dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsWARME EN NATTE MAAND AUGUSTUS

WARME EN NATTE MAAND AUGUSTUS

De Canarische Eilanden hebben de, op twee na, natste maand augustus geregistreerd sinds 1961 met een gemiddelde neerslag die 294% boven het gemiddelde lag. Volgens het nationaal meteorologisch instituut Aemet viel de grootste concentratie neerslag op de laatste dag van de maand. Augustus was meteen ook een warme maand, met een gemiddelde temperatuur van 23,5 °C en goed is voor nummer zeventien in de lijst van de warmste maanden sedert 1961. 

De oorzaak moet gezocht worden bij een consistent hogedrukgebied boven het noordwesten van het Afrikaans contigent. Ook het ontbreken van het hogedrukgebied boven de Azoren en het ontstaan van depressies die op wandel gingen boven noordelijke Atlantische Oceaan zijn oorzakelijke verbanden die voor vochtig en warm weer hebben gezorgd op de Canarische archipel. 

Warm

Deze weerscenario’s waren telkens de aanleiding tot twee warme perioden. Van de eerste tot de negende augustus en een tweede, iets intensievere warmteperiode, van de 19de tot en met de 25ste. De nachttemperaturen waren aan de hoge kant en werden onder de noemer tropisch geplaatst. Alle minimumtemperaturen waren gelijk aan of hoger dan twintig graden Celsius. Dat verklaren de 1.542 registraties die door de 97 weerstations op de Canarische Eilanden werden opgemeten.

Geen hittegolf

Om als hittegolf te worden gekenmerkt werd niet voldaan aan de geldende criteria. 
Op de Canarische Eilanden is er een hittegolf als binnen een periode van ten minste drie opeenvolgende dagen bij minimum 10% van de weerstations maximumtemperaturen worden geregistreerd die hoger liggen dan de maximumtemperaturen gedurende de maanden juli en augustus in de periode van 1971 tot 2000.

Warme nachten

In de meeste weerstations, vooral die aan de kust, waren de nachten tropische. Er werden 138 temperatuurregistraties genoteerd waarbij de nachttemperatuur hoger was dan 25 °C en vier nachten met temperaturen boven de 30 °C. – alle in Agüimes (Gran Canaria) – op de 2de, 3de, 21steen 22ste augustus.
Tussen 10 en 18 augustus en van 26 tot 29 augustus veroorzaakte een anticyclonale regime een daling van de temperaturen, die gedurende deze periode rond het gemiddelde bleven.

Neerslag en wind

Er werden vier neerslagperiodes geteld, namelijk op 13 en 14, op 16, op 18 en tussen de 27ste en 31ste augustus, zonder dat er neerslagrecords werden gebroken. In alle warme en regenachtige perioden, veroorzaakt door een oostzuidoostelijke wind, was er een instroom van calima op hoogte.
De wind was prominent aanwezig in de drie eerste dagen van de maand, alsmede tussen 20 en 23 augustus waarbij 23 keer windsnelheden werden gemeten van meer dag 80 km/uur en acht tussen 90 en 100 km/uur, telkens uit een oostzuidoostelijke richting.
De krachtigste windstoot in augustus werd gemeten in Tejeda (Gran Canaria), met 100 km/u op dag 21.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VEILIG VLIEGEN

WAT ETEN WIJ?