maandag, maart 4, 2024
HomeBlogNieuwsWATER WORDT GERECUPEREERD
spot_img

WATER WORDT GERECUPEREERD

De eilandregering op Tenerife heeft via het overheidsbedrijf Balsas de Tenerife (Balten) een vergelijkende studie uitgevoerd van het geleverde irrigatiewater in de periode 2018 tot en met 2021. In deze studie zijn de resultaten van de eerste helft van 2022 meegerekend. En wat blijkt? Zestig procent van het irrigatiewater op Tenerife wordt geregenereerd.

President van de Cabildo, Pedro Martín, verzekert dat de verwachting voor 2022 ruim 20,4 miljoen kubieke meter irrigatiewater te leveren, waarvan 12,5 kubieke meter geregenereerd water. Dit is het resultaat van de investeringen in waterzuivering en -ontzilting.
In het licht van de resultaten geeft Martín aan dat 60% het antwoord is op de vraag: hoeveel gebruikt water wordt er teruggewonnen op Tenerife?
Het gerecupereerde water moet dienen als voorziening voor de primaire sector, zoals veeteelt, land- en bouw. Zestig procent toont het belang aan van de investeringen in waterzuivering en ontzilting van zeewater waarvoor tot nog toe ruim 200 miljoen euro werd geïnvesteerd. 

Sterke vooruitgang

Naar schatting zal er in 2022 meer dan 20,4 miljoen kubieke meter irrigatiewater zijn, waarvan 12,5 miljoen kubieke meter teruggewonnen water.
In 2021 werd een totale aanvoer van 19.439.717 kubieke meter bereikt, terwijl dit in 2018 slechts 14.309.310 kubieke meter was.
In 2021 werd dus 5,1 miljoen kubieke meter meer irrigatiewater geleverd, terwijl de totale water opslag op het eiland gelijk is aan 5.006.132 kubieke meter.

Van de 19,4 miljoen kubieke meter geleverd water in 2021 was 52,19 procent geregenereerd water (10.146.737 m3). In de eerste helft van 2022 steeg dit cijfer echter tot 61,6%, dankzij de uitvoering in het noordoosten van het eiland (voornamelijk Tegueste, Tejina en Valle de Guerra) van irrigatievoorziening met teruggewonnen water.
Het geregenereerde water dat aan de land- en tuinbouwbedrijven op Tenerife wordt gedistribueerd, voldoet aan alle door het ministerie van Volksgezondheid vastgestelde kwaliteitsnormen voor drinkwater.

25.000 m3 per dag

Voor de nieuwste ontziltingsinstallatie voor de behandeling van gerecupereerd afvalwater uit Adeje en Arona werd 8,7 miljoen euro geïnvesteerd. 
Het doel van dit project is om honderd procent van het stedelijk afvalwater te gebruiken voor het genereren van hoogwaardig teruggewonnen water. Daardoor zal de hoeveelheid teruggewonnen water met 16.500 kubieke meter per dag toenemen. Op die manier zal het station in totaal 25.000 m3 geregenereerd water per dag leveren. 

Het is duidelijk dat de overheid bezig is met een verandering van het irrigatiewatermodel op het eiland die niet alleen de primaire sectoren ten goede komen, maar ook zal gebruikt worden om kwaliteitswater te leveren in de woningen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img