zaterdag, juni 15, 2024
HomeBlogWANDELTOERISME OP TENERIFE
spot_img

WANDELTOERISME OP TENERIFE

Met meer dan zes miljoen kwamen de toeristen in 2018 naar Tenerife. Dit is bijna het equivalent van het aantal Vlamingen in België op een oppervlakte van ruwweg de provincie Vlaams-Brabant (BE). Voeg daaraan het aantal inwoners (949.560 in 2019) en dan bekom je een goed draaiende economie die door de bezoekende toerist wordt gevoed.

Hoewel het goede weer en de oceaan sterkhouders zijn in het magnetiseren van het strandtoerisme is er een andere niche bezig met een sterke opmars.
Sederismo is het Spaanse woord voor bergwandelen, terwijl un sendero een (berg)wandelpad betekent. Enfin, je weet wel waar wij naar toe willen.

In het jaar 2015 werden 780.000 wandelaars getraceerd op een of andere wandellocatie; dit betekent een toename van 1,2 % in vergelijking met 2014. Dit zal op vandaag wel een meer zin want wij hebben geen recente cijfers kunnen vinden.
Wandelen is een gezonde activiteit die door alle leeftijdsgroepen kan beoefend worden. Het staat samen met zwemmen en fietsen bovenaan de hitlijsten van de beoefende sporten. Het is bovendien gezond en goedkoop. Wat wil je nog meer.

Na het succes van het eerste wandelevenement ‘Tenerife Walking Festival’ in 2013 besliste de eilandregering om het evenement ieder jaar opnieuw te organiseren om aldus het wandeltoerisme blijvend te promoten. De editie 2019 ging door van 21 tot 25 mei. Er wordt geopperd dat het wandeltoerisme zal gekoppeld worden aan de lokale traditionele gastronomie en dat de wandelaars zich zouden kunnen verplaatsen tussen twee ‘gastro’-punten, wat dan weer goed zou zijn voor de lokale economie.

Meteen klopt de regering zich op de borst en zij zal in de toekomst gericht verderwerken om de wandelpaden en de accommodatie daarrond te verbeteren; onderhoud en bewegwijzering van de talrijke wandelgebieden zijn belangrijk voor de veiligheid van de gebruikers.
Volgens een rapport van de regering maakt een wandelaar gemiddeld € 1.109 per persoon vrij om naar Tenerife te komen; dit bedrag omvat enkel transport en logies; daarenboven staat diezelfde wandelaar in voor zijn dagelijkse uitgaven die op ongeveer € 100 euro per persoon geraamd worden. Vermenigvuldig dit met 775.000 wandelaars en je weet meteen hoe groot én hoe economisch belangrijk deze markt voor Tenerife is.
Bij het wandelen geeft de senderista per wandeltraject nog eens € 17 uit; dit is een referentiegemiddelde per persoon dat hoofdzakelijk besteed wordt aan voeding.
Een wandelaar is gemiddeld 48 jaar oud en wandelt samen met zijn of haar partner, niet alleen op de officiële wandelpaden maar ook op plaatsen die niet als sendero zijn gedefinieerd.

En precies om het wandeltoerisme verder genegen te zijn heeft de Partido Popular van La Laguna het wandelnetwerk grenzend aan de bergen van La Vega en Los Rodeos, ook gekend als La Cañada Lagunera, onderworpen aan een inspectieronde. Er zal onder meer aandacht geschonken worden aan etnografische waarden omdat de route langs tientallen steengroeven loopt en deze steengroeven symbool staan voor de opbouw van La Laguna en omstreken.
De senderos of wandelpaden moeten niet alleen onderhouden worden, ze moeten ook aangepast en verbeterd worden om een genoegzaam wandelgevoel te geven aan de gebruikers. Ze moeten een waarde uitstralen en zich lijnen in een milieuverantwoord gedrag. Op deze manier kunnen ze beter beschermd worden binnen het nieuwe rolmodel dat ze toebedeeld krijgen.

De wandelroute loopt volledig rond de noordelijke luchthaven Los Rodeos tot helemaal in Las Mercedes en staat in verbinding met tientallen andere wandelroutes in de omgeving. Daardoor zijn de wandelmogelijkheden legio.

De werkgroep van de Ruta de La Cañada heeft de verantwoordelijke instanties gevraagd om werk te maken van een groenere omgeving en meer bebossing om La Laguna zodoende groener te laten kleuren. Op deze manier zal het kleurverschil afnemen als men deze regio vergelijkt met de omliggende gebieden Anaga en La Esperanza.
La Laguna zou dan ingekleurd kunnen worden als Europese groene stad.

Iedere wandelaar in Tenerife kan genieten van de ‘magische vier’; het klimaat, de natuur, het landschap en de zon. Bovendien is de derde dimensie van groot belang: gezondheid.
Er zijn tal van wandelroutes op Tenerife

Geniet ervan …!

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img