Het leven op Tenerife is in niets te vergelijken met dit in de Lage Landen. In alle opzichten is het subtropische eiland in de Atlantische oceaan een plaats om heerlijk en goedkoper te leven of om er vakantie te nemen. Maar het leven kan plots ophouden te bestaan, zonder een seintje te geven. Het overlijden is moreel en fysiek een lastige periode voor de familie, maar als iemand uit je naaste omgeving overlijdt op Tenerife, dan komt er een extra dimensie bovenop.
Bij het overlijden van een Belg, resident of toerist, op Tenerife zitten de familieleden gewoonlijk diep in nesten en dan is alle hulp welkom.
Op de website belgium.be staan een aantal richtlijnen, maar de informatie is niet compleet voor een overlijden op een eiland en zeker niet gedetailleerd. Dus zijn we ons licht gaan opsteken in het Belgisch Consulaat in Santa Cruz en we kregen de volledige medewerking van een vriendelijke en gedreven Consul, Patrizio Ventura en zijn consulair team.
Afreizen of niet?
Ingeval iemand overlijdt in Spanje, dus ook op Tenerife en de overige Canarische Eilanden wordt het lichaam in bewaring gegeven aan een begrafenisondernemer en worden de nabestaanden ingelicht omtrent het overlijden. Het slechte nieuws wordt overgebracht door de politie, FOD Buitenlandse Zaken, meegereisde kennissen of familie van de overledene.
Het is belangrijk dat u nota neemt van het e-mailadres, telefoonnummer en het adres van de begrafenisondernemer, zodat alle administratieve zaken in het kader van het overlijden vlot kunnen worden afgerond. Om de nodige administratie af te werken en finaal te onderteken is de beste oplossing ter plaatse gaan. Indien dit is uitgesloten, moet u per e-mail of per fax de benodigde documenten van de begrafenisondernemer ontvangen, ondertekenen en per terugkerende mail of fax terugsturen.
Overlijdensakte
Om de akte van overlijden op te stellen, en alle persoonlijke gegevens betreffende de overledene op correcte wijze in deze akte op te nemen, zal aan de naaste nabestaande gevraagd worden om deze gegevens op hun correctheid te checken of eventueel aan te vullen. De begrafenisondernemer is degene die de afgifte van de overlijdensakte door het Spaanse register van de burgerlijke stand opvolgt.
Wanneer de overlijdensakte klaar is zal de begrafenisondernemer u een aantal originele afschriften van de overlijdensakte bezorgen. Dit zijn normaal gezien drie exemplaren. U moet er zeker van zijn dat u ook een internationaal overlijdensattest bekomt voor het gebruik in België, zo bespaart u vertaalkosten en legalisatiekosten. Deze komen te pas voor andere procedures, voornamelijk bij de burgerlijke stand in het thuisland, voor de notaris en voor de pensioendienst.
Begrafenis
De begrafenisondernemer zal u vragen welk soort begrafenis u wenst. Indien u kiest voor een teraardebestelling ter plaatse, moet u over een nis of begraafplaats beschikken. De begrafenisondernemer controleert dit bij de lokale autoriteit en organiseert de begrafenis in overleg met de nabestaande(n).
Wenst u over te gaan op een crematie, dan wordt de datum vastgelegd en ontvangt u de urne, waarmee u zonder beperkingen mag terugreizen naar het moederland.
Of u kiest voor de repatriëring van het stoffelijk overschot om het lichaam te begraven in het thuisland, dan wordt er best gebruik gemaakt van een funerarium met internationale ervaring. In dit geval moet u contact onderhouden met twee begrafenisondernemers. Deze op Tenerife zorgt voor de overlijdensakte, het balsemen en de bewaring van het lichaam, de administratieve toelatingen voor het reizen, en overdragen van het stoffelijk overschot op het vliegtuig.
De begrafenisondernemer op bestemming zorgt voor de ontvangst van het stoffelijk overschot, de uitvaartplechtigheid en de begrafenis.
Er bestaat op de luchthaven een dienst die helpt met de coördinatie van de repatriëring.
De kosten
U moet er rekening mee houden dat u voor al deze diensten moet betalen, daarom vraag je begrafenisondernemer om de kostprijs van de verschillende diensten. Alle prijzen zijn standaardtarieven.
Het is mogelijk dat de overledene een overlijdenspolis bezat en dat alle directe kosten van de begrafenisondernemer door de verzekering zullen worden gedekt.
U kan als nabestaande ook contact nemen met de bank van de overledene en navragen of er voldoende fondsen ter beschikking zijn voor de betaling van de begrafenisondernemer.
In Spanje is het de gewoonte dat er onmiddellijk voor de kosten wordt betaald. Hoe langer het lichaam in bewaring blijft, hoe hoger de kosten oplopen. Een urne wordt niet vrijgegeven zolang er niet is betaald.
Indien u en/of andere familieleden onmogelijk voor de kosten kunnen instaan en er op de rekening van de overledene onvoldoende geld beschikbaar is, kan er beroep worden gedaan op gemeentelijke bijstand voor de kosten van een eenvoudige lokale begrafenis. Men zal vragen hierover een schriftelijke verklaring af te leggen. Het lichaam zal dan voor een beperkte periode bijgezet worden in een nis die eigendom is van de gemeente.
Belgische rijksregister
De gegevens betreffende de overledene moeten aangepast worden in het rijksregister van het thuisland.
Indien de overledene in Spanje woonachtig was, moet u een kopie van het originele afschrift van de overlijdensakte aan het Belgische consulaat bezorgen. In ons geval kan dit, gescand en per e-mail naar tenerife@diplobel.fed.be.
Indien de overledene in België woonachtig was, moet u een origineel afschrift en een meertalig afschrift van de overlijdensakte bezorgen aan de dienst Burgerlijke Stand van de laatste woonplaats van de overledene. Dit kan eventueel via het consulaat mits overhandiging van de originele papieren afschriften.
Pas daarna zullen plaats en datum van het overlijden ingebracht worden in het rijksregister.
Pensioen
Indien de overledene een Belgisch pensioen kreeg uitgekeerd, gelieve dan een kopie van de overlijdensakte en een meertalig uittreksel op te sturen naar de Belgische pensioendienst.
Belg woonachtig in Spanje
Bij het overlijden van een Belg die zijn hoofdverblijfplaats in Spanje had, wordt het erfenisdossier in Spanje geopend en afgerond. Indien de overledene een tweede verblijf had in Spanje dient ook een nalatenschap afgewikkeld te worden in Spanje aangaande de goederen die er zijn, zoals bijvoorbeeld het appartement en de Spaanse bankrekening. Er moet onderzocht worden in hoeverre de overledene een Spaans testament heeft nagelaten. Om problemen te vermijden is het best de procedure voor de nalatenschap toe te vertrouwen aan een specialist terzake. Belangrijk om nadien hoofdpijn en stress uit te sluiten. Op Tenerife is dat bij uitstek Seb Leeson Consulting (www.sebleeson.com). Zij zijn trouwens ook werkzaam op alle eilanden en op het Spaanse vasteland.
Vervolgens zal een lijst van erfopvolgers worden opgesteld door de Spaanse notaris, alsook een beschrijving van de nalatenschap. De erfenis zal geregeld worden overeenkomstig de bepalingen van het internationaal privaatrecht. Omdat dit een complexe zaak is, laat laat u zich best begeleiden door een vakbekwame consultant. Hiervoor kan u steeds terecht bij Seb Leeson Consulting.
Leer HIER het artikel in het Frans.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.
Proficiat met uw steeds goede informatie.
Dag Jhonny,
Dank voor uw waardering. Dit triggert mij verder in de goede richting.