Een kleurig oplichtend fenomeen trok een onzichtbare streep over La Palma, La Gomera, het zuiden van Tenerife om te verdwijnen ten noorden van Gran Canaria. Dit is de baan die een meteoriet beschreef, alvorens de Atlantische Oceaan in te duiken. De rotsmassa was ongeveer 1 meter groot en woog een paar ton. Inwoners op Gran Canaria hoorden hoe vensters en deuren trillen op het moment dat de meteoriet met een hoge snelheid zich in de Atlantische Oceaan boorde
Een meteoriet is puin dat uit de ruimte op aarde terechtkomt. Gedurende de doortocht door de dampkring ontstaat er veel wrijving en komt er een enorme hitte vrij, die wordt waargenomen als licht. Dergelijk gloeiend spoor wordt in de volksmond een ‘vallende ster’ genoemd. Wetenschappelijke instanties werden er onmiddellijk bijgeroepen en zij verklaren dat het object uit de ruimte als meest plausibele theorie, een grote meteoriet kan zijn. Doordat de meteoriet zich overdag door het Canarisch luchtruim boorde, was er geen zichtbare lichtstreep waar te nemen.
Supersonisch
Om 15.35 uur kreeg de hulpdienst 1-1-2 ruim 40 oproepen van inwoners die werden geconfronteerd met een ongebruikelijke en eerder abnormaal situatie. Tegelijkertijd registreerde het seismisch meetnet van het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan) N-golven, die ontstaan door de botsing van een natuurlijk of kunstmatig object of van een object dat zich met supersonische snelheid door de atmosfeer beweegt.
Oproep tot beelden
De analyses sloten definitief een aardbeving uit en de overheid stuurde helikopters naar de plaats van de inslag. Vervolgens informeerde het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) de regionale regering dat, op basis van de kenmerken van de gebeurtenis, alles leek te wijzen op de val van een ‘ruimtebolide’. De directeur van het instituut, Rafael Rebolo, verklaarde dat de camera’s van het observatorium het moment van de passage van het object over de eilanden niet kon detecteren, vanwege het zonlicht. Toch zal het IAC de beelden opnieuw analyseren en hoopt op beelden die gemaakt werden door toevallige passanten.
20 kilometer per seconde
Gevraagd naar de technische details van de meteoriet die zich ten noorden van Gran Canaria in de oceaan boorde, gaf de wetenschapper toe dat het moeilijk is om een schatting te maken, maar dat het hier gaat over een rotsmassa van ongeveer een meter lang en enkele tonnen zwaar. Hij voegt eraan toe dat een meteoriet bij contact met de aardse atmosfeer erodeert, zodat deze fel in omvang kan verminderen wanneer hij de aarde bereikt. De geschatte snelheid van deze ‘vallende ster’ bedroeg ongeveer 20 kilometer per seconde.

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.