zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsWATER BESPAREN DOOR VOORSPELLINGEN
spot_img

WATER BESPAREN DOOR VOORSPELLINGEN

De eilandregering, Cabildo de Tenerife, laat het overheidsbedrijf ITER bananen- en avocadobedrijven onder de loep nemen om de irrigatie te optimaliseren. Het project krijgt de naam REGADIA en daaraan zullen Landbouwonderzoek van de Canarische Eilanden en de Universiteit van La Laguna meewerken. Het doel is de waterbehoeften van deze gewassen zeven dagen van tevoren te voorspellen.

Bananen en avocado’s bestaan voor ongeveer 75% uit water. Afhankelijk van de rijpheid van de vrucht moet er gedurende de groei van de vrucht meer of minder water worden toegediend. Als dit op voorhand geweten is, kan er geïrrigeerd worden met aangepaste volumes water en bespaart men bepaalde periodes uit op de beschikbare waterreserves. 

Kunstmatige intelligentie

De overheid ontwikkelt via het Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (ITER) en in een consortium met het Instituto Canario de Investigaciones Agrarias (ICIA) en de Universiteit van La Laguna (ULL) een project waarbij de belangrijke teeltgebieden (fincas)  zullen worden bestudeerd om de irrigatiemethodes van de onderzochte bedrijven en de waterbehoeften van de gewassen zeven dagen van tevoren te kunnen voorspellen. Van zodra er voldoende representatieve data beschikbaar is, zal worden gewerkt aan voorspellende irrigatiemodellen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).

De banaan is het gewas met de hoogste waterbehoefte op Tenerife en is goed voor 60% van het waterverbruik in de land- en tuinbouw op het eiland. Anderzijds is de avocadoteelt, die iets minder water behoeft dan de banaan, de laatste jaren exponentieel gegroeid.

Supercomputer (HPC)

Technici van ITER hebben verschillende bananen- en avocadobedrijven op het eiland bezocht om de kenmerken te evalueren van de percelen waarop later watermeters en vochtigheidssensoren worden geïnstalleerd. 
Het technologiebedrijf werkt ook aan de ontwikkeling van de elektronische apparaten die in het veld zullen worden geïnstalleerd om enerzijds de gegevens van de sensoren te verzamelen en deze gegevens op te slaan om ze beschikbaar te stellen aan de supercomputer (HPC) voor latere exploitatie, in het kader van het project.

Tegelijkertijd is ICIA begonnen met de analyse van bodemmonsters van representatieve landbouwbedrijven, met als doel de capaciteit van de waterretentie te kennen om zo waardevolle informatie te kunnen verstrekken aan de voorspellingsmodellen.

Financiering

Het REGADIA-project (PLEC2022-009444), gecoördineerd door de eenheid Robotica van ITER, duurt 36 maanden en wordt gefinancierd door het ministerie van Wetenschap en Innovatie en het Staatsbureau voor Onderzoek (10.13039/501100011033) en door de Europese Unie in het kader van het EU-herstelplan Next Generation EU en het Spaanse herstel-, transformatie- en veerkrachtplan (PRTR).

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

VAN KUST TOT KUST

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -spot_img

WEETJES

NAZORG OP TENERIFE

RURAAL TOERISME OP TENERIFE

spot_img