donderdag, april 18, 2024
HomeBlogNieuwsWATERONTZILTING, DUUR MAAR BROODNODIG
spot_img

WATERONTZILTING, DUUR MAAR BROODNODIG

Droogte en woestijnvorming als gevolg van de klimaatverandering rukken in alle Spaanse regio’s onstuitbaar op. Volgens een studie in het tijdschrift Climate and Atmospheric Science zullen droogteperiodes op de Canarische Eilanden tegen het einde van deze eeuw aanzienlijk langer en heviger zijn. Op het Spaanse vasteland zijn extreme droogteperiodes nu al voelbaar. In sommige zuidelijke regio’s viel er al meer dan 135 dagen geen druppel regen.

Het is hoog tijd om oplossingen te brengen die het probleem van het nijpend watertekort kunnen oplossen. Ontziltingsinstallaties – de eerste installatie werd in 1964 op Lanzarote in gebruik genomen – vergen veel stroom en moeten gekoppeld worden aan duurzame energie. Enkel op deze manier kan zout oceaanwater omgezet worden in drinkbaar water. En dan nog blijft het een dure aangelegenheid. Ontzilting van water is een niet-rendabel, maar is wel een noodzakelijk alternatief voor de voortschrijdende droogte op de Canarische Eilanden.

Erg duur

De productie van ontzilt water is veel duurder dan andere methoden, maar er blijven steeds minder zoetwaterbronnen over en is er geen keuze. In een aantal Spaanse zuiderse regio’s staan de de stuwmeren (dd. 01/05/2023) slechts op de helft van hun capaciteit.
Ontziltingsinstallaties kunnen de oplossing zijn, zoals op de Canarische Eilanden waar deze technologie reeds decennia wordt ingezet. Op de oostelijk gelegen eilanden Lanzarote en Fuerteventura komt meer dan 80 procent van het water voor consumptie uit de oceaan. Ook op Tenerife wordt het reeds lange tijd ingezet als alternatieve en supplementaire oplossing. Er is echter één probleem: ontzilting is erg duur.

Deskundigen wijzen erop dat een kubieke meter ontzilt water tot zes keer meer kost om te produceren dan andere methoden om de waterhuishoudkunde te reguleren. Een middelgrote ontziltingsinstallatie op de Canarische Eilanden heeft tussen 2 en 2,2 kilowatt/uur nodig om één kubieke meter water te produceren. Mede door het gebruik van talrijke filtersystemen om, hetzij door osmose, hetzij door ultrafiltratie, drinkbaar water te produceren.

Verlieslatend

Spanje is op zich het land in de Europese Unie dat momenteel het meeste water ontzilt, waarbij de Canarische Eilanden sinds lang vooroplopen. Het is geen toeval dat de eerste ontziltingsinstallatie van het land in de jaren zestig op Lanzarote werd gebouwd. Het is ook geen toeval dat het verbruik van ontzilt water op de oostelijke eilanden van de archipel aanzienlijk hoger ligt dan het Spaanse gemiddelde.

De Spaanse overheden staan met hun rug tegen de muur omdat het alternatief van ontzilting momenteel onvermijdelijk verlieslatend is. Het duidelijke voorbeeld is de ontziltingsinstallatie Santa Cruz de Tenerife (foto), waar in 2021 bijna 10 miljard liter water werd geproduceerd door ontziltingsinstallatie of 62% van het drinkwater voor de hoofdstad. 
Emmasa, het waterbedrijf waarin de regering participeert, verloor 3,3 miljoen euro tussen 2018 en 2021 omdat het meer uitgaf aan de zuiveringsprocessen dan het verkreeg door de verkoop van het drinkwater.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

MADE IN TENERIFE

TEN BEL – PUBLICATIE

spot_img