zondag, juli 14, 2024
HomeBlogNieuwsWATERCRISIS OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

WATERCRISIS OP TENERIFE

De watercrisis op Tenerife en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden wordt veroorzaakt door een combinatie van natuurlijke omstandigheden, menselijke activiteiten en natuurlijk ook door de klimaatverandering.

Als reactie op deze uitdaging hebben de lokale autoriteiten en het Cabildo de Tenerife – de eilandregering – initiatieven genomen om de waterschaarste aan banden te leggen. Daarbij wordt de waterinfrastructuur verbeterd, wordt er geïnvesteerd in ontziltings- en waterzuiveringsinstallaties en worden er maatregelen genomen om de impact van de watercrisis te verminderen.

10 jaar droogte

Concreet zorgen de bestuurlijke overheden ervoor dat de watercrisis op Tenerife versnelt wordt aangepakt en daarom zijn er in het zuiden van Tenerife werkzaamheden gepland om water te genereren. Het Cabildo intensiveert de acties om de ontzilting en zuivering te vergroten met vier eenheden om een groot deel van het gegenereerde water te gebruiken voor de land- en tuinbouw.

De watercrisis, na bijna een decennium van droogte, en de voorspelling van een lange, volgens de Aemet, warmere dan normale zomer, dwingen tot het nemen van buitengewone maatregelen, waaronder het versterken van de inzet voor ontzilting en zuivering.

Waterverliezen blijven nefast

Ik december 2019 laakten wij de enorme waterverliezen in het leidingnetwerk. Uit een controle bleekt dat er gemeenten zijn op Tenerife die tot 67% van het leidingwater verliezen door lekkages, door diefstal en door ongecontroleerde situaties waarbij bijvoorbeeld geen waterteller is geplaatst. Dat betekent dat er maandelijks miljoenen liters water wegstromen in de vrije natuur.

Na een waarschuwing, begin juni, van de land- en tuinbouworganisaties, die de alarmerende verliezen in het openbare waterleidingnet van Tenerife opnieuw rapporteerden, heeft het Cabildo de acties geïntensiveerd om op korte en middellange termijn aan de waterbehoefte van het eiland te voldoen. Er wordt gestart met de werkzaamheden van vier stations in Zuid-Tenerife om 12.000 kubieke meter meer water per dag te genereren, waarvan 80% bestemd is voor agrarisch gebruik.

Nieuw reservoir

Het doel is om water op industriële schaal te produceren, zowel uit ontzilt zeewater als uit geregenereerd gezuiverd water. De werkzaamheden worden geschat op zes miljoen euro en daarmee moet de productiecapaciteit van de ontziltingsstations in Granadilla, Oeste en de draagbare installatie in de Valle de Güímar worden vergroot, zoals ook de zuiveringsinstallatie van het afvalwater van Los Letrados in Granadilla.

Daarnaast heeft de eilandregering de bouw van een drinkwaterreservoir in Las Zocas (San Miguel) aangekondigd. Dit binnen een termijn van 12 maanden om snel de watervoorziening van La Aldea, Llano del Camello, Las Chafiras, Guargacho, Amarilla Golf en Golf del Sur te garanderen. Het reservoir, met een capaciteit van 5.000 kubieke meter, zal voorzien worden van hoogwaardig ontzilt water, wat het gebruik van grondwater zal vermijden.

Bijna 25.000 m3 per dag

Momenteel vorderen de werken aan de regionale zuiveringsinstallatie van Montaña Reverón, in Valle San Lorenzo (Arona), evenals het netwerk van leidingen, pompen en de landemissie die door het openbare bedrijf Acuaes wordt uitgevoerd. Eenmaal voltooid, in 2025, zal 24.275 kubieke meter water per dag beschikbaar worden gesteld aan de landbouwsector voor irrigatie, wat overeenkomt met het volume van tien olympische zwembaden.

 

Guy Devos © Photography

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP