zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesWATER OP TENERIFE
spot_img

WATER OP TENERIFE

Water op Tenerife en de waterhuishoudkunde op het grootste der Canarische Eilanden is heel complex. Dat komt omdat het een eiland is en doordat het in een subtropische regio ligt. Daarenboven speelt de klimaatverandering een buitengewone rol in het vochtsysteem dat van drink- en irrigatiewater moet genereren. We hebben eerder al uitgelegd in diverse artikels hoe er met water wordt omgesprongen en hoe water wordt verzameld, verdeeld, gezuiverd en hergebruikt.

Tenerife is een parel van een eiland, maar niet alles wat blinkt is goud. Het eiland heeft reeds eeuwen een complexe waterhuishouding. In dit artikel duiken we dieper in de systemen die moeten zorgen voor het verzamelen van water, de distributie, het hergebruik en het zuiveren van water. Systemen die essentieel zijn voor het dagelijks leven en de bloei van het eiland.

Verzamelen

In een regio waar neerslag schaars en onvoorspelbaar is, heeft Tenerife zich door de eeuwen heen aangepast aan innovatieve methoden om water te verzamelen. Water is het levensbloed van Tenerife, maar niet altijd gemakkelijk te verkrijgen. Het eiland vertrouwt op een combinatie van traditionele en moderne methoden om water te verzamelen. Natuurlijke bronnen en galerijen, diep in de bergen uitgehouwen, vormen samen met de ontzilting van zeewater de kern van de waterwinning. Deze galerijen, uniek voor de Canarische Eilanden, vangen water op dat zich in de poreuze vulkanische rotsen bevindt, een methode die teruggaat tot de oorspronkelijke Guanche-bevolking.

Distributie

Eenmaal verzameld, wordt het water via een uitgebreid netwerk van kanalen, leidingen en reservoirs over het eiland gedistribueerd. Dit systeem zorgt ervoor dat zowel de dichtbevolkte stedelijke gebieden als de afgelegen dorpen van essentiële watervoorzieningen worden voorzien. Het beheer van deze distributie is een voortdurende uitdaging, gezien de topografische diversiteit van Tenerife en de fluctuerende vraag door seizoensgebonden toerisme.
Dit systeem is de levensader van Tenerife, essentieel voor huishoudelijk gebruik, irrigatie en industrie. De distributie van water is echter niet zonder uitdagingen. De vulkanische en bergachtige geografie van het eiland vereist constante aanpassingen en onderhoud om de efficiënte stroom van water te waarborgen.

Hergebruik

In het licht van klimaatverandering en een groeiende bevolking heeft Tenerife zijn toevlucht genomen tot geavanceerde technologieën inzake hergebruik van afvalwater. Gezuiverd afvalwater wordt teruggeleid naar de landbouw en industrie, een cruciale stap naar duurzaamheid. Deze praktijk niet alleen vermindert de druk op de natuurlijke waterbronnen maar zorgt ook voor een continue toevoer naar sectoren die sterk afhankelijk zijn van water.

Zuivering

De kwaliteit van het drinkwater is van het grootste belang. Moderne waterzuiveringsinstallaties op het eiland zetten zich in om te voldoen aan de strenge gezondheids- en veiligheidsnormen. Ontziltingsinstallaties spelen hierin een dubbele rol: ze voorzien in zoet water door het zout uit zeewater te filteren en waarborgen tegelijkertijd de kwaliteit van het geproduceerde drinkwater.

Uitdagingen

De waterhuishouding van Tenerife staat voor uitdagingen zoals klimaatverandering, die leidt tot langere droogteperiodes en onvoorspelbare neerslagpatronen. Daarnaast brengt de afhankelijkheid van ontzilting hoge energiekosten en milieu-uitdagingen met zich mee. Innovatie en duurzaam beheer, zoals het vergroten van de capaciteit voor regenwateropvang en het uitbreiden van waterzuiveringstechnologieën, zijn cruciaal voor de toekomstige waterzekerheid van Tenerife.

Stratgie

De inwoners en autoriteiten op Tenerife begrijpen dat water meer is dan een fysieke hulpbron; het is een levenslijn die de cultuur, economie en het milieu van het eiland diepgaand beïnvloedt. De inzet voor innovatie, gecombineerd met een respect voor traditionele methoden, vormt de basis van Tenerife’s waterstrategie. Het eiland blijft nieuwe methoden verkennen en implementeren, zoals het vergroten van de capaciteit voor het opvangen van regenwater en het uitbreiden van het gebruik van gezuiverd afvalwater, om aan de behoeften van zijn bewoners en bezoekers te voldoen.

Toekomst

De toekomst van het water op Tenerife is onlosmakelijk verbonden met de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Het eiland staat symbool voor de mogelijkheden die ontstaan wanneer gemeenschappen innovatie omarmen en zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden van onze planeet. De voortdurende inspanningen om water efficiënt te beheren, te hergebruiken en te zuiveren, zijn essentieel voor de duurzaamheid van het eiland en dienen als een inspirerend voorbeeld voor regio’s over de hele wereld die met soortgelijke uitdagingen worden geconfronteerd.

In een wereld waar water steeds meer een beperkte hulpbron wordt, is de ervaring van Tenerife met waterhuishouding een belangrijk verhaal van aanpassingsvermogen, veerkracht en vooruitstrevend denken. Het illustreert hoe gemeenschappen kunnen floreren, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden, door duurzaamheid als leidraad te nemen en elke druppel water te waarderen als de kostbare hulpbron die het is.

Conclusie

Water op Tenerife en de waterhuishouding op zich is een delicaat evenwicht tussen traditie en innovatie, noodzaak en duurzaamheid. Terwijl het eiland zijn systemen blijft ontwikkelen en aanpassen aan de nieuwe milieurealiteiten, blijft water centraal staan in het verhaal van Tenerife, als een bron van leven, een uitdaging om te beheren en een schat om te beschermen.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HET VOLMAAKTE LEVEN

WINKELEN OP TENERIFE

spot_img