zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsWAT GEBEURT ER IN EL FRAILE?
spot_img

WAT GEBEURT ER IN EL FRAILE?

El Fraile is een deelgemeente van Arona dat bekend staat om zijn multiculturele karakter en een levendige lokale gemeenschap. Het is een dichtbevolkt gebied met een mix van residentiële en commerciële activiteiten. De wijk heeft verschillende voorzieningen, zoals winkels, restaurants, bars en openbare parken. In de schaduw van El Fraile ligt het gehucht Lomo Negro, dat als landbouwgrond is ingekleurd.

In Lomo Negro doet er zich een ongecontroleerde en illegale woonuitbreiding voor. Ondanks de boetes, inbeslagnames en verzegelingen die door de bestuurlijke overheid zijn opgelegd, groeit het gehucht zo snel dat het zelfs de media haalt. Niemand blijkt erin te slagen om de ontwikkeling van Lomo Negro, die is gebouwd op onaangetaste en beschermde landbouwgrond, te stoppen.

Gegeerd gebied

Dit betekent dat de grond volgens de huidige wetgeving niet mag worden gebruikt voor andere doeleinden dan voor land- en tuinbouw, ook niet door gebruik te maken van vaste noch van verplaatsbare constructies. Het mag ook niet worden voorzien van basisvoorzieningen zoals water of elektriciteit. Ondanks alles worden er in het landbouwgebied nieuwe onderkomens gebouwd, is er een bouwmarkt en zelfs een terrein waarop activiteiten en feesten kunnen worden georganiseerd. De bewoners streven al langer naar een legalisatie van dit gebied omdat het vlakbij het drukke zuiden ligt en de werkgelegenheid niet veraf is. 

Lomo Negro is het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek nadat de overtredingen aanhangig werden gemaakt door het gemeentebestuur van Arona (in periode dat José Julián Mena burgemeester was) aan het Canarisch departement Agencia Canaria de Protección del Medio Natural (Acpmn). De situatie streelt de illegaliteit en moet strafrechtelijk worden aangepakt.

Theorie en praktijk

De modus operandi die de groei van dit illegaal woongebied mogelijk hebben gemaakt is niet ingewikkeld: de landgoederen zijn opgedeeld in eigendommen van 10.000 vierkante meter, het wettelijk toegestane maximum, en de kopers krijgen een percentage van het eigendom van het landgoed. Dit gebeurt zoals voorzien bij de notaris en bij de registratie.

In de praktijk is het hele gebied verdeeld in percelen die te koop zijn en worden gekocht om er een woning op te bouwen. Men probeert dan via legalisatie de woningen te integreren in het landbouwgebied. Men rekent op de lome en trage administratie en op de verjaringstermijnen. Het gebied beslaat ongeveer 150.00 vierkante meter.

Voor de gemeentelijke overheid is het duidelijk: de woningen die zijn gebouwd zonder vergunning kunnen onder geen beding gelegaliseerd zullen worden. Meer zelfs, mensen die zonder vergunning bouwen komen terecht in een strafrechtelijke procedure als beklaagden die beschuldigd worden van een misdaad tegen de ruimtelijke ordening. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal vier jaar.

Boetes van 150.000 euro

Er lopen op dit moment een aantal strafrechtelijke procedures tegen eigenaren die hun huizen hebben gebouwd of zich woonachtig hebben geïnstalleerd binnen de gescheiden percelen. Deze percelen zijn dan ook gedoemd om gedurende minstens 20 jaar lang niet als ‘stedelijk’ te worden geherclassificeerd. Dat wordt gestipuleerd in de Ley del Suelo de Canarias – de Landwet van de Canarische Eilanden – en bepaalt dat gronden die voorwerp uitmaken van onregelmatigheden, gedurende minimaal twintig jaar geen herclassificatie kunnen ondergaan.

Afgezien van het bewonen van land dat onder agrarische bescherming valt, veroorzaakt een dergelijk verkaveling onomkeerbare schade aan het milieu.
Een eerdere verzegeling van het gebied werd opgeheven door een klacht voor de rechtbank. Deze verzegeling kon noch de ontwikkelaars noch de kopers tegenhouden. Meerdere overtreders kregen al een boete van 150.000 euro.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

VLUCHT NAAR TENERIFE

VACCINATIE TEGEN RODDELS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TWEEDE LEVEN

HET WEER OP TENERIFE

spot_img