donderdag, december 8, 2022
spot_img
HomeBlogColumn GuyWAT MIS JIJ OP TENERIFE?

WAT MIS JIJ OP TENERIFE?

Om een zinnig antwoord te kunnen geven op deze uiterst korte en eenvoudige vraag moesten we eerst eens nagaan wat het werkwoord ‘missen’ betekent. Dan pas kunnen we, elk voor zich, een antwoord verzinnen. En deze uitleg krijgen we van Van Daele himself piekfijn en duidelijk omschreven. Missen is gewoon het ‘niet aanwezig zijn’ van iets of van iemand. Niets meer, niets minder …

De temperaturen zijn aangenaam warm voor een menselijk lichaam en daarom zit ik hier ongegeneerd gekleed in een niemendalletje te schrijven terwijl ik optimaal geniet van een klimaat waarin zon en oceaan de hoofdrolspelers zijn.
Dat is wat ik bedoel met ‘wat mis jij’: het klimaat dat lichaam en geest behaagt en koestert terwijl je op hetzelfde moment ook nog pure lucht inademt en dit gegeven niet kunnen beleven. Ik begrijp je.

Dubbel gevoel

En dat was het onderwerp van de topic dat op sociale media verscheen; de vraag aan gelijkgezinde Tenerifefreaks wat zij op dit zonnige eiland wel eens missen.
Honderden diverse reacties heb ik kunnen lezen in een exploderende topic. Blijkbaar wordt er veel gemist. Het ene antwoord was al wat gekker dan het andere, maar ook dat getuigde van de noodzaak om een gemis te definiëren.

Ik begrijp het gemis helemaal van personen die 3.000 kilometer van het eiland zijn verwijderd. Ik begrijp de klaagzang met misnoegde ondertoon van mensen die dik zijn aangekleed terwijl ik hier blootsvoets en halfnaakt sta rond te huppelen.
Het antwoord op de wat-mis-jij-vraag is tweeledig; enerzijds is er het gemis op afstand, anderzijds is er het gemis ter plaatse. Twee uitersten maar wel degelijk consistent aanwezig.

Dubbel gemis

We begrijpen voor de volle 100% het gevoel dat je overvalt als je er niet bent, maar staan vol ongeloof te staren naar de antwoorden van mensen die fysiek op dit subtropisch eiland aanwezig zijn en er toch nog een aantal dingen missen. Hiermee bedoel ik niet de residenten, zij die hier wonen en na een tijd zin krijgen in een of ander lekkers wat niet te vinden is op Tenerife.

In de andere categorie heb je twee soorten mensen. Zij die afreizen en het liefst hun hele hebben en houden zouden willen meenemen, inclusief het warenhuis en de frietzaak waar ze wekelijks aanschuiven. De andere soort, hun tegenhangers, is een categorie van mensen die hun thuis volledig loslaten en genieten van alles wat het eiland te bieden heeft. En dat is heel wat. Verstandige mensen, die laatste.

Gekke missers

Ik citeer een reactie op een facebooktopic die bijna alles omschrijft: “Super, hoe mensen het vooral als thuis willen hebben. Ik zou thuisblijven, daar heb je toch wel alles”.
Doordenkertje! Als we het subtropisch klimaat op Tenerife zouden projecteren op de Lage Landen, hoeveel keer zou jij je dan 3.000 kilometer verplaatsen om van al de rest te genieten?

Grijze Noordzeegarnalen en Zeeuwse mosselen zijn producten die thuishoren de Lage Landen, alhoewel … Ze worden wekelijks op koeltransport gezet en zijn hier dus vers te verkrijgen. Het lijstje waarop producten staan die op het eiland heel erg worden gemist is lang, erg lang.
Curryworsten, verse groenten en Nederlandstalige boeken/magazines worden gevolgd door een resem winkels met Action en Zeeman op kop. Een café waar je nog een lekkere sigaar kunt opsteken is ook een opmerkelijke misser. 

En er waren nog gekkere gemisantwoorden: een condomerie (!) of hoe heet zo’n winkel? Misschien kun je het condomerette noemen.
Er zijn ook dames die hier hun favoriete lingerie missen en dan pas begint mijn grijze massa te spinnen. Zonder bh is ook goed, maar dan ben ik vrouwonvriendelijk en word ik seksist genoemd. Wat dragen een half miljoen vrouwen op Tenerife om hun boezem op te houden? Juist, ja …
Sommigen missen hier hun motor en ik ben de eerste die beaamt dat je dat ding niet als handbagage kunt meenemen. Huren is dan de oplossing, mijn gedacht.

Nog meer gemis

En daar gaan we weer. Een goede frituur en knapperig gebakken frietjes. Wedden dat je nog geen moeite hebt gedaan om deze genotstempels terug te vinden op het eiland? Ze zijn er wel hoor.
Een iemand mist een schoenenwinkel, een ander een winkel waar verse bloemen worden verkocht. Nog iemand anders mist een winkel waar zwangerschapskledij wordt verkocht. Zou dit hier niet bestaan? Hier zie je toch ook (hoog)zwangere dames in een piekfijne outfit rondlopen. Of niet?
En top of de bill is een cafeetje waar kan gedanst worden, een discotheek waar je kunt swingen en een winkel waar we met z’n allen wegwerpwashandjes kunnen kopen.
Je zou voor minder.

Als ik nog nooit op Tenerife was geweest zou ik er stevig over nadenken om nooit naar dit achterlijk gebied af te reizen. Wat denk je wel? Volgens de antwoorden zijn een wasserette, een camping, een jeugdherberg, een shoarmazaak, restaurantjes die een ontbijt en een fatsoenlijk broodje aanbieden onbestaand. Ik walg van deze onwaarheden en weiger deze te aanvaarden.

Waarmee ik dan wel volledig akkoord ga is deze stelling: mensen zijn nooit content, daarom noemen we ze ook mensen. Zo zie je maar …!

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES