You are here:---WAT DE BOER NIET KENT …

WAT DE BOER NIET KENT …

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet

Vreemd en onbekend voedsel eten is niet voor iedereen weggelegd maar het is wel een spannend onderdeel van je vakantie.

Het vasteland van Spanje bijvoorbeeld is heel bekend voor zijn talloze tapas of kleine gerechtjes. Op Tenerife ga je meer moeite hebben om deze lekkernijen tegen te komen maar hier hebben ze dan enorm lekkere vis van de dag en mojosausjes die je met brood kan eten of bij de papas Canarias of papas arrugadas (letterlijk vertaald: verrimpelde aardappeltjes) kan serveren.

Mojosaus heb je in twee verschillende kleuren, namelijk rood en groen en elk restaurant heeft zijn eigen recept.

Op reis proberen mijn man en ik meestal nieuwe onbekende dingen uit omdat dit leuk is, omdat je op deze manier andere smaken leert kennen en waarderen en omdat je een grappig verhaal kunt schrijven als je echt vieze dingen op je bord krijgt …

Toen we in Mexico waren, was ons Spaans nog niet zo heel goed en dus gingen we in de menukaart altijd op zoek naar woorden die we reeds kenden. Eén van deze woorden was vaca (koe). Waar we toen spijtig genoeg nog geen rekening mee hielden was het feit dat er af en toe woorden voor of na ‘de koe’ stonden die we niet begrepen. Avontuurlijk als we zijn, bestelden we ‘de koe’ en iets met kip (kleine tip : als je met twee bent, bestel dan altijd 2 verschillende gerechten want als het ene tegenvalt, dan heb je ten minste nog een half gerecht per persoon over). Toen de ober met onze gerechten aan tafel kwam had ik geluk met mijn kipfilet, maar op het bord van mijn man bleek een zeer eigenaardig stuk koe te liggen. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om de neus van een koe en volgens mijn man zo taai als leer. Je kon zien dat hij precies op een stuk rubber aan het kauwen was … We hebben die dag wel weer een nieuw woordje bijgeleerd, namelijk nariz ofte neus.

In Thailand hebben we daarentegen dan weer heel snel geleerd hoe je moest zeggen: ‘niet pikant!’

In El Salvador hebben ze dan weer conchas, een soort schelpdiertjes waar je een beetje citroensap en zout op moet doen voor je ze eet. Het enige wat ze er niet bij vertellen is dat die beestjes nog leven …!

Zo heeft elke regio haar specialiteiten en haar eigenaardigheden. Het is maar door onbekende dingen te proeven dat je weet of iets lekker is of niet. Sommige mensen denken dat alleen kleine kinderen nieuwe dingen moeten proeven maar eigenlijk zou je dit als volwassene ook moeten doen omdat je gewaarwording van smaak verandert met de jaren.

Dus, voor alle nieuwe bezoekers aan het paradijselijke Tenerife, blijf alsjeblieft niet elke dag in je hotel eten maar ga eens op culinair avontuur. Ga op zoek naar een restaurant waar veel Spaantalige mensen zitten en vraag naar de specialiteiten van het huis in combinatie met mojosausjes en papas arrugadas en laat je verrassen. Krijg je iets verschrikkelijk op je bord dat nog leeft, super pikant is of eigenlijk beter geschikt zou zijn als autoband, dan heb je ten minste nog een leuk verhaal om achteraf thuis te vertellen…

By | 2018-02-25T12:22:38+00:00 maart 22nd, 2018|Categories: Blog, Columns|1 Comment

About the Author:

Vaste medewerkster en blogster van Tenerife Connect. Als jeugdige ex-inwoonster van Tenerife kan zij zonder scrupules schrijven en vertellen over het leven op een eiland als jonge dertiger.

One Comment

  1. karin vanheesbeke 24 maart 2018 at 16:58 - Reply

    Die levende dingetjes wil ik niet meemaken en de neus van de koe ook niet.

Leave A Comment