vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesWATERGALERIJEN OP TENERIFE
spot_img

WATERGALERIJEN OP TENERIFE

De watervoorziening op het grootste der Canarische Eilanden is een schoolvoorbeeld van ‘natuurlijke verzameling’ of hoe je de natuur en haar omgeving gebruikt om het water tot bij de gebruiker te brengen. Enerzijds is er de watervoorziening voor het drinkbaar water, anderzijds is er een laboratorische waterreserve nodig om de land- en tuinbouw te laven.

Op Tenerife zijn er geen rivieren en kanalen om drinkbaar water te maken en het heersende klimaat op het eiland laat niet toe om waterreserves aan te leggen in stuwmeren. Het hemelwater dat op hoger gelegen delen van het eiland terecht komt sijpelt langzaam de bodem in, verdwijnt, en komt via een bron terug naar buiten; dat hebben we in de lagere school al geleerd.

Condenswolken

Hier is dat niet anders… tenzij je het woordje ‘bron’ vervangt door het woord ‘galerij’. Via de poreuze bodem en spleten komt het water in ondergrondse kanaaltjes terecht.
Niet alleen de regen sijpelt door, ook wordt het vocht ingenieus verzameld door de flora. De Pinus canariensis gedijt in een omgeving waar veel vocht in de lucht aanwezig is en maakt deel uit van de waterhuishouding op het eiland. Deze subtropische den verzamelt vocht en water via de naalden die in bundeltjes van 3 groeien en tussen de 15 en de 30 cm lang zijn. Door condensvorming ontstaan er druppels aan de naalden en als ze zwaar genoeg zijn vallen ze op de grond. Op deze manier voeden miljoenen druppels water het aardoppervlak en wordt de natuurlijk gefilterde waterreserve constant aangevuld.

Zwaartekracht

In de berg en de bergwanden werden einde 19de, begin 20ste eeuw, tunnels gegraven die moesten dienen om het bergwater op te vangen, te kanaliseren en te distribueren die tot op vandaag in gebruik zijn. Op die manier wordt het water naar grote ondergrondse ruimtes geleid waar hydraulische pompen het water tot op de plaats brengen waar het, door de aantrekkingskracht van de aarde, spontaan naar beneden begint te vloeien. Via bovengrondse metalen buizen en aquaducten en met de hulp van de ‘wet de communicerende vaten’ wordt het heldere water tot bij de eindgebruiker gebracht.

Kanalen en tunnels

Er zijn een aantal belangrijke kanalen, die zorgen dat alle regio’s bevoorraad worden. Canal Victoria-Santa Cruz: 45 kilometer, Tubería Los Dornajos-Los Baldios: 58 km, Canal Las Breñas: 12 kilometer, Canal de Araya: van Valle de Güimar tot in Santa Cruz, Canal de Los Valles: 13 kilometer, Canal del Norte en Canal de Gayonge zijn de belangrijkste. Het geheel wordt beheerd door Teidagua.
Geschat wordt dat er meer dan duizend galerijen zijn met een totale lengte van 1.700 km en dat 90% van het water uit de galerijen komt, de resterende 10 % komt uit ontzilting. Bij regenval wordt het hemelwater rechtstreeks opgevangen in de barrancos en verzameld in de lokale landbouwreservoirs. Op de kopfoto kun je de galerijen zien als groene streep, de ingang wordt gesymboliseerd als een rood bruggetje.

Veiligheid voor alles

De actuele toestand en de veiligheid van deze infrastructuur is niet denderend: alle galerijen die gevaarlijk zijn en die de veiligheid niet meer kunnen garanderen werden reeds gesloten. Zo heeft het Consejo Insular de Aguas de Tenerife besloten. Wij spreken hier over 138 locaties op een totaal van ruim 1.500 waterwinplaatsen.

Aanleiding om dit artikel te schrijven was de rechtspraak in het dossier ‘Piedra de los Cochinos’ nabij Los Corales in Los Silos waarbij 6 wandelaars op 10 februari 2007 het leven lieten nadat zij een galerij waren binnengegaan waar geen enkele waarschuwing of toegangsverbod was uitgehangen.

Elke weg is lang, vooral de juridische weg. Na 7 jaar van gehakketak werden in 2014 de gevaarlijkste onder alle galerijen gesloten en werd de wetgeving ter zake, in voege sinds 1928, aangepast in een nieuw decreet. Veiligheid voor alles.

Kopfoto: Cedres – Artikelfoto: Wikiloc

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Galerijen1.jpg

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

BESTE KLIMAAT TER WERELD

VERBODEN VOOR JONGEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img

WEETJES

DRAMA

EEN WAARSCHUWING

spot_img