donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogNieuwsWARMSTE DAGEN VAN HET JAAR
spot_img

WARMSTE DAGEN VAN HET JAAR

Augustus is vaak een synoniem voor hitte in grote delen van Spanje. De bevolking is gewend aan hoge temperaturen, vooral in het zuiden, oosten en midden van het schiereiland, evenals op de Canarische Eilanden. Wat ons dit weekend overkomt, is volgens Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) de meest ongunstige periode van een hittegolf, een van de heetste van de voorbije jaren.

Aemet verwacht dat de temperaturen vandaag op de Canarische Eilanden boven de 35 graden Celsius zullen uitkomen. Bovendien wordt nevel verwacht, met de hoogste concentraties in het middengebergte en de hooggelegen gebieden van de eilanden met grote reliëfverschillen. Het stof in suspensie zal het zicht aanzienlijk verminderen en de luchtkwaliteit verslechtert gevoelig.

De temperaturen zullen stijgen, meer uitgesproken in het hinterland van de eilanden, en de maximumtemperaturen kunnen op alle eilanden meer dan 34 graden bedragen. In het binnenland en het zuiden van Gran Canaria kunnen de temperaturen de veertig graden bereiken. De minimumtemperaturen komen niet onder de 24 graden in het binnenland van zuid-Gran Canaria en in sommige gemeenten op Tenerife.

Deze periode van hoge temperaturen begon gisteren en trof de zuidelijke helft van Gran Canaria, het zuiden van Tenerife en het centrale gedeelte van Fuerteventura, terwijl de hittegolf zich vandaag uitbreidt tot alle oostelijke eilanden. De hete luchtmassa zal zich daarna in westelijke richting verplaatsen over het midden- en hooggebergte van de eilanden Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro, waardoor morgen en maandag alle kuststreken zullen worden getroffen.

Omdat de minimum- (24 °C) en maximumtemperatuur (32 °C) worden overschreden heeft de Canarische regering op Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, Tenerife en La Palma, de risicowaarschuwingen voor de gevolgen van de hoge temperaturen voor de gezondheid van de bevolking in werking gesteld. Gran Canaria en Tenerife worden in code rood (riesgo alto) geplaatst tussen vandaag en woensdag 18 augustus 2021.
Fuerteventura, La Palma en Lanzarote staan vanaf morgen tot woensdag 18 augustus in oranje waarschuwing (riesgo medio). In de gemeenten waar de drempelwaarden niet worden overschreden, zullen de temperaturen hoger zijn dan normaal. In La Gomera zal San Sebastián naar verwachting ook de drempelwaarden voor het activeren van de oranje waarschuwing overschrijden.

Het ministerie van Volksgezondheid herinnert de burgers aan de belangrijkste maatregelen die zij moeten nemen om de gezondheid van kwetsbare familieleden te waarborgen. Tot deze aanbevelingen behoren het ‘drinken vooraleer dorst te hebben’ tot de belangrijkste. Alcoholische en suikerhoudende dranken worden best vermeden.

Ook wordt aanbevolen om blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren van de dag (tussen 11.00 en 16.00 uur) te vermijden en zich op te houden in de koelte, zo nodig gebruik te maken van ventilatie of airconditioning, een vochtig doek om te slaan of een douche te nemen.

Sportactiviteiten in de open lucht, excursies of bezoeken buitenshuis tijdens de warmste uren worden best vermeden. Lichte maaltijden (salades, fruit, groenten, gazpacho of sap) helpen de uitgezwete zouten te vervangen.
Draag lichte en bleekgekleurde kleding, een hoofddeksel en een zonnebril als je naar buiten gaat.
Bij symptomen die verband houden met de hitte, zoals hoofdpijn, duizeligheid, krampen, algemeen ongemak, een gevoel van verstikking door de hitte, vermoeidheid of uitputting, contact op te nemen met de hulpdienst 1-1-2.

Vanaf woensdag dalen de temperaturen terug naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Het zal nog steeds warm zijn, maar niet meer zo heet als de dagen ervoor.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WOLKEN BOVEN DE TEIDE

NOODHULP TE BETALEN

WIJNEN UIT TENERIFE

spot_img