maandag, juli 15, 2024
HomeBlogWeetjesWANDELPAD VAN DE MELKMEISJES
SEB LEESON LEGAL GROUP

WANDELPAD VAN DE MELKMEISJES

Wandelpad van de melkmeisjes was een sluipweg om de belastingen te omzeilen die aan de tolpoorten van Santa Cruz werd geïnd. Dat Tenerife op vandaag een wandeleiland is, moet worden gezocht in het verleden.

Lang voordat er moderne wegen en snelle transportmiddelen op Tenerife waren moest men zich tevredenstellen met wandelen om van de ene plaats naar de andere te komen. Om toegang te krijgen tot Santa Cruz met goederen zoals aardappelen, eieren en melk, moesten er belastingen worden betaald bij de tolpoorten waar ook de kwaliteit van de producten werd gecontroleerd.

Populaire route

Even oud als de belastingen is de sluwheid om deze te ontwijken. Zo begonnen de melkmeisjes van La Laguna midden 19de eeuw tot in 1960 een alternatieve route te gebruiken om deze controleposten te omzeilen en de belastingdruk te ontlopen. Dagelijks vroeg opstaan om tientallen kilo’s – naar schatting tussen de 40 en 60 – vaak op het hoofd te dragen, was al voldoende lastig zonder ook nog eens geconfronteerd te worden met een omslachtige en dure procedure om de hoofdstad binnen te geraken met goederen van het platteland.

Deze route staat bekend als Sendero de Las Lecheras en langs het traject wordt hun werk herdacht met een monument. Wat ooit een zware tocht was vanaf de vlakte van Aguere naar de Mercado Nuestra Señora de África, is nu een populaire route die de vallei van La Laguna verbindt met die van Santa Cruz.

Eeuwenlang in gebruik

Gezien de vruchtbaarheid van de grond en de aanwezigheid van waterbronnen is het begrijpelijk dat zowel de inheemse bevolking als de veroveraars deze gebieden waardeerden. Daarom wordt aangenomen dat er zelfs in pre-Spaanse tijden al paden in dit gebied bestonden, of dat ze in ieder geval werden gebruikt als transportweg voor landbouw- of veeteeltproducten van de landgoederen. Het wandelpad van de melkmeisjes vind zijn oorsprong in de 16de eeuw als een gewone voetweg.

Of het nu melkmeisjes, boeren of marktvrouwen waren die zich bezighielden met de ambulante handel van meestal bederfelijke levensmiddelen, dit pad is een historische route die essentiële verbindingen tussen La Laguna en Santa Cruz tot stand bracht. Daardoor werden de eerste banden werden gelegd tussen de twee belangrijkste steden die we nu kennen als de metropoolregio.

Wandelpad van de melkmeisjes

Een van de mogelijke routes van de melkmeisjes begint bij Las Mercedes en eindigt in Santa Cruz bij Barrio Nuevo, precies op het pad dat uitkomt bij Cueva Roja. Er zijn verschillende routes beschikbaar op internet. De meeste hebben een duur van ongeveer vier en een half uur om de afstand tussen La Laguna met Santa Cruz te overbruggen.

Beginnend vanaf de Cruz de los Álamos in Las Mercedes, beklimmen we de helling van Gonzalianez, passeren we de paden van Bronco en Lomo Largo, steken we de vallei van las Chozas over en, na het passeren van de Carmona-kloof. Daarna dalen we af door het bos van las Mesas, langs de Jiménez-kloof en Roque en Boca del Andén, om de barranqueras van las Goteras over te steken tot we bij Cueva Roja aankomen.

Als we de route van het centrum van Aguere naar het centrum van Santa Cruz voltooien, kan de afstand meer dan 16 km bedragen, hoewel het ook mogelijk is om het traject in te korten door te beginnen in Las Mercedes of Jardina en direct te eindigen in Santa Cruz bij Cueva Roja.

Guy Devos © AI Illustration

 TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

BONT OM DE ARM…

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP