maandag, juli 22, 2024
HomeBlogGeschiedenisWAT EEN VERLEDEN!
SEB LEESON LEGAL GROUP

WAT EEN VERLEDEN!

Tenerife heeft een verleden, en wat voor een! Een verleden doordrenkt met wat voorspoed maar ook een verleden met vele oorlogen en zeeslagen. De geografische ligging heeft strategen ertoe aangezet om het gebied in te palmen en te gebruiken als uitvalsbasis om verder te trekken, richting de nieuwe wereld maar ook richting het Afrikaanse continent. Of gewoon om het te bezitten.

De geschiedenis van de Canarische Eilanden begon reeds veel vroeger, maar dit verhaal heeft daar geen boodschap aan. Het gaat hier over een generaal en een admiraal met twee verschillende nationaliteiten die een vreemde veldslag vochten.

Begin de 14de eeuw verschenen de Catalanen ten tonele, gevolgd door de Genuanen en daarna de Majorcanen. Ze waren allemaal verliefd op de Canarische archipel omwille van de strategische ligging ervan. Ook de Portugezen zagen er wel iets in. In 1402 kreeg Jean de Béthancourt van de Castiliaanse kroon de opdracht om het eiland te veroveren. Later hebben de eerste, maar vooral ook de tweede wereldoorlog spreekwoordelijk roet in het Canarische economische eten gegooid. Ook het Franco-regime was tergend voor de archipel. De opstand tegen de democratisch verkozen volksfrontregering op de Canarische eilanden was in 1939 de aanleiding voor een bloedige Spaanse burgeroorlog.

Maar daarvoor, in 1797 was Horatio Nelson waarschijnlijk de meest beroemde Engelsman op de Canarische archipel. Admiraal Nelson zette met zijn armada op 25 juli de aanval in op Tenerife.

Dit wordt geen bloederig verhaal, maar wel eentje die de geschiedenis ingaat als een schoolvoorbeeld van een anti-oorlogsverbond tussen Tinerfeños en Engelsen.

De Canarische eilanden werden steeds beschouwd als draaischijf tussen verschillende contingenten maar het werd vooral als strategisch gebied gegeerd door de Spanjaarden, de Portugezen en de Angelsaksen. Op vandaag zijn er een pak meer nationaliteiten die het eiland begeren, maar dit heeft nu vooral te maken met de aantrekkingskracht van het klimaat en dat is dan weer goed voor de economie.

Op het einde van de 18de eeuw werd een aanval door Nelson afgewend door de verenigde Canarische troepen onder leiding van generaal Antonio Gutiérrez die admiraal Horatio Nelson wandelen stuurde na een mislukte aanval op het eiland.

Op deze warme zomerdag keek een dartele boerendochter vanaf het Anagagebergte en zag de Engelse armada die naar de hoofdstad Santa Cruz voer. Zij rende in allerijl naar het dichtste militair garnizoen en verwittigde bijtijds de Canarische troepen die de verrassingsaanval konden afwenden.

Vanaf de versterkte burchten en van uit de hoofdstedelijke opgestelde defensie konden de artillerie-troepen de felle aanval afslaan. Er wordt verteld dat het kanonnengebulder van het historisch kanon ‘El Tigre’ de aanvallers verdreef. In werkelijkheid waren het doelgerichte artillerievuur en de impact van de kanonballen de oorzaak. Het kanon werd in ere gehouden en staat nu te kijk in het ‘Museo Regional Militar’ in Santa Cruz.

Na het militaire treffen en het afdruipen van admiraal Nelson en zijn troepen ondernam generaal Gutiérrez een humaan en uiterst vreedzaam initiatief. Hij stuurde Horatio Nelson en de zijnen een brief waarin hij de tactische aanval en het militaire optreden loofde. Samen met deze brief stuurde hij ook kaas en wijn van het eiland mee.

Kort nadien stuurde Nelson een brief terug als eerbetoon en als dank voor de ontvangen goederen liet hij Angelsaksische kaas en wijn aan de Canarische troepen bezorgen. Zo zie je maar dat het leven samenhangt van toevalligheden en dat deze toevalligheden kunnen leiden tot een onvoorspelbaar lot.

Daarmee ontstond een zekere collegialiteit, een verborgen sympathie tussen de admiraal en de generaal, en dus ook tussen de troepen uit Tenerife en Engeland. Deze vriendschap blijft tot op vandaag duren. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de Engelse gemeenschap op vandaag de grootste taalgroep is op het eiland. Zo zie je maar dat veldslagen, in dat geval een zeeslag, niet altijd dood en verderf moet zaaien.

Mijn groeten …, ook aan Nelson en aan Gutiérrez. ¡Muchos saludos!

Foto: La Gesta' een schilderij van Pedro de Guezala
Video: Mirada Gorostiza
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

BUSSEN OP TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP