorten, namelijk Fasnia en Arico. De Bando de Alcaldía van de gemeente Arico is duidelijk, de oplossingen tegen de waterschaarste op Tenerife moet ook per gemeente worden gevoerd.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE EN DE OCEAAN

HOTEL ALLES INBEGREPEN

DOLFIJNEN EN GRIENDEN

spot_img