vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsWAT KOST HET AFVAL OP TENERIFE?
spot_img

WAT KOST HET AFVAL OP TENERIFE?

Dat Tenerife kampioen is in het begraven van afval hebben we HIER uitvoerig beschreven en dat Tinerfeños nog beter moeten recycleren wordt met lede ogen dagdagelijks opgemerkt. Het zit nog niet diep in hun cultuur geworteld, dus dat komt nog wel. Maar ondertussen is de overheid diverse campagnes aan het voeren om alle afval in de juiste container te krijgen. De vraag die we ons daarbij stellen is, wat kost het afval op Tenerife?

In het Complejo Ambiental in Tajao (Arico) wordt alle afval verzameld dat op Tenerife wordt weggegooid. Niet alleen een stortplaats maar ook meerdere recyclage-units en een loodsen waar compost wordt gemaakt zijn de pijlers van het bedrijf dat moet zorgen voor een goed afvalverwerkend evenwicht tussen ecologie en economie. En wie economie zegt, denkt meteen aan centen.

Grootste contract ooit

De eilandregering, het Cabildo de Tenerife en de Nivaria joint venture die bestaat uit het bedrijf FCC Medio Ambiente en Urbaser tekenden in juli 2022 een nieuw afvalbeheerscontract voor Tenerife, dat een jaar eerder was overeengekomen, en dat van kracht zal zijn tot 2037, met de mogelijkheid om het met nog eens vier jaar te verlengen. Het een gunningsbudget had een waarde van een onnoemelijk bedrag, namelijk 397.475.058 euro. Met de ondertekening van dit document werd het grootste contract ooit getekend. Nimmer in de geschiedenis van het Cabildo de Tenerife kwam een hoger bedrag te staan in een aanbestedingsdossier.

Snoodaards

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn, ook niet in een bedrijf dat afval verwerkt. In iets meer dan een jaar tijd hebben de schendingen van dit contract ertoe geleid dat de huidige regeringsgroep een strafdossier heeft geopend. Dit werd openbaar gemaakt door de eilanddirecteur die verantwoordelijk is voor Afval en Afvalverwerking, Alejandro Molowny, die het beheer van het bedrijf in het Milieucomplex van Arico omschreef als ‘snoodaards’.

In plaats van een voorbeeldfunctie te creëren in afvalverwerking en recyclage is het tegenovergestelde gebeurd. De oorzaak moet gezocht worden bij de overheid van de vorige legislatuur, waar er geen enkele controle of toezicht werd gehouden op de clausules van het contract. Er werd door de nieuwe regering vastgesteld dat in de periode van juli tot december 2022 de terugwinning van afval erg laag was en daarom werd er om een audit gevraagd.

Voorwaarden geschonden

Het contract met de beheermaatschappij wordt vooralsnog niet opgezegd tot het openstaande boetedossier is opgelost. Er is echter al 14 miljoen euro ingehouden op vier facturen waartegen klachten werden opgemaakt vanwege tekortkomingen in de dienstverlening. Een van de vereisten voor de nieuwe concessiehouder in het bestek is de terugwinning van ten minste 42% van de kunststoffen; 51% van het staal; 50% van het aluminium; 38% van de bakstenen; 20% van het glas; 18% van het papier en karton, en 37% van de afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Deze cijfers werden niet gehaald.

Arico anticipeert

De werknemers van het Complejo Ambiental hebben het gemeentebestuur van Arico gewezen op gewezen op de slechte werkomstandigheden – er zijn maar 30 arbeiders terwijl er 70 zouden moeten zijn – en omliggende inwoners hebben last van de stank en van knaagdieren die in groten getale foerageren in de onmiddellijke omgeving van de stortplaats.

De burgemeester van Arico, Olivia Delgado, meldde dat er overtredingen werden vastgesteld op de voorwaarden die werden opgelegd door Evaluación Ambiental Integrada – de Geïntegreerde Milieubeoordeling .  De gemeente heeft een spoedvergadering gevraagd met het Agencia de Protección del Medio Natural – het Agentschap voor de Bescherming van het Natuurlijk Milieu.

Om deze redenen werd er een boetedossier van bijna 400 miljoen euro geopend tegen de Urbaser – FCC joint venture voor het niet voldoen aan de opgelegde voorwaarden inzake afvalbeleid en op personeelsniveau. Het artikel Wat kost het afval op Tenerife? dreigt hiermee een andere titel te krijgen.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

TEN BEL

VLIEGEN EN ALCOHOL

CANARISCHE EMOJI

spot_img