maandag, februari 26, 2024
HomeBlogColumn GuyWAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT
spot_img

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

Ooit schreef ik ergens ‘Ik ben steevast op de verkeerde plaats geboren’ en dat meen ik vandaag harder dan ooit. Met het ouder worden bieden er zich meer en meer kansen aan om zich te bewijzen, momenten om te beleven en perspectieven om gewoon te ondergaan. Het leven is onvoorspelbaar en dat bewijs wordt mij opnieuw voorgeschoteld.

Ik ga in op de vraag van een Canarische vriend om een motorboot over te brengen van La Gomera naar Tenerife – van Valle Gran Rey naar San Miguel de Tajao. Een boottocht tussen twee eilanden waarbij een afstand van bijna honderd kilometer moet worden overbrugd. Dit staat niet op mijn bucketlist, dus hoef ik het ook niet te schrappen. Van nature word ik aangetrokken door niet-alledaagse dingen waarbij mijn hoogtevrees niet wordt geactiveerd. Dit magnetisme zit er al in van bij de geboorte. Wat ik in mijn leven nog nooit eerder deed, doe ik wanneer de gelegenheid zich aanbiedt.

Een magisch moment

De dag voor ons vertrek, bij zonsondergang, maakten mi amigo y yo de overtocht van Tenerife naar La Gomera. In La villa San Sebastian sliepen wij in een klein pensionnetje; eenvoudig en goedkoop, tot de volgende ochtend om 03.30 uur, want een half uurtje later hadden wij een afspraak met een chauffeur om ons over de berg te rijden. Ivan Heylen, je weet niet hoeveel ik aan jou en aan de berg heb gedacht. Ruim 1 uur lang, van San Sebastian naar Valle Gran Rey, de tijd om deze afstand te overbruggen.

Om 07.00 uur, het is nog donker, wordt de motor gestart en de trossen losgeworpen. Het vertrek vanaf de meest westelijke punt van het ronde eiland is nabij. Wij varen langzaam het haventje uit en geven ons over aan een kalme oceaan. 
Het magische moment komt eraan. De volle maan verlicht nog even het wateroppervlak om daarna plaats te maken voor een opkomende zon. En waar zijn de zonsopgangen het mooist? Jawel, boven water. Een kleurenpallet ontvouwt zich aan het firmament. De kleuren lijken te leven. Ze veranderen snel terwijl de lichtsterkte toeneemt. Ik koester dit moment als geen ander. Ik ervaar dat de ochtendstond goud in de mond heeft en niemand kan dit ontkrachten.

Het grote gat

Ik zag twee bergen, deze van Ivan en deze van de Tinerfeños. Ik zag ook dolfijnen, grienen, schildpadden en vliegende vissen. Mijn netvlies werd gestreeld met maritieme schoonheden, mijn lippen smaakten de zoutige zeelucht en de ingeademde lucht smaakte naar ongezouten pure lucht. Wij varen voorbij de luchthaven die hoog boven de oceaan torent en Playa Santiago. We laten de hoofdstad San Sebastian links liggen. 

Het grote gat gaapt. Nu naar Tenerife, we overbruggen 22 mijl aan een snelheid van 8 knopen. De stroming en de oostenwind doen hun werk en vertragen de overtocht. Toch vaart deze ‘Estimarga’ (merk van de boot) gestadig door en doet waarom het werd gebouwd. Wij pompen 2800 rpm in de Volvo-Penta en de boeg splitst het vaarwater. De ferry’s Armas en Fred Olsen komen voorbij, maar die varen sneller en gaan de andere kant uit. 

Veilige haven

En dan plots zijn de golven weg, de wind verdwijnt en meeuwen schreeuwen hoog in de lucht. We bereiken de lijzijde van Tenerife. De noordoostelijke passaatwinden worden omgeleid door een hoge berg. We schuiven over het water. Bekende toeristische locaties glijden in de verte voorbij en zetten nu koers – rumbo – richting Las Galletas. Als wij Westhaven Bay Tenerife voorbijvaren, roep ik mij te pletter, de toeter staat roodgloeiend, maar Nele laat zich niet zien. 

Golf del Sur is groener dan de rest, de luchthaven laat vliegtuigen landen en opstijgen. We genieten van het natuurreservaat Montaña Roja en hotel Médano neemt een prominente plaats in het kustlandschap. De haven van Granadilla ligt er eerder desolaat bijen el puertito de Tajao zorgt voor een veilige haven. Bienvenido, wij zijn weer thuis.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

EINDE SEIZOEN

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

MARKTEN OP TENERIFE

ZONNEN OP TENERIFE

DODELIJKE SELFIES

spot_img