vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesWAT HOORT WAAR THUIS?
spot_img

WAT HOORT WAAR THUIS?

Vandaag afval, morgen een nieuw product. Recycleren en recyclage (voor Vlamingen) en recyclen en recycling (voor Nederlanders) is het terugwinnen en het opnieuw gebruiken van materialen en energie uit afval. Op deze manier wordt de vraag naar ruwe grondstoffen gereduceerd en dat komt dan weer de CO2-uitstoot ten goede. Het inwinnen van gebruikte stoffen en materialen om het recyclageproces te voltooien, kan enkel maar renderen als iedereen eraan meewerkt.

Op Tenerife wordt het huisvuil, PMD, papier en karton, afgedankt witgoed en ander elektronisch materieel niet opgehaald ten huize of moet je ermee naar het containerpark, ook nog het milieupark genoemd. Neen, op Tenerife deponeer je alles in de juiste afvalcontainers die om de hoek zijn opgesteld. Heb je materiaal dat niet thuishoort in één van de opgestelde afvalcontainers, dan plaats je dat gewoon ernaast. 

Complejo Ambiental

Op deze manier kun je alles kwijt. Keukenkasten en ander meubilair, matrassen, snoeiafval, oud ijzer, al dan niet giftige en corrosieve vloeistoffen, witgoed, batterijen en alles wat niet past in de gekleurde vuilbakken wordt door de gemeente opgehaald en gesorteerd en/of naar het Complejo Ambiantal gebracht. 

Op het grootste der Canarische Eilanden maakt men gebruik van vier kleuren afvalcontainers. Geel voor PMD (Plastic, Metaal en Drankkartons), blauw voor papier en karton, groen voor glas en grijs – soms donkergroen – voor restafval. De kleuren van de afvalcontainers zijn niet altijd pertinent aanwezig zoals kan opgemerkt worden op de foto hierboven.

Wat moet waar?

In de gele container deponeren wij verpakkingen in kunststof, metaal en karton.
Dit zijn flessen en karaffen voor water, frisdranken, olie – verpakkingen – recipiënten van yoghurt, boter, schoonmaakmiddelen, vloeibare detergenten, cosmetica, gel, shampoo, crèmes – doppen en stoppen – boodschappentassen en plastiekzakken – blisterverpakkingen en brikverpakkingen, zoals voor melk, sap, wijn, olie, enz. 
Ook metaalverpakkingen gaan de gele afvalcontainer in: drank- en andere blikjes, bakjes, aluminiumfolie, wegwerpborden en dito eetbestekken, enz.

Wat moet er in de blauwe afvalbak? Papieren zakken, kartonnen dozen, mappen, karton en karton, gebruikte vellen papier, kartonnen dozen, schriften, kranten en tijdschriften, enveloppen. 
Maar geen foto’s, brik, luiers, cellofaanpapier, thermisch papier, aluminiumfolie, keukenpapier, geplastificeerd of gemetalliseerd papier, toiletpapier, papier met stickers, papieren borden, bekers of glazen, servetten.

Wat moet er in de lichtgroene bak? Alle glasproducten ongeacht de kleur en glazen recipiënten ontdaan van sluitingen en deksels. 
Wat niet mag gedeponeerd worden zijn gloeilampen, ruiten, spiegels, medicijnflesjes, glazen, autoruiten, porselein of keramiek, stoppen, doppen of deksels van glazen potten of flessen, lampen, en kristallen glazen.

Restafval

De vuilnisbak voor het overig afval varieert van kleur naar gelang de gemeente, maar is meestal grijs of donkergroen. Binnen afzienbare tijd zal deze container het minste residu verzamelen, want voorsorteren en recyclen vermindert de hoeveelheid restafval.
Daarin verzamelen we organische producten en niet-recycleerbaar afval. Alles wat niet in de gele, groene en blauwe afvalbak mag gedeponeerd worden komt in de grijze restcontainer terecht.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE EN DE OCEAAN

ZEEZWEMBADEN OP TENERIFE

OPEN DICHT OPEN …

spot_img