vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogExcursies en AttractiesWANDELING NAAR ROQUE DE JAMA
spot_img

WANDELING NAAR ROQUE DE JAMA

Roque de Jama is een 781 meter hoge rots die prominent aanwezig staat in een van de oudste landschappen op Tenerife. Jama is een monolithische torenrots waarvan de geërodeerde top een ongelooflijk panoramisch uitzicht biedt. Jama is de hoogste rots in de gemeente San Miguel de Abona en is vanaf elk oogpunt kilometers in het rond, te zien. Aan de voet van Jama bevindt zich de beroemde mirador La Centinela, een uitkijkpunt dat meesterlijk is ontworpen en gebouwd door de Canarische kunstenaar César Manrique als een wachtpost met kolossale omvang; de wachtpost van Jama.

De vegetatie die het herbergt is vooral cardonal-tabaibal. Op de steilste rotswanden zijn meer resten van thermofiele vegetatie terug te vinden, met de aanwezigheid van jeneverbessen, wilde olijfbomen, meidoorns, grijze brem en cactussen.

Wie het pad volgt naar de top van de berg moet opletten want tijdens de laatste meters van de beklimming van de rots gaat het pad over in onherbergzaam gebied waarin stappen gevaarlijk wordt. De rand van de klif komt gevaarlijk dichtbij en stappen wordt eerder een klimpartij. Dezelfde voorzichtigheid is geboden van zodra de top van de rots wordt bereikt.

Het reliëf van Tenerife wordt in hoofdzaak gekenmerkt door drie soorten goed gedifferentieerde vulkanische structuren: de oude massieven (Anaga, Teno en Adeje), de bergkammen (Pedro Gil, Abeque en de zuidelijke bergkam) en het centrale bouwwerk van Teide-Pico Viejo.

Massieven

Als we een denkbeeldige lijn trekken van het Anagamassief, gelegen in het uiterste oosten van het eiland, naar Las Cañadas del Teide, in het midden van het eiland, en dan doortrekken naar het Tenomassief, gelegen in het uiterste noordwesten, zien we de ruggengraat van Tenerife. Aan de ene kant bevindt zich de noordelijke helling, met de Orotavavallei als voornaamste exponent; aan de andere kant de zuidelijke helling, met de Güímar-vallei. Uit deze grote kloof, die het eiland in tweeën deelt, zijn bijna alle grote ravijnen van het eiland ontstaan.

Leefgebied Guanchen

Roque de Jama is gelegen op de grens tussen de gemeenten Arona en San Miguel de Abona en is een van de geomorfologische locaties die van groot belang waren voor de pre-Spaanse bevolking op Tenerife. In de onmiddellijke omgeving bevinden zich 52 goed bewaarde sites waar de Guanchen verbleven waar 32 rotstekeningen – gravures – zijn aangebracht. Het gaat om waardevolle overblijfselen die dateren uit de periode van de pre-Spaanse periode tot na de verovering van de conquistadores van het eiland. Dit gebied is bezaaid met de hoogste dichtheid aan archeologische vindplaatsen in het zuiden van het eiland.

Foto: Google Maps

Naast de gravures zijn nog andere archeologische locaties ontdekt, zoals vier ondiepe grotten in het hoogste deel van de Roque de Jama, twee grafgrotten – één in de Mesas de la Aldea, waar de resten van de oude ommuring bewaard zijn gebleven, en een andere op de linkeroever van het Arujo-ravijn, met skeletsporen op de binnenste overloop – en acht vindplaatsen aan de oppervlakte met geordende stenen waarvan de functie nog niet is vastgesteld.

De culturele rijkdom wordt gecompleteerd door zes kanalen en cazoletas (kleine kuilen), waarvan sommige van buitengewoon belang zijn, zoals die in Lomo de la Centinela of Barranquillo de la Fuente. Dit zijn holten die in hoger gelegen gebieden in rotsen zijn geboord en die meestal onderling met elkaar verbonden zijn door middel van uitgehouwen geulen. 

De erfgoedwaarden van Roque de Jama en omgeving worden aangevuld door de aanwezigheid van etnografische elementen: fonteinen, waterbouwkundige infrastructuren, traditionele paden en zelfs een boerderij zoals La Fuente, die de karakteristieke typologie van de traditionele architectuur van het eiland heeft weten te bewaren.

Wandelroute

De wandeling start op het oude voetbalveld – nu het recreatiepark El Almendro – in Valle San Lorenzo. Het pad kan tot aan de splitsing worden gevolgd. Van daaruit gaat het over een zeer steile helling die voornamelijk bestaat uit losse stenen, ofwel losgekomen van de rotsen ofwel afkomstig van de wanden van de steengroeven. 
Dit, samen met de overvloedige vegetatie, maakt de wandeling naar de Roque de Jama op zijn zachtst gezegd moeilijk en niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. 
Naar verluidt liep er in het verleden een pad naar de steengroeven, hoewel dit niet meer zichtbaar is. De Jamaberg kan ook beklommen worden vanaf een minder lastige helling, die start in El Roque.

Op Wikilock staat de wandeling HIER uitgelegd.


Foto: Carlos Antolin Carruesco

Afbeelding: Google Maps
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img