donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogWeetjesWAT KOST EEN BOETE?
spot_img

WAT KOST EEN BOETE?

Wie niet horen wil moet voelen is het devies van de overheid en wie een verkeerde handeling stelt moet daarvoor boeten. Wie overtreedt, betaalt het gelag. Eenvoudig, niet? Onze maatschappij bestaat nu eenmaal uit regeltjes, tot spijt van wie het benijdt. De vraag werd eerder gesteld: Wat kost een boete op Tenerife?

De aanleiding tot het schrijven van dit artikel is de strengere aanpak van het gemeentebestuur van Los Realejos in verband met las cacas van onze huisdieren. Deze gemeente voerde eerder dit jaar een campagne die gericht was op het sensibiliseren tot het verwijderen van de uitwerpselen van honden op de openbare weg.

Hondenstront

In het verleden was het gebruikelijk om de stront te laten liggen waar deze werd gedeponeerd en daardoor is de gemeentelijke overheid in actie geschoten om het imago van straten, lanen en pleinen letterlijk en figuurlijk op te poetsen.
De sperperiode is nu over en de overheid gaat alle overtreders streng aanpakken. Wie het vertikt om de uitwerpselen van zijn of haar huisdier te verwijderen loopt de kans om beboet te worden met € 100 tot € 2.000.
Een goede zaak die navolging verdient. Ik stel mij enkel de vraag waarom deze gemeentewet niet in een decretale tekst wordt gegoten, dan wordt het hele eiland in één keer opgepoetst.

De verkeerswet

Hoe meer je naar Tenerife komt hoe meer je bij allerhande zaken betrokken wordt. Jammer genoeg ook bij de afstraffing van overtredingen. De hoge verkeersboetes zijn daarvan een mooi voorbeeld. Ik vrees dat er hieronder een aantal cijfers zullen vallen.

De wet Real Decreto Legislativo 6/2015 van 30 oktober beschrijft de gedragsregels die toegepast moeten worden in het verkeer. Je wilt deze tekst niet lezen, geloof me. Ik heb er wel het volgende uit onthouden.
In artikel 80 staat dat de verkeersovertredingen gecatalogeerd worden volgens belangrijkheid. Wat kost een boete wordt opgesplitst in drie categorieën. Lichte overtredingen worden bestraft met een boete van maximaal € 100, ergere overtredingen krijgen een boete van € 200 opgeplakt en de zwaarste categorie maakt de overtreder € 500 euro lichter.
De snelheidsovertredingen zijn daar niet onder vervat en staan afzonderlijk in bijlage IV van de verkeerswet omdat daar andere tarieven worden toegepast. Hoeveel kost een boete bij snelheidsovertredingen? Dat staat in onderstaande tabel en hoeft geen betoog.

In artikel 77 worden de echte boosdoeners vermeld, de zeer ernstige misdrijven. Overtredingen die bestraft worden met, je raadt het al, nog hogere boetes. Ik probeer te synthetiseren.
Rijden onder invloed van drugs of alcohol kost € 1.000 en hoe meer toxische stoffen er in het lichaam aanwezig zijn hoe hoger de boete. Het besturen van een voertuig waarin radardetectie is geïnstalleerd kan je duur te staan komen. Je hoeft er geen twee keer over na te denken om € 6.000 boete en de inbeslagname van het apparaat in te leveren tegen een normaal rijgedrag.
En dan komen wij bij het hoogste echelon van de boetes. Van € 3.000 tot € 20.000 voor de categorieën die vooral te maken hebben met het wijzigen van de verkeersgeleiding, het verplaatsen van bewegwijzering, schade aanbrengen aan het wegdek en het niet naleven van de regels inzake vergunningen.
Gelukkig doen wij daar niet aan mee!

Verbodsbepalingen

Waar we wel aan deelnemen, alhoewel verboden, is het rijden met open schoeisel en het parkeren op plaatsen waar gelost en geladen wordt. De geluidsinstallatie zo hard zetten dat je geen gehoor meer krijgt van het omliggend verkeer is niet toegelaten. Gsm’en, sms’en en het gebruik van media-apparaten als bestuurder is niet toegelaten; het instellen van een gps als rijdend bestuurder hoort daar ook bij. Handsfree bellen kan niet, ook niet met oortjes. Enkel met een geïntegreerde installatie, zoals bijvoorbeeld een Parrotsysteem, mag je bellen of gebeld worden.

Scheren en schminken, zelfs in de file of voor een rood licht wordt beteugeld? Op een andere dan op het rechter rijvak blijven rijden op de snelweg kan ook niet en iedere handeling waarbij je de twee handen niet op het stuurwiel hebt is verboden en dus ook strafbaar. Schakelen en noodzakelijke bestuurdershandelingen vallen uiteraard niet onder deze regel.

Remmen zonder duidelijk aanwijsbare reden wordt beboet met € 500 en voor de residenten is er een extra van min 6 punten op het rijbewijs. 

Wat ieder verstandig mens weet is dat geen brandende rookresten door het raampje naar buiten mogen geworpen worden. In feite mag je niets door het raam gooien of het kost je € 200 (-4 punten). Ook bij het rijden zonder lichten bij zichtverminderde omstandigheden zoals mist, nevel en/of regen wordt het boekje bovengehaald. Hieronder verstaan wij ook tunnels, hoe kort ze ook zijn. Lichten aan bij het binnenrijden en doven bij het uitrijden is de boodschap.

Ben je aan het tanken en word je gebeld terwijl de brandstoftank volloopt dan ben je in overtreding en dat kan je € 200 kosten (-3 punten).

Zomerboetes

En wat kost een overtreding die veelal in de zomer wordt gepleegd? Dit zijn de meest typische overtredingen die gedurende de zomer worden begaan. Wij stellen vast dat absurde overtredingen in Spanje werkelijk bestaan!
Rijden met open schoeisel of met blote voeten € 80
Rijden met ontbloot bovenlijf (ook voor de dames) € 80
Water of frisdrank drinken gedurende het rijden € 100
Hand of arm door het open vensterraam steken € 80
Rijden met bedekte oren € 80
Eten van een ijsje gedurende een autorit € 100
Rijden met voorwerpen op de achterplank of achterste ruimte die niet vastgemaakt zijn € 200
Auto wassen op de openbare weg € 30 tot 3000
Bijrijder met de voeten op het dashboard € 100
Rookresten naar buiten gooien € 200 (min 4 punten op het Spaans rijbewijs)
Niet bij hebben van het rijbewijs € 10
Meer personen vervoeren dan het voertuig toelaat € 80

Korting

Zaken waar wij als bestuurder niet altijd aan denken worden in Tenerife bestraft met een streng boetesysteem. Gelukkig toont de wetgever ook wat begrip want hij beloont iedere overtreder bij een correcte afhandeling van de overtreding. Je krijgt namelijk een korting van 50% op het boetebedrag als je de betaling regelt binnen een bepaalde termijn, meestal is dat 20 werkdagen. Dat kun je HIER raadplegen.

Dat scheelt al een aardige slok op een borrel …! Letterlijk dan, anders zijn wij opnieuw in overtreding. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

EINDE SEIZOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img